İşitme cihazı, işitme yetisinin azalması veya kaybolması gibi durumlarda, bir dizi muayene ve tetkikler sonrasında kullanılmaya başlanır. KBB uzmanları tarafından yapılan fiziki muayeneler sonrasında bireyler odyolojik tetkiklere tabi tutulur.
İşitme Cihazları Hangi Durumlarda Kullanılır? İşitme cihazları hastanın mevcut işitme sorununun ilaç tedavisi ya da ameliyat yöntemiyle tedavi edilemediği durumlarda kullanılmaktadır. Kişide işitme yetisinin azalmaya başlaması ya da tamamen kaybolması durumunda işitme cihazı kullanılabilir.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor? İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
İşitme kaybı türü ve derecesi: Kulak içi işitme cihazları, genellikle hafif ila orta derecede işitme kaybı olan bireyler için uygundur. Ancak, ciddi veya ileri derecede işitme kaybı olan bireyler için genellikle daha güçlü işitme cihazları veya alternatif tedavi yöntemleri önerilir.
İlgili 32 soru bulundu
İşitme azlığı, ilaç tedavisi veya ameliyatla düzeltilemediğinde işitme kazancı sağlamak amacıyla işitme cihazı kullanılması gerekir. İşitme cihazı ile konuşmaların daha anlaşılır hale getirilmesi, tüm işitsel sinyallerin, gürültü ve müzik gibi çevresel seslerin daha rahat duyulması amaçlanır.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
İşitme cihazı, kullanıldığı kulakta görülen uğultu ve çınlama gibi istenmeyen seslerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğru işitme cihazı kullanan hastaların işitme sorunlarının azaldığı görülür. Söz konusu cihazları kullanan kişiler, daha iyi bir işitme duyusuna sahip olarak normal bir hayat sürmeye başlayabilirler.
Yanlış takılan işitme cihazları kulak kanalınızı tahriş edebilir ve yaralara, kuru cilde ve hatta aşırı kulak kirine neden olabilir. Kötü ayarlar sesleri çok yükseltebilir ve ek işitme kaybına neden olabilir. Aksi durumda, çok düşük ayarlanırsa işitmenizin kötüleşmesine neden olabilir.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı aylık ortalama 19.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 22.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Ayrıca, bazı işitme cihazları, ses kayıt özelliği ile konuşmaları kaydeder ve bunları daha sonra tekrar dinlemek veya not almak amacıyla akıllı cihazlara aktarır.
İşitme kaybına rağmen işitme cihazı kullanılmadığı durumda
Araç sesleri, korna sesleri, inşaat sesleri, insan sesleri gibi seslerin duyulmamasıyla güvensizlik hissi başlar. Kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamama kişinin sosyal hayattan kopmasına, içine kapanmasına sebebiyet verir.
SGK tarafından işitme cihazı alma süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Si-Ser İşitme Merkezlerinde, işitme kaybınıza uygun dünyanın en iyi işitme cihazları, doğru uygulama ile deneniyor. Uzmanların tavsiyesi olan Earnet firmasının Aria, Nano, Elite ve Royal serileri ve Nano3, Aria, Smart, TIE, TIE-X, BiyoniX serileri bu alanda en kaliteli işitme cihazı grubundadır.
İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
İşitme kaybı veya işitme cihazı olan kişi konuyu gündeme getirirse, dikkatlice dinleyin ve konfor seviyesini ölçün. "Soru sormamda rahat mısın?" diye sorarak başlamak isteyebilirsiniz. Ya da sadece onların liderliğini takip edin ve zaten paylaştıkları şey hakkında açıklayıcı sorular sorun.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Ani işitme kaybında en etkili ilaç, halk arasında kortizon olarak bilinen kortikosteroidlerdir. Kortikosteroidler, ani işitme kaybında yüksek dozlarda ve kısa süreli olarak uygulanır. Ayrıca ani işitme kaybının ilk üç günde saptanması halinde, virüslere karşı etkili olan antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL* işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan net SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır: 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL. 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri