Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Ancak, “İşyeri Açma Belgesi” bulunan teknik lise mezunlarından on beş yaşını dolduran ayırt etme gücüne sahip bulunan küçüklere işyeri açma ruhsatı verilmesi mümkündür.
Medeni kanuna göre notere anne ve baban ile gidip muvafakat belgesi ile bir taşıtın ruhsatını veya tapuyu 18 yaşından küçük birinin alması mümkün.
Vergi Dairesi'nden alınan vergi levhası ve diğer belgelerle birlikte belediyeye başvurulur. Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu alır ve belgeleri inceler. Gerekli tüm belgeler sunulmuşsa ve herhangi bir sorun bulunmazsa, belediye işyeri açma ve çalışma ruhsatını verir.
İlgili 44 soru bulundu
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Ortaöğretim mezunları, dört yıllık teknik lise mezunları, mesleki ustalık belgesine sahip olan ve sorumluluklarını taşıyan herkese işyeri açma belgesi verilmektedir. Teknik liselerden mezun olanlar, teknik öğrenim görenler ve önlisans eğitimi alanlar eğitim gördükleri meslekte 1 yıl çalıştıktan sonra belge alabilirler.
İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesine karar verildiği takdirde aynı gün içinde ruhsat düzenlenir. İŞYERİ AÇMA İZİN HARCI: m2 fiyatı 1 TL + 64,80 TL DAMGA VERGİSİ :Mesleki Faaliyete Göre Ücret Tarifesi.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Ehliyet Alma Yaşı
A1 motosiklet ehliyeti : 16 yaşında alınabilir ve Aralık 2023 itibariyle Aralık 2007 doğumlular A1 motosiklet ehliyeti alabilirler.A1 Motosiklet ehliyeti ile 11kw/14 hp olan tüm motosikletler kullanılabilir.
Muvafakatnameye ek olarak kimlik fotokopisi ve işyeri kira ise kira sözleşmesi 18 yaş altı kişilerin şirket kurarken temin etmesi gereken evraklar arasındadır. En yakınınızdaki notere anne-babanızla giderek şirket kuruluşu için muvafakatname alabilirsiniz.
18 yaş altında bir kişi, SSK'lı olarak çalışabiliyorken, esnaf olarak faaliyette bulunup vergi mükellefiyeti tesis ettirirken bağ-kurlu olamamaktadır. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması gerekir.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır? Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Madde 6- (Değişik birinci fıkra: 19/3/2007 – 2007/11882 K.) Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
İlkokul ve ortaokul mezunu olan ve işyeri açmak isteyen kişiler eğer açacakları işyeri sektöründe daha önceden çalıştıysa kalfalık belgesi alması adına 6 sene, ustalık belgesi alabilmek için ise; 5 sene sigortalı olarak çalışması gerekiyor.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz.
Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri