1 m2 ısıcamın ağırlığı, ısı camın kalınlığına ve kullanılan camın türüne bağlı olarak değişir. 4+12+4 mm ısıcam: 1 m2 4+12+4 mm, yaklaşık 30 kg ağırlığındadır. Bu kalınlık, Türkiye'de standart olarak kullanılan ısı cam kalınlığıdır. 6+12+6 mm ısıcam: 1 m2 6+12+6 mm, yaklaşık 45 kg ağırlığındadır.
Bir Cam Vitrin Ne Kadar Sağlamdır? Temperli cam, yaklaşık 24.000 psi basınca dayanabilir. 10 mm kalınlığında 40 cm x 40 cm olan bir cam, yaklaşık 100 kg ağırlığa dayanabilir.
Çeşitli cam türlerinin yoğunlukları 2.2 g/cm3 ile 3.0 g/cm3 arasında değişmektedir. Bazı özel cam türlerinde 8 g/cm3 gibi yoğunluklara ulaşmaktadır. Binalarda kullanılan normal camların yoğunlukları 2.5 g/cm3'tür.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam, normal camın pürüzlü kenarlarından farklı olarak pürüzsüz ve eşit kenarlara sahiptir. Pırıltılı görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir. Kalınlık: Temperli cam genellikle normal camdan daha kalındır.
Temperli cam, lamine cama göre birkaç kat daha güçlüdür ve kırılma olasılığı daha düşüktür, normal düz cama göre yaklaşık 250-300 kat daha güçlüdür. Temperli cam lamine cama göre fiyat olarak daha yüksek olabilir bunun nedeni daha çok işlem görmesi ve sağlamlığıdır.
Kullanım alanına temperli camların ölçüleri değişkenlik göstermektedir. Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Ara boşluk genişliğine bağlı olarak ısıcam ünitesinin yalıtım değeri değişirimi?: Isıcam sistemleri S veya ısıcam sistemleri K ile daha iyi ısı yalıtımı sağlamak için ünite ara boşluğunu 12 mm veya 16mm tercih etmek uygundur.Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır.
Cam balkon hesaplama nasıl yapılır sorusunun kabaca cevabı; balkonun toplam uzunluğu ile yüksekliğinin çarpılarak metrekaresi bulunur. Ortaya çıkan metrekare ile cam balkon metrekare fiyatı çarpılarak fiyat hesaplaması yapılır.
Balkon kapatmada kullanılan füme camlar ise genellik ile 8 ve 10 mm kalınlığında olan, oldukça sağlam temperli camlardır.
Cephe camlamalarında ısı, güneş kontrolü ve emniyet ihtiyacı nedeniyle binanın cephe sisteminde kullanılan çift camın dış tarafındaki cam; temperli, renkli veya reflektif kaplamalı olarak uygulanmaktadır.
Isıcam Sistemleri, Şişecam Düzcam tarafından düzenli olarak denetlenen Isıcam Yetkili Üreticileri tarafından üretilen çift camın markasıdır. Isıcam, iki veya daha çok sayıda cam plakanın aralarında ortam basıncına uygun kuru hava veya gazları barındıracak şekilde fabrika şartlarında bir araya getirilmesi ile oluşur.
Nano cam esnek yapısı sayesinde kırılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Nano camlar yüzeylerinde parmak izi görüntüsü oluşmaz. Parmak izi bırakmaması ve ince yapısı sayesinde sıkça tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Bu ürün 9 H sertliklidir.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
Temperli Camlar
Yapısal olarak oldukça dayanıklı cam modelleri arasında yer alır. Güçlendirilmiş ya da sertleştirilmiş cam olarak da bilinen temperli camlar, kırıldığı anda ufak parçalara ayrılmaz ve yaralanma riskini en aza düşürür. Dayanıklı bir yapıda olması nedeniyle çoğu zaman dış cephede tercih edilir.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Çok yüksek yoğunluğu nedeniyle osmiyum elementler arasında bilinen en ağır element olarak değerlendirilmektedir. Osmiyum aynı zamanda çok düşük sıkışabilirliğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri