Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, 3/146).
Taziyenin üç gün içinde yapılması müstehaptır. Ölü sahipleri normal hayata daha çabuk dönebilsinler diye, üç günden sonra taziyede bulunmak mekruh kabul edilmiştir.
Taziye Evi:
Vefat eden vatandaşlarımızın ailelerinin, başsağlığı ve taziye ziyaretlerini kabul ettiği bir mekan olan taziye evi, bir aileye en fazla üç gün için tahsis edilmektedir.
Açıklama: Cenazenin kaldırılmasından sonra üç gün süre ile cenaze evinde taziye için oturulur. Bu süre köylerde daha uzun sürer. Bu süre içerisinde evde yemek pişmez akraba ve komşular tarafından hazırlanan yemekler üç gün boyunca cenaze evine getirilir.
Çoğunlukla taziye üç gün sürer.
İlgili 22 soru bulundu
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
Vefat eden bir müminin geride kalan müminler üzerinde onu techiz, tekfin, namaz ve defin sorumlulukları vardır. Bunun yanında ölünün yakınlarının üzüntülerini paylaşma, onlara teselli verme, onların sıkıntılarını hafifletmek için taziyede bulunma sorumluluğu vardır.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
1-Başsağlığına gelene " Hoşgeldin " denmez. 4-Görevini yerine getiren kişi , kimseyle tokalaşmadan, kucaklaşmadan, odada yaşına uygun bir yere geçer ve oturur.
Kalkarken yine, “Baki Allah” tabiri de kullanılır. Ayrılırken de ölü- nün en yakınları taziye evinin kapısında durur ve gidenleri uğurlar. Kapıda da başsağlığı dilekleri iletilir. Taziye için gelenlere acı kahve (mırra), çay ve koku (gül yağı) ikram edilir.
Ölen bir müslümanı yıkamak, kefenlemek, cenaze namazını kılıp duâ etmek ve kabrine kadar götürüp defin işlerini yapmak, müslümanlar için farz-ı kifâyedir. Ölüm olayı gerçekleşince, bu işlemlerin zaman geçirilmeden hemen yapılması gerekir.
Cenaze evine ilk gidenler, ölü sahipleri yapmamış ise, ölünün göz kapaklarını kapatarak, çenesini bağlamalı, kollarını ve bacaklarını düzgün bir hale getirmeli, ölünün elbiselerini çıkarıp üzerine bir örtü örtmeli, şişmemesi için ölünün karnına demir benzeri bir şey koymalıdır.
Bir yakını vefat edene “teselli verme”, başın sağ olsun demektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
-Ölünün kırkında ve elli ikisinde yine aynı dualar okunarak pide, bükme veya pişi ikram edilir. -Ölen kişi genç ise cenaze sahibi düğüne çalgılı çengili yerlere gitmez.
2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
Ölüye ait eşyalar 1 hafta-10 gün içinde yıkanarak fakir fukaraya dağıtılır. Bazı giyecekler ise hatıra olması amacıyla saklanır. Ayrıca ölen kişinin ruhunun evini kontrole geldiğine inanılarak, ölü evinde 7 gün lamba/ışık yakılır.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Peygamber (s.a.s.), başına bir felaket gelen kimseyi ziyaret etmekle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Felakete uğrayan bir kimseye 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulunan kimseye, felakete uğrayan kişiye verilecek sevabın mislî verilir.” (Tirmizî, Cenâiz, 71 [1073]) Aynı şekilde cenaze yakınlarına taziyede bulunmayı ...
K86 • Başsağlığına gelenler eve girince, "Başınız sağ olsun, Allah taksiratını affetsin" der, cenaze sahiplerini sakinleştirmeye çalışırlar. K75 • Cenaze evine gelenler "Başınız sağ olsun.", "Allah bir daha acı vermesin.", "Geride kalanlara uzun ömür versin.", "Ölenin geri kalan ömrü sizin olsun." gibi sözler söylenir.
Bu durum cenazenin kırkına kadar sürdürülür. (K2) Cenaze evinde keyfi bir durum gerçekleşmez, herkes gelir ortam sakin olur. Kadınlar ve erkekler ayrı yerde oturur. Cenaze evinde kimse gülmez, televizyon, radyo açılmaz, banyo yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, yemek pişirilmez.
Yine taziye, insanların birbirleri üzerinde bir hak ve yükümlülükten ibarettir. Ölenin günahı ise onunla Allah arasındadır. Kaldı ki taziyeden amaç ölenin yakınlarını teskin ve teselli etmek, onların acılarını hafifletmek ve ölü için dua etmektir. Ölünün günahkâr olması, taziyesinin yapılmasına mani değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri