Makalede İntihal Oranı Kaç Olmalı? Her dergi belirlediği intihal politikasına göre benzerlik oranı için bir sınır belirler. Bu sınır Türkiye'deki dergilerde 20% olarak belirlenmiştir.
Ancak %20 oranını aşan kaynak gösterimsiz benzerliklerde, makale ret edilir. Benzerlik oranı, kaynak gösteriliyor olsa dahi, %35'ten fazla ise, çalışmanın özgünlük ve alana katkı açısından zayıf olduğu değerlendirilerek makale ret edilebilir.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
İntihal raporu açıklamaları Print
2. Makalenizin benzerlik oranı %10'u geçmemelidir. 3. Alıntıları gösteren boyalı cümlelerde art arda en çok 5'den fazla kelime bulunmamalıdır.
Tezde ya da makalede intihal yüksek çıkarsa bu durum etik ihlal olarak değerlendirilir. Aynı zamanda makalenin ya da tezin gönderileceği kurum, yüksek intihal oranı sebebiyle çalışmayı geri gönderecektir. Bunun yanında etik ihlal sebebiyle tez çalışmanızla ilgili yasal süreçlerin başlatılması da muhtemeldir.
İlgili 42 soru bulundu
İntihal denetiminde Akademik Yaklaşımlar Dergisi benzerlik oranını tek bir temelde sınırlamıştır: Benzerlik oranı tam metin için % 15'in altında olmalıdır.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Chatgpt tespit edildiği taktirde intihal sayılmaktadır. Chatgpt ile yapılan çalışmalar, etik dışı çalışmalar olarak nitelendirilmektedir. Turnitin, yapay zekanın tespitini mümkün kılmıştır. Chatgpt ile hazırlanan içerikler, akademide intihal sayılır ve düşük notlar almanıza sebep olmaktadır.
Birçok metot ile intihal oranı azaltılmaktadır. Kısaca bazılarını sayacak olursak, kelime yerlerini değiştirme, eş anlamlı sözcük kullanma, cümle yapısını değiştirme. Özet çıkarsam, farklı kelimeler ile aynı anlamı verecek şekilde yazma. Tüm bunlar intihal düşürme yöntemleri içinde yer almaktadır.
Tek kaynaktan yararlanma oranı ise %2'yi geçmemelidir. Benzerlik oranında tüm sorumluluk öğrenci ve danışmanına aittir. Bu oranları sağlayamayan tezler, tez savunmasına alınamaz.
Çalışmanızda yararlandığınız kaynaklara atıf yapmamanız intihale yol açabilir. Akademik çalışmalarınızı kaleme alırken usulüne uygun alıntılar yaparak yararlandığınız kaynakları göstermek esastır. Ancak intihale düşmemek için bu kaynak gösterme işini, mutlaka yazma sırasında yapmanız büyük önem taşımaktadır.
İntihalin en ciddi şekli, başkasının yazdığı bir yazıyı olduğu gibi kendi isminizle yayınlamak ve bu çok ağır bir suç. Nitekim bu suçun cezası öğretim üyeliğinden çıkarılmaya kadar gidebiliyor.
Sayfa sayısına bağı olarak bu süre 30-40 dk. süre arasında olabilir. 20 sayfadan az olan çalışmalarda, 10 dk. süre içerisinde hazır olur. “ 30 dk. içerisinde Turnitin İntihal Raporu hazırlıyoruz. ”
Makalede İntihal Oranı Kaç Olmalı? Her dergi belirlediği intihal politikasına göre benzerlik oranı için bir sınır belirler. Bu sınır Türkiye'deki dergilerde 20% olarak belirlenmiştir.
Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin ya da iThenticate intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) %15 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir.
İntihale düşmemek için özellikle alıntı yapmayı çok iyi bilmek gerekir. Başka kaynaktan alıntı yaptığınızda alınan yeri satır içi kaynak göstermek ve sonrasında kaynakçaya ilave etmeniz gerekir. İntihal nasıl düşürülür sorusuna verilecek bir diğer cevap; benzeyen yerleri özet çıkarıp ( summary ) yazmaktır.
Başka kaynaklardan alınan bilginin özgün anlatımı hiç değiştirilmeden yapılır. Bu şekilde kullanılan bilgiye alıntı denir. Alıntı tırnak işareti (“ ”) içinde gösterilir ve tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa atıfta bulunulur. Çok sık ve çok uzun alıntılar yapmaktan kaçınmak gerekir.
2- İntihalden Arınıklık: Yazarın başka araştırmalardan ya da kendine ait önceki eserlerden fikir, cümle, görsel malzeme, tablo, grafik, şekil, harita vb türden basılı veya dijital malzemeyi referans göstermeksizin doğrudan veya dolaylı olarak uzun/kısa alıntılar veya tekrarlar yapması intihale girer.
Turnitin Çeviriyi Anlar Mı? Direkt olarak alınan, kopyala-yapıştır yöntemi ile yazılan çeviri metinleri Turnitin tarafından anlaşılır.
3.Tez Çalışması İntihal Raporu tezin yalnızca; Kapak, Özet, Giriş, Genel Bilgiler, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşan kısmının tek bir dosya olarak programa yüklenmesi ile alınır.
İntihal programlarından alınan sonuçların %100 benzersiz çıkması demek kişinin yazmış olduğu veya gerçekleştirmiş olduğu akademik çalışmanın tamamen özgün ve kişiye ait cümlelerden oluştuğunu göstermekte olup genellikle akademik alanda yapılan çalışmalarda en çok talep edilen benzerlik oranı hiç benzerlik olmamasıdır.
3) Tez çalışması intihal raporunun alınabilmesi için tezin kapak, özet, giriş̧, genel bilgiler, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerinin tek bir dosya halinde programa yüklenmesi gerekir. 4) Benzerlik oranı üst sınırı %30 olarak belirlenmiştir.
Turnitin'in makine öğrenim algoritması, bir gönderiden hangi yazılı ödev öğelerinin hariç tutulacağını anlar ve dinamik olarak bunları Benzerlik Raporundan kaldırır. Kullanıcıların, yazılı ödevleri için spesifik bir kaynakça bölümü belirtmelerine gerek yoktur; bunu sizin için biz yapıyoruz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri