EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
Güvenlik kontrollü kapalı site yapısı içinde, konforu ve fonksiyonelliği ön planda tutan modern mimarisi, işlevsel iç mekan çözümleri, dört mevsim yaşayan peyzajı, depreme dayanıklı yapısı ve üstün inşaat kalitesi ile Mavişehir Modern yeni bir yaşam alanı oluşturuyor.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
İnceleme alanında yapılan jeofizik çalışmalar sonucunda elde edilen Kayma modülünün 1. Tabaka için zeminin Orta-Sağlam dayanımlı olduğunu, 2. Tabaka için ise, zeminin Sağlam-Çok sağlam dayanımlı olduğunu göstermektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
İzmir'in Karşıyaka, Çiğli, Narlıdere, Menemen, Konak, Alsancak ve Altındağ gibi ilçeleri deprem riski yüksek olan yerler olarak uzmanlar tarafından gösterilmektedir.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğunu belirten Akçığ, kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar, en güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğunu söyledi.
Yamanlar, Doğançay, Bornova-Aydın karayolunun olduğu bölge ve Gaziemir'in arka kısımları ise zeminin sağlam olduğu bölgeler.” İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden Prof. Dr.
Tugay, çalışmalar kapsamında, sahil, Bostanlı ve Mavişehir'in kentin kuzeyi olan Yamanlar Dağı'na doğru taşınmasının masada olduğunu açıkladı.
Tehlike parametreleri ile ifade edildiğinde, İzmir ve civarında 1688 benzeri M 6.8 büyüklüğündeki depremlerin en az 500 yılda bir tekrarlanabileceği söylenebilir.
Deprem senaryolarına göre İzmir fayı 6,8 büyüklüğünde deprem ürettiğinde İzmir Körfezi etrafındaki bölgede 15 bin civarında bir can kaybından bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı. İzmir fayı deprem üretirse tsunami yaşanması da olası.
Uzmanlar, Kuzey Anadolu fayına benzeyen Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve kuzey aksında yer alan Zeytindağ fay hatlarının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek yapıda olduğunu belirtiyor.
Fay hattının geçtiği iller; Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. Fay hattı geçen ilçeler ise; Adıyaman: Gölbaşı Afyonkarahisar: Çat, Dinar, Kızılören, Sandıklı
Tuzla fayının İzmir'in en büyük fay hattı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay 7 civarında bir deprem üretebilecek bir fay. Bu fay deniz tarafından Doğanbey'den başlayıp kuzeye doğru Yeniköy, Çatalca, Gaziemir ve Bornova'ya uzanan bir fay.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından tedirgin olan vatandaşlar Türkiye deprem haritasını sorguluyor. AFAD'ın açıkladığı riskli bölgelere göre İzmir birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Türkiye'de deprem riski olmayan bölgeler şu şekilde sıralanabilir: Niğde, Aksaray, Konya, Karaman, Rize, Artvin, Giresun. Trabzon, Nevşehir, Sinop, Ankara, Edirne.
İzmir bölgesinde de deprem riski olduğuna dikkat çeken Naci Görür şöyle konuştu: "İzmir Körfez de büyük bir fay var. İzmir fayı ciddi bir fay ve 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir. Nitekim, Körfez alanı 70 kilometre olmasına rağmen 117 kişi hayatını kaybetti. O bölge zayıf zemin.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri