Ülkede turistler de dahil olmak üzere tüm kadınların başlarını bir şal ile örtmeleri ve uzun kıyafetler giyinmeleri beklenir. Erkeklerin şort ile dolaşması da uygun karşılanmaz. İran kapalı bir ekonomiye sahip olduğu için ülkede uluslararası kredi kartları geçerli değildir.
İran. İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
Kara çarşafa İran'da “çador” deniyor. Tahmin ettiğiniz gibi çadır kelimesinden geliyor. Tek bir şeyi netleştirmek gerek: Kesinlikle burka veya kara çarşafla tesettür zorunluluğu yok.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İranlı din adamı, ülkeyi ziyaret eden turistlere başörtüsünün zorunlu tutulmaması gerektiğini belirtti. Şer'i ve fıkhı açıdan turistlere yönelik başörtüsü zorunluluğunun dinde yer almadığını aktaran Geruyan, "Turistler kendileri isterse başörtüsü takabilir. Dini açıdan onlara zorlama yoktur." dedi.
İlgili 21 soru bulundu
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
İran'da Dolar Geçiyor Mu? Evet, hatta TL yerine dolar götürün deriz.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
Ama İran'da bizim ülkemizden farklı olarak kanun gereği hepsi başını ve vücudunu kapatmak zorunda. Kadınlar kendi istekleriyle tesettürlü olmadıkları sürece genelde baş örtülerini başlarının sadece yarısını kapatacak şekilde örtüyorlar. Bu sebeple kendi özgür iradesiyle kapanan kadınları ayırt etmek oldukça kolay.
İran hala dünyanın pek çok ülkesinden çok daha güvenli bir ülke. Tekrar edeyim, kadın erkek farketmeksizin İran tüm gezginlerin rahatça seyahat edebileceği, tarihi, kültürü, yemekleri ve insanları ile çok keyif alacakları bir ülke.
Türkiye'den İran'a seyahat için vize almak gerekiyor mu tüm detayları ile derledik. İran, 90 günü aşmamak kaydı ile 180 gün içinde pasaport sahibi olan kişilerden vize talep etmez. Eğer seyahat 90 günden daha fazla ise kişilerin vize başvurusu yapmaları gerekir.
Ama örneğin yeme-içme veya konaklama konusunda o kadar da ucuz olduğunu söylemek mümkün değil. İran turu için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğinden emin olamıyorsanız ne gibi ihtiyaçlarınız olduğunu mutlaka gözden geçirin. Çünkü İran'da 1000 lirayla da güzel bir gezi yapabilirsiniz, 10.000 lirayla da.
İran'da erkeklerin de vücutlarını belli eden giysiler giymesi yasaktır.
En çok ATM'ye sahip olan bankalar Melli, Saderat ve Mellat bankasıdır (İran Merkez Bankası, 2017). İran'da diğer ülkelerin banka kartları geçerli değildir. İranlı bankalar kendilerine ait banka kartı, kredi kartı, hediye/alışveriş kartı ve elektronik cüzdan kartları kullanmaktadırlar.
Bir Tümen 0,0011 TL, 1000 Tümen ise 1.1 TL değerinde olacak.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Kadınların yanına girmekten sakının." Bunlardan başka dede, amca, dayı, süt kardeş gibi kendileriyle sürekli olarak evlenmeleri yasaklanan hısımların yanına da kadın süs yerleri açık olarak çıkabilir.
Bununla birlikte bir kısım âlimler, burada zinetten maksadın, zinetin takıldığı, kullanıldığı yer olduğu fikrini kabul etmişlerdir ki, yüz, sürme ve allık yeri; baş, taç yeri; saç, örgü ve büklüm yeri; kulaklar, küpe yeri; boyun ve göğüs, gerdanlık yeri; el, yüzük ve kına yeri; bilekler, bilezik yeri; pazular, pazubent ...
Buradaki mantık bağından zorunlu olarak, kadın vücudunun (nassa göre boyun, gerdan ve göğsü) ziynet, yani süs ve avret olduğu sonucu çıkmaktadır. Kur'an kadının vücuduna ziynet diyerek örtülmesini emrettiğine göre, eğer âyette istisnalar gelmeseydi vücudun tamamının herkese karşı örtülmesi gerekecekti.
Şeriat, Kuran ve sünnetin yani İslam dininin yaşanmasıdır. Şeriat yönetiminde Müslüman bir kadının başını örtmesi gerekir.
Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ağırlıklı görüş, kadının mahremi erkekler yanında el, yüz, baş, boyun, kol, ayak ve baldır hariç bütün vücudunun avret olduğu ve örtülmesinin gerektiği yönündedir. Kadının yabancı erkekler yani mahremi olmayan erkekler karşısında avret yeri yüzü, el ve ayakları hariç bütün vücududur.
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri