Peygamberimiz (a.s.m.) kendisine vahyolunan âyetleri ezberinde tutar ve daha sonra Sahabilere okurdu. Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur.
Muhammed'in (sav) doğumunun 1447. sene-i devriyesi nedeniyle Fatih Camiinde “Yirmi dört Saatim Sana Feda Olsun Ya Rasulallah' temalı bir program yapıldı. 630 hafızın oluşturduğu 63 halka ile Hz.Peygamber'in (sav) yeryüzünde geçirdiği her seneye mukabil bir hatim okunmak suretiyle canlı hatim okundu.
Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hâfız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hâfız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hâfızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Hâfız şu anlamlara gelebilir: Kur'an hâfızı, Kur'ân-ı Kerîm'i baştan sona ezbere bilen kişi. Hadis hâfızı, hadislerin tamamını ya da çoğunu ezberlemiş kişi. Hafîz (din), Allah'ın adlarından biri.
İlgili 44 soru bulundu
Cübbeli Ahmet Hoca, hadis-i şeriflere dayandırdığı açıklamasında hafız kişinin, Allah katında cehennemlik oldukları kesinleşen ailesinden 10 kişiye şefaat edeceklerini ifade etti.
Uluslararası Hafızlık Yarışması Dünya Birincisi - Ebubekir Kaçan - YouTube. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl 7.sini düzenlediği ve 59 ülkenin en iyi hafızlarının katıldığı Uluslararası Hafızlık Yarışması'nın finali geçtiğimiz günlerde yapıldı ve yarışmayı Türkiye'den Hafız Ebubekir Kaçan kazandı.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Dr. Ali Erbaş, Türkiye'de hafızlık belgesine sahip yaklaşık 160 bin hafız olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin insanlarının yüzde 1'i hafız olsa 820 bin hafız eder ama bizim şu anda hafız sayımız binde 2'ye denk geliyor, bu yeterli değil” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti.
Peygamber efendimiz (S.A.V) Kur-an-ı Kerim'i baştan sona kadar ezberleyen yani hafız olan kişilerin şefaat hakkı olduğunu belirtmiştir. Meleklerin de aynı şekilde şefaat etme hakkı bulunmaktadır. Meleklere şefaat izni verilmiştir.
İcmaen Kur'an-ı Kerim'in ezberlenmesi müstehaptır.
Yine icmaen Kur'an'ın ezberlenmesi farzı kifayedir. Namaz kılmak için gerekli olan Fatiha ve bir süre gibi surelerin ezberlenmesi ise farzdır. Kur'an'ın hıfzedilmesi, şüphesiz çok büyük bir fazilettir.
KURRA HAFIZ VE HAFIZ HAKKINDA BİLGİLER. Arapça'da "korumak, ezberlemek" mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte "koruyan, ezberleyen" anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Muhammed'in kişisel katibi, ilk kaynaklarda Zeyd olarak geçmektedir. Bazı raporlarda, melek Cebrail, Muhammed'e vahiyler için özel olarak Mu'aviye'yi kullanmasını bildirir, çünkü Muaviye el-Emin'dir.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Hâfız kelimesi, Kur'ân-ı Kerîm'de sözlük anlamında birçok âyette yer almakta (bk. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḥfẓ” md.), üç âyette Allah'ın sıfatı olarak geçmektedir (Yûsuf 12/64; el-Hicr 15/9; el-Enbiyâ 21/82).
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
Her yaşta hafız olunabileceğini ifade eden Uşak Üniversitesi İslam İlimleri Fakültesi Kur'an-ı Kerim ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Cihat Çelik, “Yaşları 70'lere varan insanların hafız olduğunu gördüm. Kur'an-ı Kerim'i ezberlemenin yaşı yoktur” dedi.
Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır. Bazı ilim talebeleri daha kısa sürede hafız olur bazıları da biraz daha uzun sürede hafız olmanın faziletine nail olabilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Merkez Camisi'nde düzenlenen yarışmaya bölgelerinde birinci olan 10 hafız katıldı. Yarışmada, Rize'den Kadir Yılmaztürk birinci oldu.
Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Çağlayan köyünde 1949'da dünyaya gelen İsmail Coşar, buradaki ilkokulda okudu ve köyün camisindeki imamdan Kur'an-ı Kerim eğitimi aldı.
Osmanlı hat mektebinin kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah'tan (1429- 1520) sonra akla gelen ilk kişi Hattat Hafız Osman'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri