↬ İyi kelimesi 2 heceli bir kelimedir. ↬ İ-yi şeklinde hecelerine ayrılır.
İyi kelimesi heceye ayrılır şöyle(İ-Yİ) şeklinde heceye ayrılır.
Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Sözcük 3 hecelidir, diyoruz. 1 2 3 “Gül” sözcüğü ağzımızdan tek seferde çıkıyor. Gül tek heceli bir sözcüktür.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
3 hece örneğine bakmak gerekirse telefon kelimesi, 'te - le - fon' şeklinde ayrılır. Burada yine görüldüğü gibi 3 tane sesli harf bulunduğu için 3 hece üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçede 3 heceli kelimeler sesli harfler üzerinden ele alınmak suretiyle değerlendirilir.
Beş heceli kelimeler oluşturabilmek için kelime köklerine yapım ekleri veya çekim ekleri getirerek hece sayıları arttırılır. Bazen de iki yalın haldeki kelime birleşerek tek bir kelime oluşturduklarında beş heceli kelimeler olur.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir.
Hecelerine ayırdığımızda “el-bi-se” 3 heceden oluştuğunu görürüz.
Tek heceli ve üç harfli olan ''ütü'' kelimesinde iki ünlü harf ve bir ünsüz harf kullanılmıştır. Ünlü harflerin ikisi de ''ü'' olduğu için bu kelime ince ünlü harflerden oluşmuştur.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Portakal kelimesinde 3 tane sesli harf var 3 hecedir.
Cevap: Otobüs 3 hecelidir. O – to – büs.
Örneğin araba sözcüğü a-ra-ba şeklinde üç heceye ayrılırken spor gibi yabancı kökenli kelimeler s-por değil tek hece olarak "spor" şeklinde kabul edilir. Bu kurala göre traktör "trak-tör" şeklinde hecelenerek 2 heceye ayrılabilir.
Bu bağlamda ilk ve okul kelimelerinin bir araya gelerek, eğitim öğretim kurumunu anlattığı bir sözcük olur. Öğrencilere bu kelimeyi yazılış ve okunuş açısından öğretebilmek için heceleme yöntemi kullanılır. Bu doğrultuda ilkokul kelimesinin hece doğru heceleme hali, 'il - ko - kul' şeklinde öne çıkmaktadır.
Örneğin Başöğretmen kelimesini ele alırsak bu kurala göre ba-şöğ-ret-men şeklinde hecelemesi yapılır. Buna göre yayınevi kelimesi ya-yı-ne-vi şeklinde hecelenir.
Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır.
'Plaj' kelimesi iki hecelidir.
Türkçe hecede sadece bir ünlü bulunurken her bir ünlü tek başına ya da ünsüzlerle birleşerek heceyi meydana getirir. Ünsüzlerin hece oluşturmasında bir ünlüye gereksinim duyulur. Bir kelimedeki hece sayısı ve ünlü sayısı her zaman birbirine eşittir.
Doğrulanmış Cevap. ➪İ-çe-cek şeklinde ayrılacaktır 3 heceden oluşur.
En çok öğretilen aile kelimesinin kaç hece ile oluştuğu merak edilmiştir. Aile kelimesi a-i-le şeklinde üç heceye ayrılmıştır.
Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Stadyum sözcüğü, 2 heceden oluşmaktadır.
7'li Hece Ölçüsü: 4+3 veya 3+4. 8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3.
Günümüzde en çok kullanılan hayvan isimleri 4 harften oluşmaktadır. Bu hayvanların başında eşek geliyor. Binek ve yük hayvanı olarak kullanılan eşek, dünya genelinde evcilleştirilen ilk hayvanlardan biridir. Amiatina, Pega ve Sardinya başta olmak üzere birçok türü bulunan eşeklerin ortalama yaşam süresi 20 - 25 yıldır.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri