Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılacak başvuru sonucu işgal eden kişiler tahliye edilir. Eğer kiracı 6 aylık bir süre içerisinde kira ödemesi yapmadıysa taşınmazın bulunduğu yerdeki kaymakamlığı bir dilekçe yazarak taşınmazın boşaltılması sağlanabilir. 6 aylık süre geçtiyse idari tahliye seçeneği denenmek zorundadır.
Taşınmazın sahiplerinin, haksız işgali öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde valiliğe veya kaymakamlığa başvurmaları gerekmektedir. Ancak tecavüz veya haksız işgalin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulamaz.
Haksız işgal davası genellikle kira ve kiracı arasında görülmektedir. Kiracının eğer kira sözleşmesi bitmiş ise ve buna rağmen hala evde kalmaya devam ediyorsa bu haksız işgal suçuna girer. Ev sahibi haksız işgal davası ile birlikte kiracının evi işgal ettiği günlere ve varsa verdiği zarara göre tazminat alır.
Kira bedelini ödemeyen; kiraya vereni mağdur eden sorunlu kiracının tahliyesi için en kolay yol iki haklı ihtar gönderilmesi ve akabinde taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılması suretiyle tahliyedir.
Öncelikle burada vurgulamak gerekir ki; fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası ecrimisil tazminat talebiyle birlikte açılabileceği gibi tek olarak da açılabilir. Ayrıca gayrimenkul işgali davaları sulh hukuk mahkemesinin görev alanına giren davalardır.
İlgili 45 soru bulundu
Ecrimisil Davasında İhtar Şartı
Hak sahibi tarafından açılan ecrimisil davasından önce, haksız işgalde bulunan tarafa ihtar çekme zorunluluğu yoktur. Buna rağmen davacılar dava açmadan önce haksız işgal yapan tarafa ihtar çekmektedir.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Ecrimisil diğer adıyla haksız işgal tazminatı, bir maldan kullanma, yararlanma hakkı olmayan kişinin bu malı kullanması halinde malın sahibine ödemek zorunda kalacağı tazminat bedelidir.
Makul sürede sonuca bağlanmayan davalar için yaptırım öngörülmektedir. Bu sayede hak ihlallerinin önlenmesi amaçlanmıştır. Avrupa Birliği kriterlerine göre, tahliye davalarının 451 günde sonuçlanması öngörülmüştür.
İcra dairesi kiracıya 15 gün içerisinde tahliye etmesi yönünde tahliye emri gönderir. Kiracı kira sözleşmesinin uzadığı ya da yenilendiğine ilişkin itirazını 7 gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Aksi takdirde zorla tahliye edilir. Bunun için İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararına ihtiyaç yoktur.
Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davası Nerede Açılır? Yer yönünden yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yerdir. Dava, taşınmazın bulunduğu yerde asliye hukuk mahkemesinde açılabilecektir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir. Aşağıda, tahliye davasının süresini etkileyebilecek olan bazı unsurlar liste halinde sayılmıştır.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
İhtarname sonucunda eğer ki kiracı ihtarnamede istenen hususlara uygun davranırsa sorun yoktur ancak kiracı ihtarnameleri önemsemezse ve herhangi bir cevap da vermezse artık kiraya verenin dava açması gerekir. Bu dava ihtarnamenin içeriğine göre açılacak bir tahliye davasıdır.
Ev sahibi kiracıya ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenir. Muhakkak bildirme yapmalıdır. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ eder. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler ise geçersiz sayılmaktadır.
Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 gün süre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tahliye davasını kaybeden kiracı, ev sahibine belirlenen süre içinde evi boşaltmak zorundadır. Ayrıca kiracı, ev sahibine tahliye davası nedeniyle uğrattığı zararların tazmini için belirlenen miktarı ödemekle yükümlüdür. Bu miktar, uğranılan zararın niteliğine ve miktarına göre belirlenir.
Ecrimisil (haksız işgal) tazminatı davası, taşınır veya taşınmaz mallar hakkında, zilyet olmayan malik tarafından malik olmayan kötüniyetli zilyede yönelik tazminat talebiyle açılan davadır.
ECRİMİSİL Davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır ve geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil talep edilebilir. Ecrimisil rakamının hesabında kullanılan malın kira değeri esas alınarak bilirkişilerce tespit yapılır.
Yargıtay, ecrimisilin talep edilebilmesi için iki şartın gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bunlardan ilki, hak sahibinin zilyetliğinde olan taşınmaz üzerinde haksız işgali gerçekleştiren kişinin kötü niyetli olması; ikincisi ise haksız işgal sonucu hak sahibinin zarara uğramış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri