105: Biz Kur'an'ı kendisine en küçük bir şüphe karışmayacak bir yolla indirdik ve o da gerçekleri bildirmek üzere indi. Rasûlüm! Seni de ancak bir müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. 106: Biz Kur'an'ı insanların zihinlerine ve kalplerine sindire sindire okuyasın diye kısımlara ayırdık ve onu parça parça indirdik.
"(105) Biz Kur'an'ı sadece gerçeğin bilgisi olarak indirdik, o da (sana) yalnız gerçeği söyleyerek geldi; seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. (106) Biz onu, insanlara aralıklarla okuyasın diye okumaya elverişli bölümlere ayırdık, peyderpey indirdik."
Ramazan'ın 14. günü İsra suresi 105. ve 106. ayetleri okunur. Ramazanın 14. Günü ikindi namazından sonra iftardan önce kim bu ayeti okuyup bir bardak suya üfleyip orucunu onunla açarsa, dünya ahiret bütün dert elem ve kederlerini alacağına inanılır. İSRA SURESİ KAÇINCI CÜZ? İsra suresi 15. Cüzdür.
Ve bil hakkı enzelnahu ve bil hakkı nezel, ve ma erselnake illa mubeşşiren ve nezira. *** Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, müjdeci ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik.
105: Ehl-i kitap olsun, müşrikler olsun, kâfirlerin hiçbiri, Rabbinizden size bir hayır indirilmesini istemezler. Allah ise rahmetini dilediğine lutfeder. Allah çok büyük lutuf sahibidir.
İlgili 38 soru bulundu
Ayeti Anlamı Biz Kuran'ı sadece gerçeğin bilgisi olarak indirdik, o da (sana) yalnız gerçeği söyleyerek geldi; seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdi.
Fil Suresi (Arapça: سورة الفيل), Kur'an'ın 105. suresidir, 5 ayetten oluşur. Sure, Yemen Valisi Ebrehe'nin Allah'ın evi olan Kâbe'ye saldırmasını ve karşılaştığı sonu anlatmaktadır.
"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel..." diye başlayan bir dua var. Bu duayı Kuran okumadan önce okuyan herkese Allah (c.c) harf başına elli bin sevap verileceğini Peygamberimiz (S.A.V.) haber vermiş.
Kuran-I Kerim Duaları
İhlas suresi, Fatiha suresi, ve Kurana başlama duaları yapılarak Bu yüce kitabın okunmaya başlanması uygun olmaktadır. Tüm dualar ve surelerin tamamı Kuran-ı Kerim ayetleri içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda bu surelerin hem Kuran okurken hem de bittikten sonra okunması önerilmektedir.
Peygamber Efendimizin her gece İsra ve Zümer Surelerini okuduğu rivayet edilmektedir. İsra Suresi'ni okuyan kişi kendisine karşı yapılan kıskançlıktan, nazardan ve hasetten korunur. Bu sureyi okuma alışkanlığı edinenlerin başkalarına karşı hasede ve kıskançlığa düşmeyeceği de bilinir.
Size rabbinizden hiçbir hayır indirilmesini, ne Kitap ehlinden inkâr edenler ister, ne de Müşrikler! Dileyeceği kimseye rahmetini Allah tahsis eder. Allah Çok Büyük Lütuf sahibidir. Ehlikitap içindeki inkarcılarla çok tanrıcıların tahammül edemediği tek şey, Allah'ın size yaptığı iyiliktir.
Miraç Hadisesinin Kuran-ı Kerim'deki kanıtı olan İsra Suresi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in aktardıklarına göre 'Her kim kıskanç ve haset kimselerin şerrinden korunmak için yedi kere bu İsra Sureni okusun. İsra Suresini okuma alışkanlığı edinen kişiler kötü kimselerin şerrinden korunmuş olur. '
İsrâ Suresi (23-39) Ayetleri Bağlamında Müslüman Cemiyetin Miracı İSRÂ SÛRESİ; 23 - Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama.
Ayette mesaj vererek, eğer hiçbir maddi gücün yoksa onlara iyilik yapabilecek durumda değilsen, elin ayağın tutmuyorsa ve gerçekten kendin de yarıma muhtaç isen yine de onlar için bir iyilik yap ve onlara rahatlatıcı söz söyle. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Güzel söz sadakadır” buyurmaktadırlar.
Sure ismini ilk ayetinde geçen ve 'gece yürüyüşü' anlamına gelen 'isra' kelimesinden alır. Surenin ilk ayetinde Allah'ın bazı ayetleri göstermek için peygamberi bir gece Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ifade edilir. İnanca göre bu eylem miraç gecesinde olur ve sonrasında göğe çıkış gerçekleşir.
İsrâ sûresini beş bölümde ele almak mümkündür. Birinci bölümde (âyet 1-22) hicretten yaklaşık bir yıl önce meydana gelen İsrâ hadisesinden bahsedilerek Allah'ın, bazı nişan ve alâmetlerini göstermek üzere kulunu (Hz. Muhammed) bir gece Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya götürdüğü ifade edilmektedir (bk.
Türkçe Okunuşu
Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvi bihî cesedî ve'rzuknî tilâvetehû 'alâ tâ'atike ânâe'l-leyli ve etrâfe'n-nehâri va'hşurnî me'a'n-nebiyyi salla'llâhu 'aleyhi veselleme ve âlihi'l-ahyâr.
1-Kuran okunduğunda dua cümleleri geldiğinde Amin demek, uyarı ayetleri geldiğinde ''Estağfirullah'' demek. Bazı surelerin sonun da Allahu Ekber demek sünnetle sabit ve meşru fiillerdir. Kuran okuma bitirilince ''Sadakallahu'l-azim'' vb ifadeler söylenilmesi de bu çerçeve de caiz olur.
Dinimizde her hayırlı işe besmele çekerek başlanması uygun görülmektedir. Kuran-ı Kerim'i okurken Eûzü-Besmele çekmek de yapılması müstehap davranışlardandır. Ayrıca Kuran okumayı bitirdikten sonra Sadakallahul azim yani 'En doğrusunu Allah bilir' demek güzel davranıştır.
Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz. Niyet ve duadan sonra Kuran'ı okumaya başlayabilirsiniz.
Peygamber Efendimiz (sas) duaya başlamadan önce tevbe ve istiğfar eder, her hayırlı işte olduğu gibi eûzü besmele ile başlardı. Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra, "Subhane Rabbike Rabbil izzeti amma yesifun ve salamun alel murselin vel hamdu lillahi Rabbil alemin." duası okunur.
Fecealehüm keasfin me'kul. Fil Suresi, Habeşistan Kralı Ebrehe'nin Kabe'yi yıkmak için Mekke şehrine gelmesi ve Allah'ın fil ordusunun onu helak etmesini konu alır. Allah'ın mucizesi, kutsalı ve ne kadar yüce olduğu, sure içerisinde değinilen konular arasındadır.
Kur'ân-ı Kerim'den son inen âyet ise şöyledir: “Öyle bir günden (hesap gününden) sakının ki, o gün hepiniz Allah'a döndürülüp götürüleceksiniz. Sonra herkese dünyada yaptığı amellerin karşılığı tamamen verilecek ve onlara asla haksızlık (zulüm) yapılmayacaktır.” Bu âyet, âdeta Hz. Peygamber (s.a.v.
Hz. Muhammed'e inen Alak suresinin bu ilk beş ayetinin temas ettiği konular, Kur'an'ın 23 yıllık nüzul sürecinde tafsilâtıyla anlatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri