Köprüyü de kapsayan 9 etaplı İstanbul-İzmir otoyolunun tamamı 4 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla işletmeye açıldı. Projenin işletme süresi ise 15 yıl 4 ay. Kamuya devredileceği tarih 15 Temmuz 2035.
Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir. Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir.
İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Türkiye'de Yap-İşlet-Devret projelerinin en çok tartışma yaratanı şüphesiz Osmangazi Köprüsü ve İstanbul - İzmir Otoyolu'dur. 9 Nisan 2009'da gerçekleştirilen ihaleyi Nurol, Özaltın, Astaldi, Makyol ve Göçay konsorsiyumu 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme teklifiyle kazanmıştı.
Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
İlgili 38 soru bulundu
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay 20 gün. Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te olacak.
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir. Otoyol güzergâhında yaban hayvanları için ekolojik köprü yapılmıştır.
Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü'nün de dâhil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay. 2016 yılında hizmete açılan Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te gerçekleşecek.
Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle inşa edilen İstanbul-İzmir Otoyolu 384 km'si otoyol, 42 km'si bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundadır. Tamamlanan kesimleri peyderpey hizmete sunulan otoyolun tamamı 4 Ağustos 2019'da açılmıştır.
Bu yol üzerinde halen 11 hizmet noktası var ve inşaat tamamlandığında bunların sayısı 33'e çıkacak. Bu noktalar yapımcı konsorsiyumun kurduğu Otoyol İşletme ve Bakım AŞ tarafından 'Oksijen' markası altında işletiliyor. Bu konseptin başında da perakende sektörünün deneyimli ismi Alp Gürdil var.
ENKA ve Bechtel tarafından yapımı üstlenilen Ankara Çevre yolu'nun inşaatı 31 Temmuz 1987'de düzenlenen törenle başladı. İlk etabı 5 Şubat 1993'te hizmete giren otoyol, 1 Mayıs 1999'da doğu kesiminin de açılmasıyla tamamlandı.
Faaliyet süresi en çok 99 yıl olabilir. Yap İşlet Devret modeli uygulanılan bir diğer alan da otoyollardır.
Osmangazi Köprüsünün resmi işletme süresi 19 yıl 15 gün'dür. Kamuya devri 15.07.2035 tarihinde olacaktır.
En basit şekilde özelleştirme modeli olarak kabul edebileceğimiz bu modelin tarihi temeli Osmanlı imparatorluğu, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin 19. Yüzyılda başlattıkları kamu imtiyazlarının devredilmesi sistemidir.
Yapım maliyeti 3.1 milyar euro
4.6 km uzunluğundaki köprü ve 101 km'lik otoyol, 3.1 milyar euro yatırım bedeliyle tamamlandı. Türkiye-Güney Kore ortaklığında yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 2034 yılından itibaren devlete devredilecek.
Yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen projenin tamamlanmasıyla İzmir Çevre Yolu Ege Üniversitesi Hastanesi kavşağından Çandarlı çıkışına kadar olan mesafe yaklaşık 40 dakikada geçilebilecek.
ENR'ın 2022 yılı Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi sıralamasında 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nin ortak yüklenicileri Limak 50. ve Yapı Merkezi 58., Projenin Güney Koreli ortakları DL E&C 94. ve SK ecoplant ise 49. olarak sıralandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yap-işlet-devret modeliyle yapılan Osmangazi Köprüsü'nün 2035, Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletmesinin 2030'da kamuya devredileceğini açıkladı.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir.
Ankara-İzmir Otoyolu, Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük kenti Ankara ile üçüncü büyük kenti İzmir'i birbirine bağlayacak olan ve 2023 yılında tamamlanması hedeflenen bir otoyol projesidir.
İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2022 itibarıyla 3.633 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri