İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır. İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen biberlerin kurutularak baharat haline getirilmesiyle elde edilir. Pul biber ise biberin güneşte kurutulmasıyla elde edilen acı bir baharattır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bu baharatlar, yemeklere tat ve acılık katmak amacıyla kullanılır.
Siyah rengi alan kurutulmuş biberler dövülerek, zeytin yağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getirilir. İsot çiğ köftenin olmazsa olmazmalzemelerindendir. Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir.
İsot biberi tütsülü, tatlı, topraksı aromalar barındıran acı ve ısıtıcı bir lezzete sahip. Acısı biraz aldatıcı olabiliyor çünkü damakta ilk önce tatlımsılığı ve hafif acı tadı hissediliyor. Ancak giderek yoğunlaşan bir acısı olduğunu unutmayın.
Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa iyileştirici etkileri olduğu bilinen isot, alkaloit maddeler içermektedir. Demir, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez gibi birçok mineral içeren isot aynı zamanda vitaminler açısından da zengindir. C, K ve A vitaminlerini içermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
İsot geleneksel çorba ve yemeklere eklenir. En yaygın kullanım şekli kısırda ve çiğ köftede eklenmesidir. Zaman zaman salatalara da isot eklenmektedir. Acılı bir kebap hazırlamak isterseniz mutlaka isot eklemelisiniz.
Özellikle çiğ köfteler de kullanılan isot aynı zamanda alternatif tıpta doğal ilaç olarak da tüketilir. Şimdilerde her yerde kolayca elde edilebilen isot, bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kemik gelişimi ve vücuttaki ödemi de atmada oldukça etkilidir.
İsot, yöresel yemeklerde, lahmacunda ve çiğ köftede sıklıkla kullanılır. Bunların dışında kebap ve et yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir. Acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
İsot Sıkça Sorulan Sorular
%25 indirimle Sadıcım İsot Biber 500 Gr 118 TL'ye, %24 indirimle Diyarından İsot 500 gr 73 TL'ye, %33 indirimle Isot Acı Biber 1.sınıf 500 Gr 73 TL'ye sahip olabilirsiniz.
İsot Hangi Yemeklerde Kullanılır? İsot, kebap, lahmacun, çiğ köfte, kısır, kuru fasulye, çorbalar ve salatalarda acı tat ve renk vermesi için kullanılır. Özellikle çiğ köftenin vazgeçilmez bileşeni isottur. Bazı yemeklere pul biber yerine isot da kullanılabilir fakat isotun pul biber kadar acı olmadığını bilmelisiniz.
– En iyi isot Urfa Yöresinden alınır.
Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir. Çünkü isot zeytinyağı ile yapılır.
İsotu da bir kaseye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 5 dakika kadar beklemeye alın.
İSOT SALÇASI NERELERDE KULLANILIR? İsot salçası denilince akıllara çiğ köfte gelmektedir. Gaziantep ve Şanlıurfa'da isot salçası çiğköftede kullanılır. Ayrıca yemeklere de renk ve tat vermek için isot salçası domates salçası ile birlikte kullanılabilir.
Yapılan araştırmalarla sağlığa olan faydaları ve yağ yakımına yardımcı olduğu kanıtlanan isotla kolaylıkla zayıflayabilirsiniz. İsot, anti-oksidan ve anti-aging özellikleri sayesinde vücutta bulunan fazla yağın erimesine ve ödemin atılmasına yardımcı oluyor.
Maydanoz ve taze soğan dışında bütün malzemeler eklenir. Limon da yıkanır ve 4 parçaya ayrılır ve bulgura eklenir. İsot da eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Yoğrulur kendimize su eklenmez, eller ıslatılarak yoğurulur.
İsotun faydaları saymakla bitmez. Şanlıurfa yöresine ait olan isot cilde iyi geldiği gibi solunum yolu hastalıkların da önüne geçiyor. İsot aynı zamanda gaz ve idrar söktürücü olarak biliniyor.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
İsot veya Urfa biberi, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türü ve bu yörede üretilen kurutulmuş biber.
Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz. Sahte isot üreticileri ise zeytinyağı yerine isot üretimi sırasında pamuk yağı kullanıyor.
Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Yoğurt eklenip tekrar yoğurulur. Köfte kıvama gelince isot-zeytinyağı karışımı ve köfte baharatı eklenip yoğurulur.
Çiğ köftede isot yerine ne kullanılır? İsotsuz Çiğ Köfte Tarifinde yerini tam olarak tutamasa da kırmızı acı pul biber kullanılabilir.
Kara isot zararlı
Atasoy, isotun özellikle üretim aşamasında çok fazla karartıldığında içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.
Özellikle isot adı verilen kırmızı acı biber başı çekmektedir. Her derde deva olan kırmızı acıbiber özellikle kansere meydan okuyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma da bunu doğrular nitelikte. Acı biberin içerisinde yer alan “kapsaisin” maddesi birçok tümörün büyümesini ve kanserli hücrelerin yayılmasını engelliyor.
Gaziantep yöresine özgü bir lezzet olan isot, yaz aylarında yetişen pul biberin belirli bir ısı altında tutulup, karartılmasıyla elde edilir. Özellikle yöre halkının en sık kullandığı baharat çeşididir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri