Kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Amani, gördüğü şiddet sonrası hayatını kaybetti.
İran'da kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltının ardından gördüğü şiddet sonrası hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini, adına İran'da gösteriler düzenlenyeme devam ediyor.
Kıyafet kuralı ihlali nedeniyle Ahlak Polisi tarafından öldürüldü. Emini, İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan ve kamuda örtünme kurallarının uygulanmasını denetleyen Ahlak Polisi tarafından, örtüsünün hükûmet standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle tutuklandı.
İran Adli Tıp Kurumu, gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini ile ilgili raporunda, genç kadının ölümünün, "darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığını açıkladı.
Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve hâlâ devam eden hükûmet karşıtı eylemlerdir. Protestolar, 22 yaşındaki Mehsa Emini adlı kadının polis tarafından gözaltındayken öldürülmesine tepki olarak başladı.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
İran'da zorunlu başörtüsü kuralını ihlal gerekçesiyle gözaltına alınan Emini'nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesi üzerine patlak veren gösteriler, Tahran yönetiminin 1979'daki devrimden bu yana karşılaştığı en büyük zorluklardan biri oldu.
Ülkede tüm bunlar yaşanırken 13 Eylül günü 22 yaşındaki Mahsa Amini, Tahran'daki metro istasyonunda, kadınların saçlarını ve kollarını tamamen örtmesini gerektiren ahlak yasalarını çiğnemekle suçlanarak tutuklandı. Amini, gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırıldı ve 16 Eylül'de hayatını kaybetti.
İran'da geçen yıl başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve ardından gözaltı sürecinde hayatını kaybetmesi ülke genelinde protestolara neden olan Mahsa Amini ölüm yıldönümünde anıldı.
İran'da ahlak polisinin başörtü kurallarına uymadığı için gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümü ülke genelinde insanları sokaklara döktü. Halk bu ölümden polisleri sorumlu tutarken genç kadının ölümü sonrası tüm dünyada protestolar başladı.
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.
41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İran devlet televizyonu, olaylarda şu ana kadar güvenlik güçlerinin de aralarında olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
İran'da İslam Devrimi'nden bu yana bir haliyle “ahlak polisi” bulunuyor. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006'da başlamıştı.
İran'da Çalışma Günleri
Normalde bankalar da Cumartesi – Çarşamba 7.30 – 13.30 arası açık fakat Perşembe günleri 7.30 – 12.30 arasında çalışıyor. Dükkan ve çarşılarda da ayrı bir düzen var. Onlar da Cuma günleri dışında genel olarak 8.30 – 20.30 arası her gün açıklar.
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen irşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.
Mahsa Emini, (22 Temmuz 2000 Saggız - 16 Eylül 2022 Tahran), 16 Eylül 2022'de İran'ın başkenti Tahran'daki rehberlik devriyesi tarafından giysisi ve hicabı İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve dövülerek öldürülen İranlı bir kadın.
Saqiz kentinde ikamet eden, babası postanede görevli, annesi ev hanımı, Sünni mezhebinden Kürt bir ailenin büyük kızı olan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gerek kendisi gerekse ailesi siyasetten uzak yaşamlarını sürdürüyordu.
Bugün İran'da popüler konuşmada Torki sözü Türkî (Turkic) ve Türk (Turkish) kelimelerinin her ikisine işaret eder. İran'da Azeriler en büyük Türk dilli gruptur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır.
Safevi sülalesinin kökü Azerbaycan ailelerinden olduğu, Şeyh Sefinin kendisinin de en gencinden, hatta fars illerinde de olduğu sıralarda Türk Piri, Türk oğlu olarak tanındığı orta çağların birçok kaynaklarında tekrar tekrar yazılmıştır . “Erdebil şeyhleri, kuşkusuz, fars kökenli değil, Türk kökenli idiler”.
İran, bağımsız bir devlet olarak 1501'de Safevîler tarafından yeniden kuruldu. Safevîlerin yeni imparatorluğun resmî dinini Şii İslam olarak belirlemesi İslam tarihinin dönüm noktalarının biri oldu.
İran'da 8.1 milyon, Irak'ta 5.5 milyon, Suriye'de 1.7 milyon ve Türkiye'de 14.7 milyon Kürt nüfusu bulunmaktadır” deniliyor.
İran'ın en büyük zenginliği petrol yataklarıdır. İran dünya petrolünün % 6'sını sağlamaktadır. İran'ın nüfusu 59.570.000 olup, km2ye 20 kişi düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri