Kenti ilk önce Emevîler 672 yılında denizden zapt edip İstanbul'a yaptıkları akınlarda bir üs olarak kullanırlar. Türkler ise ilk kez 1081 yılında Selçuklu akıncılarından olan ve zamanla ilk Türk denizcisi olan Çaka Bey'in komutasında İzmir'i ele geçirirler.
İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk-Moğol emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır.
Eski İzmir'in parlak dönemi MÖ 650-545 yılları arasına denk düşer. Yaklaşık yüzyıl süren bu dönem, bütün İyonya uygarlığının en güçlü dönemini oluşturur.
İzmir'de yaşayan 4 milyon 168 bin 415 kişinin yalnızca 1 milyon 704 bin 855'i İzmir nüfusuna kayıtlıyken İzmir'de 201 bin 522 kişi ile en çok Manisalıların yaşadığı belirlendi. Manisalıları, 147 bin 839 kişi ile Mardinliler, 139 bin 313 kişi ile Erzurumlular, 125 bin 307 kişiyle ise Konyalılar takip etti.
Söylencelere göre İzmir'in adı; 'Smyrna' adlı bir Amazon kraliçesinden gelmektedir. Bugün İzmir olarak kullandığımız isim aslında Smyrna kelimesinden dönüşmüştür. Bazı kaynaklar Smyrna kelimesinin daha erken söyleniş biçimlerine ilişkin Samorna ve Smurna adlarını da vermektedirler.
İlgili 44 soru bulundu
Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir. Bayraklı´da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir´in kuruluşunun İ. Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir´in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
İzmir'de yaşayanlar nereli? (2023 yılı) İl Nüfusu: 4.441.749 kişi; 1-İzmirli: 1.673.171 kişi; 2-Manisalı: 207.730 kişi; 3-Mardinli: 177.546 kişi; 4-Erzurumlu: 154.668 kişi; 5-Konyalı: 130.028 kişi; 6-Ağrılı: 96.590 kişi; 7-Aydınlı: 93.876 kişi; 8-Afyonkarahisarlı: 93.054 kişi; 9-Diyarbakırlı: 90.847 kişi; 10-Karslı: ...
İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 7 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'i terk etmesinin ardından 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgal.
Jean Şövalyeleri 1344'te Aydınoğlu Umur Bey'i mağlup ve şehit edip, şehri geri almıştır. Ankara Savaşı sonrası Sahipkıran Emir Timur'un hedefi, St. Jean Şövalyeleri'nin işgali altında olan İzmir olmuştur. İzmir limanını ablukaya almış ve kaledeki müstahkemlere mancınıkla ateş topları fırlattırmıştır.
Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
İzmir'in ilk yerleşim alanı yapılan arkeolojik kazılar sayesinde bulunmuştur. Kentin günümüzden yaklaşık 8-9 bin yıl öncesinde bilimsel olarak Neolitik dönem olarak adlandırılan tarih diliminde Bornova'da bulunan Yeşilova'da kurulduğu düşünülmektedir.
Mondros Mütarckesi'nin imzasından sonra Anadolu'yu paylaşmak için harekete geçen Itilaf Devletleri, Paris Barış Konferansı'nda İzmir'i işgal hakkını Yunanistan'a vermiştir.
1 Eylül 1922'de "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir" emrini verir. 9 Eylül 1922'de ordumuz İzmir'i alır. Atatürk İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Rauf (Orbay) Bey'e telgrafta: "Birliklerimiz İzmir doğu sırtlarında düşmanın son direnişini kırdıktan sonra bugün mağlup düşmanla beraber İzmir'imize zaferle girdik.
tamam o dönemde bu iki şehrin fethi açısından önem farkı bulunmasına rağmen, sonuçta osmanlı'nın ele geçiremediği iki şehirden biri istanbul biri izmir idi anadoluda. timur'la türk egemenliğine giren izmir ii.murat'la 1422 yılında osmanlı'ya katılmıştır.
İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800'lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı'da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir. 9 Eylül 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinde İzmir'in kurtuluşuna dair bir çizim.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
İzmir'de yaşayan Türk sayısı 79.288 kişi olup nüfusun %38'ini teşkil etmekteydi.
Mustafa Kemal Atatürk, 'İzmir'i de İzmirlileri de severim. ' diye boşuna söylememiştir." diye konuştu. İzmir'in çilekeş bir memleket olduğunu, insanlarının yüzde 90'ının vatanlarını terk ederek buraya sığınmak zorunda kaldığını anlatan Ortaylı, "gavur İzmir" sözünün de bu göçlerin tesiriyle ortaya çıktığını söyledi.
İzmir'de yaklaşık 1 buçuk milyon Kürdün yaşadığı tahmin ediliyor. İzmir'deki Kemeraltı Çarşısındaki esnafın hemen hemen yüzde 80'i Kürt.
30 Temmuz 1922 günü İzmir'de törenle Batı Anadolu'da "İonya Devleti" kurulduğu ilan edilmişi. Başkenti İzmir olan bu devlet yaklaşık on sekiz bin kilometre karelik bir alanı kapsayacak ve bir buçuk milyonluk bir nüfusa sahip olacaktı.
Ege Üniversitesince Yeşilova Höyüğü'nde yapılan kazılardaki buluntularda, İzmir'in 5 bin olarak bilinen yaşının 8 bin 500 olarak belirlendiği bildirildi.
O dönemde Akdeniz'e hâkim olan denizciler her yıl İzmir'e gelip, bayrak açarak gönüllü asker çekmeye çalışırlarmış. Bayraklar, günümüzdeki Bayraklı'nın bulunduğu yerde açılmakta ve gönüllüler orada yazılmakta olduğu için yörenin adı yıllar içinde Bayraklı olarak kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri