Eski Türklerde evlilik süreci kızın istenmesinden itibaren içinde birçok geleneği barındıran farklı merasimler yoluyla gerçekleşmektedir. Türklerde evlenme aynı zamanda yuva kurmadır. Türklerde aile hayatı töre yoluyla güvence altına alınmıştır.
Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre 'Küçük oğlan', babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren bir çocuktu. Bunun için de, en küçük çocuklara 'Ot-Tegin', yani 'Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
Türkler yaşayışları itibariyle ordu-millet idiler. Doğuştan ölüme dek askerî bir düzen ve disiplin içinde hayatlarını sürdürürlerdi. Bozkır hayatının bir sonucu olarak konar-göçer bir topluluk manzarası gösteren eski Türk toplumu kışlak olarak nitelendirilen yerlerde yerleşik hayata geçmiştir. Çadırlarda yaşarlardı.
Araştırmamızın sonucunda, eski Türk ailesi çekirdek aile tipinde idi. Kan akrabalığı esasına dayanan Türk ailesinde, dıştan evlenme esastı. Türk toplumunda, umumiyetle tek eşlilik görülürdü.
Eski Türklerde evlenme, kız kaçırma ve yağma yoluyla olmuştur. Yakutlarda ve Altay Türklerinde son zamanlara değin evlenme, ancak kız-kaçırma yoluyla meşru evlenme sayılmıştır. olan Itik ruhuna saçı ederdi.
İlgili 42 soru bulundu
2020 yılı itibarıyla Türkiye'de akraba evlilikleri 3 milyondan fazladır. Bu evliliklerin %46'sı hala/dayı çocukları ile yapılmış evliliklerdir. Diğer akraba türleriyle yapılan evlilikler için tıklayınız.
Aile yönetiminde Babaȱhukukuȱesastır. Aile tipi küçük ailedir (Dursun 2011: 110). Türk toplumunda doğan çocuklar babanın soyuna aittir ve soy erkek çoȬ cukla devam eder. Bu nedenle doğan çocukların babasının kim olduğu bilinmeȬ lidir.
Hülasa, bütün İslam toplumlarında olduğu gibi Osmanlı toplumunda da taaddüd-i zevcât yani birden fazla evlilik, temel gerekçesi itibariyle kadını istismar üzerine kurulan bir düzenleme değil, bir çıkış yolu ve bir ruhsattır. Aslolan tek eşle aile hayatının sürdürülmesidir.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
Evlenme Yaşı
Bu anlamda ortalama 12-14 yaşındaki bir kız çocuğu evlilik sahnesinde yerini almaktaydı. 6 Bu konuya dair S. Gerlach, Türklerin kız çocuklarını genellikle 11-12 yaşında evlendirdiklerini, bir başka yerde ise Türklerin bazen kızlarını 9 yaşında evlendirdikleri söyler.
Türklerin İslâmiyet'ten önce bütün Türk topluluklarında yaygın ve uzun süreli dinleri Gök Tanrı dinidir. Fakat günümüzde hatalı olarak birçok kaynakta Şamanizm olarak gösterilmektedir.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Bu değerlendirme bizi Türklerin anayurdu Orta Asya bozkırlarıdır sonucuna götürmektedir. Orta Asya'nın sınırları ise doğuda Baykal Gölü'nden batıda Hazar Denizi ve Ural Dağları'na; kuzeyde Sibirya bozkırlarından güneyde Tanrı Dağları ve Gobi Çölü'ne uzanmaktadır.
Eski Türklerde anneye “ög”, annesi ölmüş çocuğa da aynı kökten gelen “öksüz” denmektedir. Kız ve erkek çocuklar arasında ayrım yapılmaz, “oğul” evlât anlamında kullanılır.
Aile yapısı eski kaynaklarda oguş olarak geçmektedir. Ailelerin bir araya gelmesiyle urug denilen aileler birliği yani oba meydana gelmiştir. Urugların bir araya gelmesiyle bod (boy, kabile), bodun (boylar birliği) ve il (devlet) oluşmuştur. Türkler belirli bir düzen içinde akrabalarıyla bir arada yaşamışlardır.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
17 yaşını doldurmadığı halde evlendirilme ise belli şarta bağlı. Yasaya göre "Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir."
Ulusal Suç Kayıtları Bürosu'na göre eyalet genelinde 2021 yılında sadece 155, bir önceki yılda (2020) ise 138 çocuk evliliği vakası kaydedildi. Hindistan'da yasal evlenme yaşı erkekler için 21, kadınlar için 18.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Erkeklerin birden fazla -en fazla dört- kadınla evlenmesine izin veren çok eşlilik Afganistan, Pakistan ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bazı diğer ülkelerde halen yasal sayılıyor.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Oğul babasına, kız anasına çekmeliydi. Bunun için soylu ve iyi oğlana “ataç”, iyi kıza da “anaç” denirdi. Eski Türk adetlerine göre “küçük oğlan”, babasının evinde oturan ve baba ocağını devam ettiren çocuktu. Bunun için de en küçük erkek çocuğa “Ot-Tegin”, yani “Ateş-Prensi”, baba ocağını devam ettiren çocuk denirdi.
“Eski Türkler'de “evin sahibi” kadındı: Bundan dolayı ev kadını için söylenen en yaygın söz de “evci” idi. Göktürkler'de “eş” derlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri