Borçlar Kanununda ücret ödeme zamanı, aksine bir hüküm bulunmadıkça her ayın sonu olarak belirlenmiştir. Yani işçi ücretleri çalışılan ayın son günü ya da en geç takip eden ayın ilk günü ödenmesi gerekir.
Kamu işçileri her ayın 15'inden itibaren maaş ödemelerini almaya başlıyor. 15 bin liraya yükselen en düşük kamu işçisi maaşlarının, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, takip eden ayın 15'inden itibaren hesaplara yatırılacak.
Kamuda çalışanlar ayın 15'inde bir sonraki ayın maaşını alırlar. Özel sektörde çalışanlar bir önceki ayın maaşını alırlar.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.
Normal şartlarda memur maaşları ayın 14'ünü 15'ine bağlayan gece saat 12'yi geçtikten sonra hesaplara yatar.
İlgili 36 soru bulundu
Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İlgili maddede geçen ücret kavramı geniş yorumlanmakta olup, diğer sosyal hakları 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi de işten kaçınma hakkını kullanabilir.
SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki emekli maaşları Ocak 2022 döneminden itibaren Cumartesi gününe rastlaması halinde Cumartesi günü, Pazar gününe rastlaması halinde ise Pazar günü ödenmektedir.
Devlet bünyesinde çalışan tüm memurların maaşları aynı gün hesaplara yatırılır. Memur maaşları her ayın 15'i kişilerin banka hesaplarına yatırılmış olur. Eğer ayın 15'i hafta sonuna denk geliyorsa, bankalarla olan anlaşma sonucu yine de gününde yatacaktır. Sadece özel durumlarda gününde yatmayabilir.
Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.
Usta Üye. E-devlette sigorta dökümünde işe giriş tarihinden itibaren sigorta primin mecburi yatar devlet işverenden alır bu parayı. Sözleşmende yazan ödeme tarihinden en geç 10 gün içerisinde(yanlışım varsa düzeltin) bir önceki ayın kazanılmış ücreti mecburi ödenmek zorundadır.
Memur maaşları ayın 14'ünü 15'ine bağlayan gece saat 12'yi geçtikten sonra hesaplara yatırılıyor.
İşçi haklı nedenle iş sözleşmesini feshederek, kıdem tazminatını, ödenmeyen ücretini ve ödenmeyen diğer işçilik alacaklarını talep ve dava edebilir. İşten ayrılmadan önce veya sonraki süreçte bu alacaklara yönelik talepler iş verene noter vasıtasıyla gönderilecek ihtarname ile talep edilmelidir.
Emekli maaşı ödemesi tarihi Cumartesi gününe rastlayan hak sahiplerinin ödemesi Cuma, Pazar gününe rastlayanların ödemesi ise Pazartesi yapılıyor. SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor.
"İşçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı"
En düşük kamu işçisinin ücreti net 18 bin lira civarına yükseldi. Böylelikle işçilerin brüt maaşı 21 bin 750 liraya çıktı.
Zamlı maaşlar ne zaman ödenecek? Habertürk'ün haberine göre, memurların maaşları 15 Temmuz'da yüzde 17.55 zamlı olarak ödenecek. Memurların yüzde 17.55'lik maş zammına ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri arasına ait maaş farkları daha sonra ek bordro ile hesaplarına yatırılacak.
Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır.
Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır. Bir işyerinde işverenin çalıştırdığı işçi sayısının 4 ve altında olması halinde ise; işveren ister bankadan isterse elden dilediği gibi ödeme yapabilmektedir.
Ücretin günlük olarak belirlendiğine kanaat getirilirse, işçiye 31 gün çeken aylarda 31 yevmiye ödenmesi gerekmektedir. İşçinin ücretinin aylık ve maktu olarak belirlendiğine kanaat getirilirse ay içinde kaç gün olursa olsun işçinin alacağı maaş değişmeyecektir. Kaynakça: 1.
Özel sektörde ise hafta sonuna denk geldiği zaman anlaşmalı bankalara bu durum bildirilmelidir. Maaş günü olarak seçilen günde Cumartesi ya da Pazar gününe denk gelmesinin bir önemi olmadan bankaya bildirilmesi durumunda çalışanların hesabına maaşları yatırılacaktır.
kaba hesapla, bir önceki aldığı maaş (aynı vergi dilimi olduğu varsayılarak) ile yeni maaş arasındaki farkın yarısı kadar fark maaş, halk dilindeki bilinen ismiyle maaş farkı olarak ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, maaşı yeniden hesaplar. Eksik yapılan ödeme varsa emeklinin maaşı yeniden düzenlenir. Eksik ödemeler, genellikle çakışan ya da farklı kurumlarda geçen sigortalılık sürelerinden kaynaklanır. Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR çalışması olanlar için hatalı ödeme söz konusu olabilir.
Burada unutulmaması gereken en önemli husus, iş sözleşmeleriyle ayın herhangi bir gününün (1, 5, 10, 15, 20, 25 ya da 30. günü) ücret ödeme zamanı olarak belirlenebilecek olmasıdır. Yani ücret ödeme zamanı ayın herhangi bir günü seçilebilecek ve fakat ücret ödeme periyodu/aralığı bir aylık süreyi geçemeyecektir.
Maaşınız hesabınıza yattığında; dilerseniz yurt geneline yaygın İş Bankası şubelerinden, dilerseniz Bankamatiklerden yılın 365 günü, günün 24 saati maaş hesabı ve diğer hesaplarınıza ulaşarak maaşınızı çekebilir veya işlem yapabilirsiniz.
PTT kartı olmayanlar için, maaş ödemesi cumartesi gününe denk gelenler cuma günü, pazar gününe denk gelenler ise pazartesi günü PTT gişelerinden maaşlarını çekebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri