İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni bağlayan 29.9 km uzunluğunda bir su yoludur. Boğaz'ın, uluslararası taşımacılık yapılan sulara oranla çok dar ve bir o kadar da kıvrımlı bir yapısı vardır. Boğaz'ın iki yakasının birbirine en yaklaştığı nokta Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında 698 metredir.
Uzunluğu 31.7 km (17 deniz mili) olan İstanbul Boğazı'nın eni, Karadeniz girişinde 4.7 km, Marmara girişinde 2.5 km kadar olup en dar yeri ise (Kandilli-Rumelihisarı-Bebek) 700 m genişliğindedir.
Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası. Sahil şeridindeki semtler Rumeli yakasında, Beşikaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı, Baltalimanı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere, Sarıyer ve Rumelikavağı'dır.
İstanbul'un Karadeniz ile 215,84 km, Marmara denizi ile 238,47 km kıyısı bulunurken, boğazın her iki yakasındaki deniz kıyısı toplam 100,21 km'ye ulaşmaktadır.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un sınırlarının son çıkan yasayla birlikte bir ucundan diğer ucuna 270 kilometre civarında uzunluğa ulaştığını söyledi.
İlgili 31 soru bulundu
Her iki kıyı arasındaki en yakın mesafe (Anadolu Hisarı-Rumeli Hisarı) 760 m'dir. Kıyıların uzunluğu ise, Asya yakasında Ahırkapı Feneri ile Kavak Burnu arası 32,2 km, Rumeli Feneri ile Ahırkapı Feneri arası (Haliç dahil) Avrupa kıyısı 46 km'dir.
Bu listeye göre İstanbul'un en lüks semtleri arasında bir numara Beşiktaş oldu. Şişli, Bakırköy, Kadıköy, Sarıyer ve Üsküdar da lüks semtler arasında yerini aldı. Mahalle bazında bakıldığında İstanbul'daki lüks semtlerin yoğunlukta bulunduğu yer Beşiktaş'tır.
İsterseniz bu dosyaya başlarken önce en çok merak edilen “İstanbul'da En Pahalı Evler hangi semtte?” sorusuna bakalım. İstanbul'un en pahalı ilçesi neresidir sorusunun yanıtında zirvede Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy bulunuyor. En pahalı konutlar ise Beşiktaş'ta yeralıyor.
Demografik yapı ve eğitim endeksinde Beşiktaş ilk sırada yer alırken, sağlık endeksinde Çatalca, sosyal yaşam endeksinde Beyoğlu, ekonomik yapı endeksinde Şişli, ulaşım endeksinde Kadıköy ve çevresel durum endeksinde ise Sarıyer öne çıktı.
İstanbul Boğazı Hakkında
Rumeli yakasından Haliç kıyılarına, Anadoluhisarı'ndan Rumelihisarı'na kadar uzanan boğaz, Bebek'le Kandilli arasında en derin yere ulaşır. Arnavutköy ve Vaniköy arasında da oldukça derinlik vardır. Boğaza ilk yapılan köprü ise Boğaziçi Köprüsü'dür.
Çanakkale Boğazı'nın uzunluğu ise 61 kilometre olup, en dar yeri 1200 metre en geniş yeri 7400 metredir. Boğazlar üzerinde ilk Türk hâkimiyeti, 1353'de Türklerin Çanakkale Boğa- zı yoluyla Rumeli'ye geçmeleriyle başlamıştır.
İstanbul Boğazı Seyir Özellikleri
31 km (17 deniz mili) uzunluğunda olan İstanbul Boğazı, gemilerin geçiş yaptığı su yoludur.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Özellikle Haliç ve Galata arasındaki alanı panoramik gören bölge, İstanbul Boğazı'ndan da Üsküdar, Çamlıca Tepesi ve Kız Kulesi'ne hâkim muhteşem bir görüş alanına sahip. Ayrıca Ayasofya ve Aya İrini'yi de Süleymaniye – Kalafat Yeri'nden harika bir açıyla görebilirsiniz.
İstanbul Boğazı'nın en derin bölgesi yaklaşık 120 metre, en sığ yeri ise yaklaşık 50 metre derinliğe sahiptir.
Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran Cumartesi günü atılıyor. Uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacak.
Türkiye'nin kara sınırlarının uzunluğu 2.753 kilometre, adalar dahil sahil uzunluğu 8.333 kilometredir. Kara parçalarının toplam alanı 783.356 km², su alanlarının toplam alanı ise 9.820 km²'dir.
İstanbul ilinin yüzölçümü 5.461 km2'dir.
Kanalın uzunluğu yaklaşık 45 km, taban genişliği minimum 275 metre ve derinliği 20,75 metre olacaktır.
Küçükçekmece Gölü Sazlıdere koridorunda yapılacak olan Kanal İstanbul'un toplam uzunluğu 45 kilometre, taban derinliği 275 metre, derinliği ise yaklaşık 21 metre.
Yolcu gemisinde derinlik yönünden sorun yoktur. Gemi boyları yönünden akaryakıt tankerinin geçiş problemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri