Dışkı ile kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, enfeksiyonun başlıca bulaşma yoludur. Bu durum, fekal-oral yolla bulaşma olarak bilinir. Bunun yanı sıra rota virüsü ile enfekte olan birisinin vücut sıvıları da hastalığın bulaşmasına neden olabilir.
İshal bulaşıcı mıdır? İshal, hijyen durumunun sağlanmadığı ortamlarda kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Hijyenik ortamda hazırlanmamış besinlerin tüketilmesi, kirli su ile yıkanması ishalin bulaşmasına neden olabilir.
Virüs, ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde ve bulguların ortaya çıkışından 10 -12 gün sonraya dek dışkıda atılabilir. Yani rotaviruse bağlı şikâyetler başlamadan bulaştırıcılık başlar; ishal bittikten sonra 3 gün daha dışkı yoluyla bulaşma olabilir.
İshal bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalık süresince ve bazı durumlarda ishal düzeldikten 1-2 hafta sonrasına kadar bulaşıcılık devam eder. Bulaş ağız yoluyla yani bebeğin tükmüğü veya kusmuğuyla ya da hekal yol ile yani bebeğin dışkısı ile bulaşabilir.
Gastroenterit – ishalin en yaygın nedeni – oldukça bulaşıcıdır ve çoğunlukla hastalığı olan başka bir kişiyle temas yoluyla veya kontamine yiyeceklerden yayılır.
İlgili 27 soru bulundu
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Norovirüs enfeksiyonu; aniden başlayan, kusma ve ishalle karakterize olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle; okul, hastane, otel gibi kalabalık ortamlarda yayılım gösterir. Norovirüs, kişiden kişiye yakın temas veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla bulaşır.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Enfeksiyon en sık olarak dışkının ağız ve el teması yoluyla geçer. Aynı zamanda uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler ve iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme suları da çeşitli mikropları barındırarak ishale neden olur.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
İshal durumunda, midenizi ve bağırsaklarınızı daha fazla rahatsız edebilecek baharatlı, yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için yeterli uyku ve dinlenmeye önem vermeniz gerekir.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Mustafa Gülenç, sıcak havalarında başta çocuklar olmak üzere birçok kişide özellikle ishal riskinin oluştuğunu, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Akut Barsak Enfeksiyonları olarak adlandırılan ishal vakalarının, beraberinde kusma, ateş ve karın ağrısı da oluşturduğunu anlatan Uzm. Dr.
Yaz aylarında sıcak havalar nedeniyle su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar artış gösterir. Bu nedenle sağlığı en çok etkileyen sağlık problemlerinden biri de ishaldir. İshal vücudun sıvı ve elektrolit dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İshalin belirtileri arasında, sulu veya sıvı dışkılama, sık dışkılama ihtiyacı, karın ağrısı, mide krampları, bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve bazen kanlı dışkı bulunabilir.
Kirlenmiş içme suyu viral ishalin bir nedenidir, ancak bağırsak enfeksiyonuna neden olan virüsler daha yaygın olarak dışkı - ağız yoluyla, yani tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamadan yiyecek hazırlayan virüslü bir kişi aracılığıyla yayılır.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan bu hastalık olduğundan özellikle okul tuvaletleri gibi hijyenin ev ortamına göre yetersiz olduğu yerlerde bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Sindirim sisteminin enfeksiyonu gastroenterit olarak adlandırılır. Gastroenterit sıklıkla virüs enfeksiyonu sonucu oluşur. Gastroenterit geçiren kişilerde mide ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi semptomlar görülür. Yine bu kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı gibi belirtiler de ortaya çıkar.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri