İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
Buna göre bir aracın üretim yılına bakılarak isofix sistemine sahip olup olmadığı anlaşılabilir. 2013 yılından sonra üretilen tüm araçlarda, zorunlu olarak isofix bulunuyor.
2006 yılından sonra üretilen tüm araçlar isofix eklentileriyle hazırlanmaktadır. İsofix Koltuğu Nedir? İsofix, klasik emniyet kemeri yöntemine alternatif olarak çocuk oto koltuğunu sabitlemenin popüler bir yöntemidir.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Takılır hiç bir problem olmaz.
Bebek oto koltuklarını isofix donanımıyla veya emniyet kemeriyle araca bağlamak mümkün.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
İsofix kemerini güvenilir yapan en önemli özellik pratik ve kolay bağlanma şekline sahip olmasıdır. Basit yapısı ile yanlış bağlama ya da bağlayamama sorununu ortadan kaldırarak çocuklarınızla birlikte güvenli bir yolculuk sunar.
Bu nedenle de 2006 ila 2013 arasında üretilen bir araç kullanılacaksa mutlaka kılavuzdan araç içerisinde ISOFIX bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. 2013 yılından sonra üretilen tüm otomobillerde ISOFIX bağlantı yuvaları var.
Bu durum karşısında daha güvenli ve konforlu bir bebek oto koltuğu montaj sisteminin gerekliliği doğdu ve böylece Isofix özellikli bebek oto koltukları tasarlandı. Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
İsofix aparatlarını otomobilinizde bulunan koltukların arasında yer alan bağlantıya takabilirsiniz. Bebekler için üretilen isofix koltukları ise daima arka koltuklarda bulunmalıdır.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Genel olarak, pusetlerin oto koltuğu olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Puset Kullanımında Bebeğin Pozisyonu
Aslında bu durumu tıpkı uzaya fırlatılan bir astronotun koltuklarının geri bir pozisyonda durması gibi düşünebilirsiniz. O şiddetli güce ancak bu şekilde dayanılıyor. Bu nedenle puset arabaya mutlaka ters takılmalıdır.
TÜRKİYE: 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
Top Tether, çocuk güvenlik koltuğunu tepe noktasından kanca yardımıyla sabitleyerek araç içerisinde dönme hareketini sınırlayan üçüncü bir bağlantı noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri