el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir. Kadının eşine yardımcı olması çerçevesinde görevidir.
"Kocanın evin reisi olması" hükmü değiştirildi, evlilik birliğinin yönetiminde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanındı. Eşler evlilik birliğini temsil etme yetkisine sahip olacaklar. Eşler, birliğin temsil yetkisini kullandıkları durumlarda üçüncü kişilere karşı da müştereken sorumlu sayılacaklar.
Bu anlamda Kur'an, aile içi yönetimi ve idareyi aile reisi olarak babaya tevdi etmiştir: “Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur.
EVİN REİSİ YOK
-Evlilik birliğinin yönetiminde kadın ve erkek eşit söz hakkına sahip olacak. Eşler, evlilik birliğini temsil etme yetkisine sahip olacaklar. -Eşler, birliğin temsil yetkisini kullandıkları hallerde, üçüncü kişilere karşı da müteselsilen sorumlu sayılacaklar.
Eşlerden her birinin mallarının geliri ve kendi kazançları yine kendilerine aittir. (TKM m.189). 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin 152'nci maddesi gereğince evin intihabı, karı ve çocukların münasip veçhile iaşesi kocaya aittir.
İlgili 37 soru bulundu
Özetle, ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti kocaya ait olduğundan, karısının parasına el koyma hakkı olmadığı gibi, evin geçimine katkıda bulunmasını istemeye ve buna zorlamaya da hakkı yoktur. Kadın da buna mecbur değildir ve böyle bir sorumluluk ve zorunluluk yoktur.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur.
Meclis Genel Kurulu'nda, yaklaşık bir aydan beri “temel yasa” olarak görüşülen Türk Medeni Kanunu dün kabul edildi. 23 Kasım — Yeni yasaya göre koca evin reisi değil. Eşler, evlilik birliğinde eşit söz hakkına sahip.
Bir erkeğin evin reisi olması, evde onun üstün olduğu anlamına gelmez. Erkek evin koruyucusudur. Evin gidişatından sorumlu kişidir. Eve ekmek getirmekle görevlidir.
Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” hükmü getirildi. 2001 yılında çıkarılan yeni Türk Medeni Yasası ile eski yasada yer alan “Koca, birliğin reisidir” ifadesi çıkarılarak yerine “Eşlerden her biri, ortak yaşamın devamı süresince ailenin sürekli ihtiyaçları için evlilik birliğini temsil eder” ...
İslam hukuku iktisat açısından kadın ile erkeği müşterek değil, müstakil değerlendirmiştir. Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır. Onu alırken onun geçimini ömür boyu sağlamakla ve ihtiyaçlarını ömür boyu karşılamakla kendini yükümlendirmiştir.
Aksine bu kapıyı aralayan deliller mevcuttur. Bu itibarla, gerekli fıtri donanımı haiz, liyakatli bayanların devlet başkanlığı da dahil olmak üzere üst düzey yönetimde görev almalarında dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Alevi ile evlenmek günah mıdır? Bu soruyu defalarca cevaplandırdık.
Ailenin huzuru ve mutluluğu için yapılacak şeyler. Aile reisi TDK'ya göre, “kanunlara göre aile yükümlülüğünü taşıyan kimse” anlamına gelir.
Aile reisi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kanunlara göre aile yükümlülüğünü taşıyan kimse.
Aile reisliği, eski Medenî Kanun'un 152. maddesinin I. fıkrasında "koca birliğin reisidir" şeklinde düzenlenmişti. Bu hükme göre, evlilik birliği içinde kocanın en önemli haklarından ve görevlerinden bir tanesi, evlilik birliğinin reisi olmaktı.
Dar Anlamda Aile : Sadece eşlerden oluşan birliktir. Evlilik birliğinin tarafları aile olarak tanımlanmış , birliği düzenleyen tüm hükümler dar anlamda aileyi ilgilendirmektedir. Geniş Anlamda Aile : ana ,baba ve çocukların oluşturduğu topluluktur.
Medenî Kanun (MK)'un kabulünden önce ülkemizde hakim ve mer'i olan hukuk sistemi «Fıkıh» adı verilen İslâm Hukuku idi.
yasal mal rejimi, eski Medeni Kanunu'na (eMK) göre mal ayrılığı rejimidir. Mal ayrılığı rejiminde, mal rejimi sona erdiğinde eşlerden birinin diğerinin malvarlığı üzerinde evlilik birliğinden kaynaklanan bir hakkı yoktur.
Peygamber, şöyle cevap verdi: - “Kocanın kadın üzerindeki hakkı, kocası onu arzuladığında kendisi bineğin eğerinde bile olsa ona engel olmama- sı, kocasından izinsiz evinden birşey vermemesidir. Eğer bunu yaparsa, sevabı kocasına günahı kendisine kalır.
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Eşinin ailesi ile ilişkileri: Yargıtay bir kararında eşini ailesi ile görüştürmeyen kocanın davranışını ağır kusurlu bulmuştur. Çalıştırmamak: Koca çalışıp eş ve çocuklarına bakmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü yerine getirmezse kusurlu sayılacaktır.
Ülkesinde bir televizyon kanalına konuşan Şeyh Muhammed Ebubekir, “Eşinin rızasını almayan hiçbir erkek cennete gitmeyecektir. Eşi erkeğin yaptıklarından ve davranışlarından razı olmazsa cennatle ödüllendirilmeyecek” dedi. Şeyh Ebubekir, “Hanımınız hak üzerine size küsmüş ve kızmışsa melekler de sizden nefret eder.
2371- Daimi evli olan kadın, kocanın haklarına aykırı olmasa da, kocasından izinsiz dışarı çıkması haramdır. Ancak zaruret icap eder, evde kalması onun için sıkıntı doğurur veya meskende kalmak onun için müsait olmazsa, kocasından izinsiz dışarı çıkabilir.
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
Birkaç ailenin birlikte oturması halinde yalnız hane sahibi, reşit veya reşit olmayıp da evli olanlardan yeni bir hane açacak olanlar ile ana babaları ölmüş ve reşit olmayan çocukların ihtiyaçlarına sarf edilmek üzere bu çocukları temsil eden vasiler de hane reisi olarak kabul edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri