İshak Paşa sarayının yapımı; IV. Murat'ın, İran Seferinde (1634) Osmanlı ordusuna cesaret ve kahramanlık göstererek, sağ kolunu kaybeden 'Çolak' lakaplı Abdi Paşa ile başlamış, İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.
Sarayın yapımı 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanılmış, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784' te (99 yılda) tamamlanmıştır. Mimarı, Ahıskalı ustalardır.
İshak Paşa Sarayı'nın en önemli özellikleri arasında, benzersiz yüksek kabartma ve diğer tekniklerle oluşturulmuş taş işçiliği olduğunu belirten Korkmaz, “Bölgedeki beylerin ekonomik gücünü ortaya koyan taş işçiliğinde yerel üslup (Gürcü, Kafkas, İran) özellikleri, geleneksel Türk sanatının izleri, özellikle Selçuklu, ...
Yapımı bir çok efsane ve hikayeye konu olan İshak Paşa Sarayı; Osmanlı döneminde Ağrı'da yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir. İshak Paşa Sarayı, Geleneksel Türk Mimari karakterinde ve Selçuklu Mimarisi biçiminde bir yapıdır.
İshak Paşa Sarayı Ağrı'da yapılmış en önemli eserlerden biridir. Ayrıca Ağrı'da yapılmış en büyük tarihi yapıdır. İshak Paşa Sarayı çevre ülkelere Osmanlı Devleti'nin gücünü ve ihtişamını göstermek amacı ile yapılmış bir tarihi yapıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Sabahtan akşama kadar yemeden içmeden, Ağrı'nın eteklerinde koyunlarını otlatan çobana bakar dururmuş. Duruma sinirlenen Paşa, 'Bana öyle bir saray yapın ki, hiçbir yerinden dağ görünmesin' demiş. Ustalar bu emir üzerine dağın görünmediği tek yeri bulup, İshakpaşa sarayını inşa etmişler…”
Taş duvarların içinde görülen boşluklar, sarayın, kalorifer tesisatı andıran merkezi ısıtma sistemiyle ısıtıldığını gösteriyor. Yapının saray bölümü iki kattan oluşuyor. 366 oda bu iki kat içinde yer alıyor.
Giriş Ücreti : 70 TL - Durum: AÇIK-PAZARTESİ GÜNLERİ KAPALIDIR.
İshâka merâm üzere kerem kıl dü cihânü'İfadesinden sarayın Hicri 1199 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Bu tarih Miladi 1784 yılının karşılığıdır. Burada adı geçen İshak Paşa'nın söz konusu tarihte, bölgenin sorumlusu II. İshak Paşa olduğu konusunda tereddüt yoktur.
İshak Paşa (d.? - ö. 1487, Selanik) II.
Sarayın 366 odası var. Saray öylesine büyük ki, içinde barındırdığı cami, divan odası, fırın, mutfak, ahırları ve hamamıyla sanki küçük bir şehir... Topkapı sarayına benzetenler de var. Konumu, görkemli mimarisi, anıtsal tak kapıları, taşa hayat veren motifleriyle tam bir sanat abidesi.
İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt ilçesinin 5 Km. doğusunda, bir tepe üzerine kurulmuş, saraydan öte bir külliyedir. İstanbul Topkapı Sarayından sonra ikinci teşkilat saray sistemidir. Ayrıca saray, Osmanlı İmparatorluğu, Lâle Devri'ndeki son büyük anıt yapısı sayılmaktadır.
İshak Paşa Sarayı'nın altın kapısı, bugün hâlâ Moskova Müzesi'nde sergilenmektedir.
Üzerindeki kitabeye göre 1799-1800 yılları arasında inşa edilen yapı, iki katlı ve sekizgen planlıdır. Klasik Selçuklu kümbetleriyle büyük oranda benzerlikler taşımakla birlikte Bursa'daki Yeşil Türbe'de olduğu gibi cenazelik uygulamasının kullanıldığı ender Osmanlı türbelerinden biridir.
Yeni 100 Türk Lirası'nın arkasında İshak Paşa Sarayı, 50 YTL'de Kapadokya motifleri yer aldı. Yeni Türk Lirası'nın 20, 10, 5 ve 1 YTL'lik banknotları ise halen kullanılan 20, 10, 5 ve 1 milyonluk banknotlar ile aynı özellikleri taşıyor.
Yoğun bezemeleriyle önemli bir yere sahip olan İshak Paşa Sarayı'nda, Selçuklu etkilerinin görülmesiyle birlikte, batılılaşma etkisiyle Türk Sanatı'na girmiş olan ( gotik, barok, rokoko, ampir) üslupların da etkileri görülür.
Basında 1.000 odalı saray olarak yer alması üzerine Erdoğan, sarayda 1150 oda olduğunu ve "itibardan tasarruf olamayacağını" belirtti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sarayın 2250 oda ile dünya şampiyonu olduğunu ileri sürdü.
Türkiye'nin doğu sınırında yer alan Ağrı, tarihi ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir bölgedir. Bu eşsiz coğrafyanın üzerinde yükselen İshak Paşa Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde inşa edilmiş ve taşa işlenmiş bir ihtişam örneğidir.
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Osmanlı'nın modernleşme hedefine uygun olarak Batı anlayışı ile tasarlanan Dolmabahçe Sarayı, 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmış. İnşasına 13 Haziran 1843 yılında başlanan bu görkemli sarayın yapımı 13 yıl sürmüş.
İshak Paşa Sarayı; Eski Beyazıt'ta bulunan Birinci Dünya Savaşı'na kadar Bayezid Sancağı'nın yönetildiği bir yapıdır. Sarayın yapımı doksan dokuz yıl sürmüştür ve Küçük İshak Paşa zamanında 1784'te tamamlanmıştır. Mimarı, Ahıskalı ustalardır. İshak Paşa Sarayı Türk kültür tarihi açısından oldukça önemlidir.
Açılış Saati: 09. 00 Kapanış Saati: 17. 00 Gişe Kapanış Saati: 16. 30 Pazartesi günleri kapalıdır.
Müzeye giriş ücreti güncel 50 TL'dir. Müzeye ziyaret saatleri yaz ve kış dönemi olarak iki dönem üzerine belirlenmiş. 1 Nisan – 31 Ekim yaz döneminde müzeye 10.00 – 17.00 saatleri arasında giriş yapabilirsiniz. 31 Ekim – 1 Nisan Kış Döneminde ise ziyaret saatleri 09.00 ile 18.00 olarak belirlenmiş.
Önceleri meşaleler ve kandiller, daha sonra ocaklar ve sobalarla ısınmayı başarmış. Günümüzde ise, kaloriferler ve radyatörlerle ısınma ihtiyacımızı karşılıyoruz. Evlerimizi ve işyerlerimizi ısıtmak için kullandığımız ısıtma sistemlerinin geçmişi, ateşin bulunduğu dönemlere dayanıyor.
Osmanlılarda ilk sarayın Osman Gazi tarafından fethedilen Yenişehir'de idari yönetim tesis edildikten sonra 1300 tarihinde yaptırıldığı söylenmektedir. Bu yapı günümüze kadar gelmiştir. (Demirbulak, 2014 :36). Orhan Bey zamanında Bursa fethedildiğinde(1326), idari merkez olarak buradaki saray kullanılmaya başlanmıştı.
Eski Saray ya da Sarây-ı Atîk-i Âmire, İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı Beyazıt mahallesinde Süleymaniye Camii ile Bayezid Camii arasında İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi içerisinde Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilmiş ilk saray.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri