Birçok aktif fay hattına sahip olan İzmir'de en riskli bölgeler arasında Bayraklı, Alsancak, İnciraltı, Konak, Çiğli, Örnekköy yer alıyor. Menemen ve Foça da riskli bölgeler arasında yer alıyor. Şurada Paylaş! Risksiz bölgeler arasında Buca, Kemalpaşa ile Balçova (İnciraltı dışı) yer alıyor.
Deprem uzmanları tarafından oluşturulan 'İzmir Risk Haritası'nda ise riskli, orta riskli ve zemini güçlü ilçeler gösteriliyor. Şurada Paylaş! İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
Fay hattının geçtiği iller; Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. Fay hattı geçen ilçeler ise; Adıyaman: Gölbaşı Afyonkarahisar: Çat, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Seferihisar'da denizde başlayan fay Hıdırlık, Camikebir, Ulamış, Bademler üzerinden Güzelbahçe'ye ilerliyor. Seferihisar merkezde başlayan başka fayların bazıları Orhanlı ve Gümüldür ve Ürkmez'e ilerliyor. Menderes ve Seferihisar'da 13 fay bulunuyor. Denize sıfır konumunda bulunan Urla'da birden fazla fay yer alıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Hasan Sözbilir "Güzelbahçe'den Pınarbaşı'na kadar 30 km boyunca devam ediyor. Üzerinde önemli yerleşimler var. Deprem senaryolarına göre İzmir fayı 6,8 büyüklüğünde deprem ürettiğinde İzmir Körfezi etrafındaki bölgede 15 bin civarında bir can kaybından bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan da, İzmir'de aktif 13 fay hattının bulunduğunu, bir çok bölgenin deprem açısından riskli olduğunu ifade etti.
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
SON DAKİKA: İzmir'de 3,9 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan, saat 18.36'da meydana gelen 3,9 büyüklüğündeki sarsıntının 7,69 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından tedirgin olan vatandaşlar Türkiye deprem haritasını sorguluyor. AFAD'ın açıkladığı riskli bölgelere göre İzmir birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, "İzmir fayı ciddi bir fay, 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir.
Uzunluğu yaklaşık 180 km kadar olup fay zonu, birbirine paralel birkaç sıra ark şeklinde normal faylardan oluşmaktadır.
Dolayısıyla daha uzun süreli depremler üretebilirken, Ege Bölgesi'ndeki faylar kısa olduğu için çok uzun süreli depremler beklenmiyor. Ege'de deprem açısından Denizli, Aydın ve Manisa çok riskliyken, Uşak avantajlı.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Kule, 5,2 şiddetindeki 1974 İzmir depremi sırasında hasar aldı. Bu depremde saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştur.
İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.
Tehlike parametreleri ile ifade edildiğinde, İzmir ve civarında 1688 benzeri M 6.8 büyüklüğündeki depremlerin en az 500 yılda bir tekrarlanabileceği söylenebilir.
İzmir'in Kemalpaşa fayında 4,5 metre derinliğinde hendek açıp, inceleme yapan bilim insanları, fayın geçmişte 4 yıkıcı deprem ürettiğini tespit etti. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fay 24 kilometre uzunluğunda.
Uzmanlar, Kuzey Anadolu fayına benzeyen Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve kuzey aksında yer alan Zeytindağ fay hatlarının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek yapıda olduğunu belirtiyor.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri