Osmanlı Devleti'nde maiyet askerlerinden bir zümrenin adı. Osmanlı Devleti'nde savaş sırasında asıl orduya katılan gönüllü askerler için kullanılan bir tabir. Osmanlı hafif süvari birliklerinden biri.
Allah aşkından dolayı deli divane olan sûfî, mecnun ve meczuplara verilen unvan. Bazı mutasavvıflara, tarikat şeyhleriyle halifelerine veya meczuplara verilen bir unvan.
İlk Deliler teşkilatını, Aydınoğlu Umur Bey İzmir'de kurdu. Umur Bey, Latinlerle yaptığı çarpışmalarda, Deliler denilen donanma askerlerinden çok faydalandı. Osmanlılarda ise, henüz Yeniçeri Ocağı kurulmadan önce, Deliler teşkilatı mevcuttu.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Deliler, Osmanlı kara ordusunda görevli bir askeri birliğin ismidir. Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Yeniçerilerin Pirleri olduğu gibi Delilerin de Pirleri vardı.
İlgili 31 soru bulundu
Azapların en önemli özelliklerinden biri hafif silahlar kullanmalarıdır. Hem iri hem de hızlı olan deliler, Osmanlı Ordusunun en güçlü birliklerinin başında geliyordu.
Buna göre üç çeşit deli vardır; deliler, yarı deliler, akıllılar. Yazara göre deliler zararsızdır; yarı deliler yorucu; akıllılar ise tehlikelidir.
Deliler, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.
Genelde Beylerbeyi'nin ya da Bosna ve Semendire sancak beylerinin maiyetinde bulunan deliler aylıklarını hizmet ettikleri bu beylerden alırlardı. Ne sadakatlerinden ne de cesaretlerinden en ufak kuşku duyulmadığı için de bu beylerin özel korumaları olmaları son derece olağandı.
Atasözlerinde asabi, saldırgan, sinirlerine hakim olamayan kişileri tanımlamak için ''Deli'' kelimesi kullanılır. Mecazi anlamda deli, ne yapacağı önceden kestirilemeyen kişi demektir. Deli Deliyi Görünce Değneğini saklar atasözünün anlamı nedir?
Ezoterik ve mistik yanıyla edebi eserlerden giyim kuşam tarzına kadar geniş bir yelpazede kendisinden esinlenilen Şamanizm'e ait öğeler, sinema ve televizyon dizileri gibi dijital-görsel mecralarda da senarist ve yönetmenlerce kullanılmaktadır. “Deliler: Fatih'in Fermanı (2018)” filmi de bu yapımlardan biridir.
Osmanlı'da deliler taburu bir askeri birliği ifade etmekteydi. Asıl adı rehber ve kılavuz anlamına gelen delil kelimesinden gelmektedir. Delil askerleri gözü karalığı ve cesaretiyle ön plana çıkmıştır. Savaşta en ön cephede yer alan bu askerlere halk deli adını vermiştir.
Tarihin gizli sayfalarından çıkıp 'Deliler Fatih'in Fermanı'nda beyazperdeye, Mete Yarar'ın yeni kitabı 'Oyunun Sonu - Deliler'de ise kelimelere yansıdı.
Cehennemden en son çıkan birisine, dünyanın on katı büyüklüğünde bir Cennet verileceği müjdelendiğine göre; hiç Cehennem'e girmemiş ve Allah'ın gazabına uğramamış A'râf ehli daha evlâ olarak, inşaallah ehl-i Cennettirler. Dolayısıyla deliler de nihâyet, Allah'ın lütfuyla ve izniyle Cennet'e girerler.
Deli, divane. Allah tarafından yüksek mertebelere eriştirilen ve ermiş sayılan kimse. Tasavvuf yolunda ve Allak aşkı ile aklını ve diğer düşüncelerini kaybetmiş kişi, aklını yitirmiş kimse. Aklını kaybetmiş kişi, deli.
Meczup, zâtî meziyet ehlidir, mecnunda ise bu şeref yoktur. Yalnız bunlara da hastalık dolayısıyla olmadığı için 'akıllı mecnunlar (deliler)' denilir.
Yılın en çok beklenen filmi #Deliler'in 2.Teaserı resmi. #youtube kanalında yayında! Devamı için hemen tıkla!
Deliler birliği nasıl giyinirdi, kıyafetleri nasıldı sorusuna cevap verilecek olunursa, Deliler; vücutlarını özellikle leopar ve çeşitli derilerden oluşan bir üstlük ile sararlardı. Kullandıkları atları ise kendileri kadar dehşet verici hale getirilip, başından kuyruklarına kadar devasa hayvan derileriyle kaplanırdı.
“Deli” sözcüğü Orta Türkçede telü = telwe (Köktürk, Uygur: telwe) bi- çiminde olup, en eski biçimi < te:lü'dür (e uzun). ordusunda bir tür atlı eyalet askeri” anlamlarındadır.
Demir Demirkan (Deli Sabit)
Mohaç Muharebesi'nde yer alan Deliler adlı askerî birliğin başı.
DELİLER OCAĞININ TARİHİ
Delilerin ilk ortaya çıkışları hakkında kesin bir bilgi mevcut değilse de 15. yüzyılın sonlarından itibaren ve esas olarak 16. yüzyılda istihdam edildikleri bilinir. Deliler genellikle Osmanlı fetihlerinin en yoğun devam ettiği yerler olan Rumeli sınır boylarında ortaya çıkmışlardır.
aylık kazancın ortalama ₺120000 olduğu sonucu çıkıyo.
Delilik veya çılgınlık, ortak değerlere ve davranma şekillerine sahip olan bir toplumun normlarına riayet etmeyen sapkın bireyi tanımlayan damgalıyıcı bir kategoridir. Bu nedenle, delilik, tıbbî anlamdan çok bir toplumsal kimlik olduğu düşünülür.
Malatya'nın bir diğer meşhur delisi/velisi de Onyedili'dir.
Deli - Akli muvazeneden mahrum, akli dengesini yitirmiş (kişi). Bu sözcük halk ağzında çılgın, hareketli, deli dolu anlamlarında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri