Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'daki 'gri' bulutları anlattı: Neden yağmur yağmıyor? İklim Bilimci Kadıoğlu, İstanbul'daki gri bulutların 'Stratus' olduğunu söyledi: "Çiseleme yapar. Düşen damlacıklar büyük olmadığı için havada buharlaşıyor, hafif bir çisenti şeklinde etkili oluyor.
- 2016) istatistiğine göre İstanbul'da Mayıs ayında. yağışlı gün sayısı toplam 8. Bu istatistiğe göre 365 günün 128 gününde İstanbul'a. yağmur yağıyor.
İstanbul'un yazları sıcak ve nemli; kışları soğuk, yağışlı ve bazen karlıdır. Nem yüzünden, hava sıcak olduğundan daha sıcak; soğuk olduğundan daha soğuk hissedilebilir. Kış aylarındaki ortalama sıcaklık 2 °C ile 9 °C civarındadır ve genelde yağmur ve karla karışık yağmur görülür.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
İlgili 15 soru bulundu
Kış mevsiminde il geneli yağışlarda en fazla yağış alan ilimiz 405 mm ile İzmir, en az yağış alan il 61 mm ile Iğdır oldu. Normaline göre en fazla yağış azalması ise %48 ile Ardahan'da gerçekleşti.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Kuzey yarım kürede Aralık, Ocak, Şubat aylarına denk gelirken, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz, Ağustos aylarına denk gelir. Mevsimin tipik olarak en soğuk ortalama sıcaklıkları Kuzey yarım kürede Ocak ve Şubat'ta, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz ya da Ağustos'ta görülür.
Meteoroloji verilerine göre İstanbul'da bugüne kadar ölçülmüş ve rekor kabul edilen en yüksek sıcaklık değeri 40.6 derece ile 13 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilmişti. Yeni rekor kırılıp kırılmadığıyla ilgili ise henüz resmi açıklama yapılmadı.
Türkiye geneli yıllık ortalama alansal yağış miktarı 573.4 mm'dir (1991-2020).
Asya ve Avrupa kıtalarına ev sahipliği yapan İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında bir geçiş iklimine sahip olup, Marmara Bölgesi'nin en çok yağış alan şehirlerinden biridir. Şehirde yıl boyu en düşük sıcaklık -11, en yüksek sıcaklık +40 derecelerde olup, ortalama nispi nem oranı ise %75'tir.
Meteoroloji'nin Ramazan Bayramı olan 21-22-23 Nisan 2023 tarihlerindeki tahminine göre hava sıcaklığının Güneydoğu Anadolu bölgesinde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece altında, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında seyredeceği bekleniyor. Bayramda ülke genelinde yağış beklenmiyor.
Bayramın 1. günü (21 Nisan 2023 Cuma): Marmara, İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu (Elâzığ hariç) ile Diyarbakır'ın kuzey ve doğusu, Batman ve Şırnak çevrelerinde yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Sıcaklıkların artacağı tarih olarak 19.07.2023 saat.12.00 olarak belirtilirken, biteceği tarihin 24.07.2023 16.00 olduğu açıklandı.
Uzun Vadeli Tahminler | Ocak 2024
Hava sıcaklığının Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz ile İç Anadolu'da mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde seyredeceği beklenmektedir.
Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin öğle saatlerinden itibaren yerel olmak üzere sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.Sabah saatlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor. HAVA SICAKLIĞI: Mevsim normalleri üzerinde seyretmesi bekleniyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki verilere göre saat 14.50'de İstanbul'da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe 43.4 dereceyle Şile oldu.
AA muhabirinin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de uzun yıllar kış (aralık, ocak, şubat) mevsimi ortalama sıcaklığı 3,6 derece olarak ölçüldü. Bu kış ise ortalama sıcaklık 2,6 derece artarak, 6,2 dereceye yükseldi.
Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir. Bir yakası Anadolu ve Balkan Yarımadaları, diğer yakası Karadeniz ve Ege Denizi arasında bulunur.
İstanbul'da yazlar genellikle sıcak ve kurak geçer. Kışlar ise yağışlı ve ılık geçer. En bilinen orman 20 km kuzeyde yer alan "Belgrat Ormanları"dır.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesindeki verilere göre saat 14.50'de İstanbul'da sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü ilçe 43.4 dereceyle Şile oldu. Sıcaklık Çekmeköy'de 41.7 derece, Eyüpsultan'da 40.4 derece oldu.
Su damlalarının bile buhar olduğu Ölüm Vadisi'ndeki bu rekor sırasında güneş ışınları yerküreye 89 derecelik açı ile düştü. Türkiye'deki sıcaklık rekoru ise 48.8 derece ile Mardin'in oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri