Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf mahkemesi süreci nasıl işler?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf mahkemesi süreci nasıl işler?

İlk Derece Mahkemesi tarafından verilen istinaf yolu açık kararlara karşı istinaf başvurusu yapılmasıyla istinaf kanun yolu süreci başlamış olur. İstinaf kanun yolu sürecinde, önce dosya hakkında ön inceleme yapılır daha sonra dosyanın esasına geçilerek istinaf kanun yolu süreci tamamlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinaf mahkemesinde dava ne kadar sürer?

İstinaf mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır? İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Istinaf a giden dosya ne zaman sonuçlanır?

İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Istinaf mahkemesi neye göre karar verir?

İstinaf mahkemesi, hukuk davasının esasını incelemeden kararın kaldırılmasına ve davanın yeniden görülmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye veya görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verebilir. İstinaf başvurusunun esastan reddine veya düzelterek esastan reddine de karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf aşamaları nelerdir?

İstinaf incelemesi şekli inceleme ve esas inceleme olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Ön incelemede esasa girmeye engel teşkil edecek hususların olup olmadığı incelenirken; esas incelemede ise istinaf başvurusunun haklı olup olmadığı ve yeniden inceleme yapılıp yapılmaması gerektiği incelenecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkeme Kararına Karşı İstinaf Yoluna Başvuru

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf karar verdikten sonra ne olur?

İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Istinaf mahkemesi kaç ayda karar verir?

Tazminat davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer? Hukuk mahkemelerinde açılan bir tazminat davasında yerel mahkemece verilen kararın taraflarca İstinaf kanun yoluna başvurulması halinde bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesinden İstinaf kararı 3 ay da çıkabileceği gibi 1 yıl belki de 2 yılda da çıkabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Bir davanın istinafa gitmesi ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemeleri neden uzun sürüyor?

İstinaf mahkemelerinin sonuçlanma süresini bazı faktörler etkilemektedir. İş yoğunlukları, tanıkların duruşmalarda hazır olmaları, posta işlemlerinin uygun şekilde yapılması, bilirkişi raporlarının hızlı ve usule uygun bir şekilde yapılması bu süreyi etkilemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Istinaf giden dosya Uyapta görünür mü?

İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletgerek.com

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Miktar ve değeri 41.530-TL'yi geçmeyen davalara dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları kesin olup temyiz yolu kapalıdır. Temyiz incelemesi sonunda 3 farklı karar verilebilir: Onama, Düzelterek Onama, Bozma. Temyiz incelemesi sonunda onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

Istinaf mahkemesi sonucunu nasıl öğrenebilirim?

UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatandas.uyap.gov.tr

Istinafta kesinleşen ceza ne zaman gelir?

Yargıtay Onama Sonrası Süreç

Yargıtay onama kararı verdiği takdirde karar kesinleşir. İlgili hakkında hükmedilen ceza kararı kesinleşmiş olur ve cezanın infazına başlanması icap eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Istinaf kabul edilirse ne olur?

İstinaf mahkemesi esastan inceleme sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu ret kararını kaldırarak davanın kabulüne ya da kısmen kabulüne; ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kabul kararını kaldırarak davanın esastan reddine ya da kısmen reddine karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinafa cevap kaç gündür?

(1) İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ olunur. (2) Karşı taraf, tebliğden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesini kararı veren mahkemeye veya bu mahkemeye gönderilmek üzere başka bir yer mahkemesine verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Istinaf en fazla kaç yıl sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Istinaf karara çıkmış ne kadar sürer?

Kararın istinafa gidilmesi ya da kesin kararlardan olmaması halinde kararın icrası sağlanabilmektedir. Karara çıkmış dosya, sonuçlanmış bir dosyadır. Karı verilen bir dosyada gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde bu süre bir aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Istinaf incelemesi ne kadar sürer?

İcra mahkemelerinde veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan istinaf 4-5 ay kadar sürer. İş dosyalarında ise 6-7 ay sürer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?

doğruya temyiz yoluna başvurulabileceğine ilişkin iki istisna HMK md. 373/4 ilâ HMK md. 373/5 düzenlemeleridir. Buna göre istinaf mahkemesi ta- rafından verilen istinaf başvurusunun esastan reddi kararı Yargıtay tarafından bozulursa bu bozma üzerine dosya ilk derece mahkemesine gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Istinaftan sonra Yargıtay a gidilir mi?

Çekişmesiz yargı işlerine dair verilen yerel mahkeme kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları kesin olup aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesinin verdiği karara itiraz edilir mi?

Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT