İyi vatandaş kendini ifade eder. Okulda evde iyi bir vatandaş olmanın bütün özelliklerini öğrenip uygulamaya başlayan birey sokakta da herkese karşı saygılı, hoşgörülü, dürüst, açık görüşlü, adil, yasalara uyan, cesur, sorumluluklarının farkında, uzlaşmacı bir davranış gösterir.
Bu tanımlardan yola çıkarak; iyi vatandaşın özellikleri üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında iyi vatandaşın ülke ve dünya bazındaki güncel olayları takip etmesi, vatansever olması, sorgulayıcı ve analitik düşünme yeteneğine sahip olması, görev ve sorumluluklarını bilmesi ve yerine getirmesi, yaşadığı toplumun ...
Kendini doğru ifade eder, insanlarla rahat iletişim kurar. Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler. İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz.
İyi vatandaş, topluma karşı görev ve sorumluluklarının bilincinde, kendinden emin, farklılıklara saygılı, ulusal bağımsızlığa önem veren ve ulusal değerlerine sahip çıkabilen kişidir. Bu özelliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi etkili bir vatandaşlık eğitimi ile mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Vatandaşı Olma Şartları ve Usulleri Nelerdir? Türk Vatandaşı Olma Şartları en başta kural olarak doğumla, soybağı esasına göre kazanılır. Yani çocuk, ana ya da babasından birinin Türk vatandaşı olması halinde vatandaşlık kazanacaktır.
Özet: “Herkesin mutlaka bir vatandaşlığı olmalıdır”, “herkesin yalnız bir vatandaşlığı olmalıdır” ve “herkes vatandaşlığını seçme ve değiştirmede özgür olmalıdır”, vatandaşlık hukukunun, “evrensel olarak kabul görmüş” üç temel ilkesi olma niteliğini haizdir.
Etkili vatandaşlık, demokratik toplumlarda bi- reylerin vatandaşlık konumlarının gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlere sahip olma durumu (NCSS, 2002) iken, etkin vatandaş ise çevresindeki olaylara müdahale edebilen ve bundan sonuç alabilen kişi (Çevik-Kansu, 2015) olarak tanımlanabilir.
Vatandaş, bir ülke olan politik kurumların bir parçası olan kişiye denir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir.
Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden fazla devlet ile vatandaşlık bağıyla bağlı olması anlamına gelmektedir. Mevzuatımıza göre vatandaşlık, hiçbir din, ırk, cinsiyet ve benzeri ayrım yapmaksızın devlet ile insan arasında kurulan hukuki bir bağ olarak nitelendirilmektedir.
Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
Vatandaşlık görevleri içinde yer alan; çevreye veya topluma katkı sağlayan davranışlarda bulunmak, oy vermek, vergi ödemek, devlet malını korumak ve ona zarar vermemek gibi temel konu başlıkları aktif vatandaşlık kavramını öne çıkarır.
Aynı toprak üzerinde yaşayan ve aynı devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan kişilere vatandaş denir.
Aktif vatandaşlık, toplumda yer alan bireylerin kent veya ülke ölçeğinde toplumsal sorunların bilincinde, çözüm üreten, katılımcı, sorumluluk sahibi, gerektiğinde söz söyleyen, eylemde bulunan vatandaşlar olmaları anlamına gelir.
Bu çalışmada, dijital vatandaşlık algısı ve dijital vatandaşlığın dokuz boyutunun (dijital erişim, dijital ticaret, dijital iletişim, dijital okuryazarlık, dijital etik, dijital kanun, dijital haklar/sorumluluklar, dijital sağlık ve dijital güvenlik) internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı ile sağlanabileceği ...
İyi vatandaş kendini ifade eder. Okulda evde iyi bir vatandaş olmanın bütün özelliklerini öğrenip uygulamaya başlayan birey sokakta da herkese karşı saygılı, hoşgörülü, dürüst, açık görüşlü, adil, yasalara uyan, cesur, sorumluluklarının farkında, uzlaşmacı bir davranış gösterir.
Vatandaşlık hakları anayasamızda 'Temel Haklar ve Ödevler' kısmında düzenlenmiştir. Bu başlık altında ilk olarak , 'Kişinin Hakları ve Ödevleri' bölümünde, bireyin doğuştan sahip olduğu, dokunulmaz ve vazgeçilmez hakları sıralanmaktadır. Bu haklar, bireyi topluma ve devlete karşı koruyan haklardır.
Vatandaşlık Eğitimi
Bir ülkenin devamlılığını sağlayabilmek ve farklılıkları ortak amaçlarda birleştirebilmek, bireylere vatandaş olma bilinci kazandırmakla gerçekleşebilir. Bu nedenle vatandaşlık eğitimi yalnızca örgün eğitimde okullarda verilen bir ders değil, yaşam boyu öğrenmeye dayalı dinamik bir süreçtir.
Vatandaşlık hukukunda vatandaşlık, “kişiyi devlete bağlayan hukuki bağ” olarak tanımlanır. Bu bağ aynı zamanda devlet ile kişi arasında kamusal bir ilişki yaratır. Günümüzde, “ulusötesi” ve “ulusüstü” vatandaşlık türleri ortaya atılmıştır. Ulusüstü vatandaşlığa tek örnek Avrupa Birliği vatandaşlığıdır.
Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir.
Türk vatandaşlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tabiyetinde bulunan kişi. Yürürlükteki 1982 tarihli Anayasa'nın 66. maddesine göre, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür." tanımı yapılmıştır.
Ailenin korunması, eğitim ve öğrenim hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının, sanatın ve sanatçının korunması hakları başlıca sosyal haklardandır. Türk kadınının sosyal hayatta önemli bir yeri vardır. Türk kadını bugünkü yerine, cumhuriyetten sonra kavuşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri