İstirdat davasındaki yargılama usulü, basit usul olup, bu dava, İcra İflas Kanunu'nda düzenlendiğinden, kaynağını icra hukukundan aldığından mahkeme bu davayı basit usule göre sonuçlandıracaktır.
İstirdat davasında talep konusuna göre görevli mahkeme değişebilmekle beraber, genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi görevli yargı organıdır.
İstirdat davasının reddine karar verilmesi halinde alacaklı lehine HMK md. 303 uyarınca kesin hüküm oluşturur. Bu durumda borçlunun alacaklıya karşı aynı alacak için genel mahkemelerde dava açılması söz konusu olamaz.
Mahkeme bu nedenle, davanın ticari dava olduğunu ve Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 5/ A maddesi gereği, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmasının dava şartı olduğunu belirtmiştir. önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.”
İstirdat davasının yargılaması neticesinde, dava kabul edilip davacının/borçlunun lehine karar verilirse, davalı/alacaklı, icra takibi neticesinde aldığı parayı davacıya geri vermeye mahkûm edileceği için, istirdat davası bir eda davasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.
İstirdat Davasının Özellikleri Nelerdir? İstirdat davası ile, alacaklıya ödenen asıl borç, alacaklıya ödenen faiz, icra harç ve giderleri ve paranın alacaklıya ödendiği tarihten itibaren faizlerin hepsinin davalıdan tahsili istenir.
İstirdat davası şartları olarak şunları saymamız mümkündür: Davayı hakkında icra takibi başlatılmış olan kişinin, icra takibi devam ederken açmış olması gerekir. Davayı açacak kişi, ödemeyi cebri icra tehditi altında yapmalıdır. Yani kişinin hakkında açılan icra takibi onu ödeme yapmaya zorlamalıdır.
İstirdat davası bir eda davasıdır ve icra takibi neticesinde alacaklıya ödenen paranın geri alınması talebine yöneliktir. Menfi tespit davası ise hukuki bir ilişkinin yokluğunun tespiti talebi ile açılmış bir davadır.
Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.
Eğer borçlu, istirdat davası açılması için öngörülen bir yıllık hak düşürücü süre geçmiş, sebepsiz zenginleşme davası için öngörülen iki yıllık süre geçmemişse bu durumda artık sebepsiz zenginleşme davasının şartları oluştuğundan, sebepsiz zenginleşme davası açılabilecektir.
Basit yargılama usulüne tabi bu tür davalar her türlü delille ispatlanabilir. İspat yükü borçlu olmadığı veya borcu haksız yere ödediğini iddia eden davacı borçluya aittir. Menfi tespit davasında talep edilecek borçlu olmadığı beyan edilen bedel üzerinden binde 68,31 üzerinden nispi harç oranı uygulanacaktır.
İstirdat davası bir eda davasıdır. Nispi harca tabidir.
İstirdat davasının, menfi tespit davasından ayrılan en önemli yönü borçlunun cebri icra tehdidi altına bir ödemede bulunmuş olmasıdır. Geri alma istirdat davası, ilamsız icra takibi sürecine ilişkin bir dava olduğu için öncelikle ilamsız bir icra takibi doğrultusunda ödeme emrinin borçluya yöneltilmiş olması gerekir.
İtirazın Kaldırılması Davası Yargılama Usulü
İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasını basit yargılama usulüne göre inceler. İtirazın kaldırılması davasında inceleme mutlaka duruşmalı olarak yapılır. İcra mahkemesi ilk önce varsa borçlunun alacağın esasına ilişkin olmayan itirazlarını inceler.
İstirdat davasını borçlu olmadığı halde borçlu addedilen ve bu borcu ödemiş kişiler açabilir. Kişi adına bir başka kişi ödeme yapmışsa dahi borçlu addedilen kişi bu meblağ için dava açabilir. Veya borcu ödeyen diğer şahısta bu borç için istirdat davası açarak ödediği meblağı geri alabilir.
Dava dilekçesinde HMK'nın 107. maddesinden bahisle belirsiz alacak davası olarak davanın açıldığı anlamına gelecek herhangi bir açıklama da mevcut değildir. HMK'nın 109. maddesi uyarınca da eldeki alacak davası mahiyetindeki davanın bölünerek kısmi dava olarak açılmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.
İstirdat, Arapça kökenli bir kelime olup verilen şeyin geri alınması demektir. İcra hukukumuzun sistematiği, kısıtlı incelemenin yapıldığı ve hızlıca sonuca ulaşmanın hedeflendiği bir mekanizmadan oluşmaktadır. Dolayısıyla icra takibinde maddi hukuk açısından inceleme yapılmamaktadır.
İstirdat davasında hak düşürücü süre kanunda belirtilmiş olup borçlu olmadığı parayı tamamen ödemek zorunda kalan şahıs, ödeme tarihinden itibaren 1 sene içerisinde istirdat davasını açmak için başvurmalıdır (İİK madde 72/7).
Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir. Böylece ilgililer, zamanında takip işlemleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Borçtan kurtulma davası, borçlu olmamasına rağmen borçlu olduğu iddia edilen kişinin, aksini kanıtlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir menfi tespit davası türüdür.
İcra Takibin İptalinin Sonuçları
İcra mahkemesi eğer takibin iptaline karar verirse yani takip kesinleştikten sonra borçlunun borcunu itfa ettiği karar verirse bu kararın akabinde takip olduğu yerde durur ve karar kesinleşince o ana dek yapılmış olan tüm takip işlemlerinin iptaline karar verilir.
Menfi tespit davasında ilk ispat yükü, alacaklı olduğunu iddia ederek takibe girişen alacaklıda (HMK.m.190/1) olduğundan, davalı alacaklı, bu ispat yükünü kural olarak senet (HMK.m.200) veya diğer kanuni delillerden biri (HMK.m.225, m.188, m.169) ile yerine getirmek zorundadır (Y.13.
Tespit davası, yalnızca hukuki ilişkinin var olup olmadığı konusunda açılabilecek bir davadır. Tespit davasına konu olan hukuki yarar, açılmış olan bir davada ya da açılacak olan davanın konusunu içerebilmektedir. Dava sonucunda verilen karar, kesin tespit niteliğinde olduğundan delil olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri