Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
Son 16 hane, banka hesap numarasını temsil eder. Hesap numarası konusunda ise bankalar arasında ortak bir standart yoktur.
Türkiye'de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Hesap numarası genel olarak kartların ön yüzünde yazar. Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur.
Banka hesap numarası aynı zamanda IBAN olarak da bilinmektedir. IBAN kelimesinin açılımı ise International Bank Account Number olarak ifade edilebilir. Kelimenin Türkçe anlamının ise Uluslararası Banka Hesap Numarası olduğu bilinmektedir. IBAN en fazla 34 alfanumerik karakterden meydana gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
IBAN Numarası ile Hesap Numarası Aynı Şey mi? IBAN numarası ve hesap numarası aynı şey değildir. IBAN, uluslararası para transferleri için kullanılan bir numaradır ve hesap numarasını, banka kodunu ve ülke kodunu içerir. Diğer yandan, hesap numarası, belirli bir banka şubesindeki belirli bir hesabı tanımlar.
IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar.
Turkiye Is Bankasi A.S. banka kodunun 5 karakteri. Ulusal kod için 1 haneli kod. Turkiye Is Bankasi A.S. hesap numarası için 16 haneli kod.
Maximum Mobil'de; Kartlarım > Kart Seçimi > Kart Harcamalarım > İşlemler > Dönem Seçimi > Dijital Hesap özeti adımlarını takip ederek, İşCep ve İnternet Şubemizde ise; BELGELERİM menüsünden ulaşabilirsiniz.
Bunun için Şubenize, İnternet Şubemize veya Telefon Şubemize başvurmanız yeterlidir. Hesap özetlerinizi sadece e-posta ile almak isterseniz başvurularınızı Şubelerimiz, İnternet Şubemiz, Telefon Şubemiz ve Bankamatikler aracılığıyla yapabilirsiniz.
İlgili hesabı tanımlayan ve şube kodunu da kapsayan bu kısım, IBAN'ın son 16 hanesini oluşturur. Bankanın düzenlemelerine göre sadece sayı ya da alfabetik karakter içerebilir.
Hesap kartınız ile bankamatiğe giriş yaptıktan sonra "hesaplar -> hesap bilgileri" kısmından kartınıza ait bir hesap numarası ve iban numaralarını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Buna dikkat ederek hesap numaranızın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Ziraat hesap noyu öğrenmenin kolay yollarından biriside size ait olan banka kartının üzerine bakmaktadır. Çünkü bazı kartlarda iban numarası yazar. Bu iban numarasının son 16 hanesi hesap numarasını ortaya çıkarır.
IBAN numarası nerede yazar? IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Kart üzerindeki numaraya bakıp şube kodunu öğrenmek mümkündür. Geriye kalan 12 haneli numara ise banka kartının numarası olmaktadır.
Vadesiz Mevduat Hesabı
Yurt çapında yaygın Bankamatik ağımız sayesinde hesabınızdan istediğiniz zaman para çekebilirsiniz. Bankamatik kartınız sayesinde yanınızda nakit para olmasa bile hesabınızdaki tutar kadar alışveriş yapabilir ve MaxiPuan kazanabilirsiniz.
Kart numarası, kartın ön yüzünde yazılı olur. Kart üzerinde yer alan 16 hanelik sayıdaki her rakamın kendine özgü bir anlamı vardır. Kart üzerindeki ilk rakam kartın Visa mı yoksa MasterCard mı olduğunu gösterir.
Müşteri numaranızı ve kullanıcı kodunuzu Şubenizden veya 0 850 724 0 724 numaralı Telefon Şubemizden müşteri temsilcimize bağlanarak öğrenebilirsiniz.
Nakit para taşıdığımız fiziki cüzdanların dijital alternatifidir. Tıpkı normal hayatta kullandığımız cüzdanlar gibi içerisinde kartlarınızı saklayabilir, harcama yapılmak istenen iş yerinde bu cüzdan aracılığı kart bilginizi paylaşmadan ödeme yapılabilir.
Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder. İlk 6 rakam, başka kişilerde de aynı şekilde olabilir.
16 haneli Bankamatik Kartı numaranızı, kart şifrenizi ve cep telefonunuza gönderilen mobil onay kodunu tuşlayarak, 16 haneli Kredi Kartı numaranızı, kart şifrenizi ve cep telefonunuza gönderilen mobil onay kodunu tuşlayarak.
Banka Kodu Alanı, tamamı nümerik karakter olmak üzere 4 haneden oluşmakta olup bu kod tüm finansal kuruluşlara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca verilmektedir. Şube Kodu Alanı 5 nümerik hane içermektedir.
IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
IBAN numaranızı hesabınızın bulunduğu banka şubesinden, bankanızın kurumsal internet sitesinde bulabileceğiniz IBAN sorgulama alanından, internet şube ve mobil şube uygulamasından ya da çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri