Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı. Kentte yaşayan 350 bin kişiden 140 bini hayatını kaybetti.
Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti
Japonya'nın bu çağrılara yanıt vermemesi üzerine ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef olarak seçti. ABD'nin "B-29" tipi uçağı, 6 Ağustos 1945 sabahında "küçük çocuk" (little boy) adlı bombayı Hiroşima'ya bıraktı.
Amerika Birleşik Devletleri, Hiroşima'daki saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11.02'de Nagasaki'de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam) ile ikinci saldırıyı gerçekleştirdi.
ABD'nin 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombasını Hiroşima'ya atması sonucu 140 bin kişi öldü. Üç gün sonra Nagazaki'ye yapılan ikinci saldırıda da 70 bin kişi hayatını kaybetti. Japonya bu saldırıların ardından 15 Ağustos'ta teslim oldu ve 2. Dünya Savaşı sona erdi.
Tarih boyunca nükleer silahların savaş alanında kullanılması sadece iki defa gerçekleşmiştir. II. Dünya Savaşı'nın son zamanlarında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerinde kullandığı nükleer silahlar, nükleer silahların savaş alanında kullanıldığı tek örneklerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.
Son yıllarında küçük felçler ve kalp yetmezliği geçirdi ve bakımevinde yaşıyordu. 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan ve ilk anda 78 bin kişinin ölümüne neden olan atom bombasını taşıyan uçağın pilotu Paul Tibbetsin ilerleyen sağlık sorunları nedeniyle öldüğü açıklandı.
Julius Robert Oppenheimer (22 Nisan 1904 - 18 Şubat 1967), Amerikalı bir teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.
Amerika, Trinity Test denemesinden sadece üç hafta sonra, 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine ilk adım bombasını attı. İkinci atom bombası ise Nagazaki'ye 9 Ağustos 1945'te atıldı. Atom bombaları atıldığında Almanya zaten teslim olmuştu, ancak Japonya savaşmayı sürdürüyordu.
Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer, yüzbinlerce insanı bir anda öldüren silahı, Japonya'ya değil, Hitler'e karşı caydırıcı olsun diye icat etmiş. Üstelik, bu silahın kullanılabileceğini de düşünmemiş, “caydırıcı” olur diye öngörüde bulunmuş.
77 yıl önce bugün Amerikan ordusu Hiroşima'yı bombaladı
Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy'un, Batı Japonya'daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima'ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi.
İlk nükleer silah olan atom bombası 1945 yılında yaratıldı ve ABD tarafından İkinci Dünya Savaşı'na dayanabilecek son ülke olan Japonya'ya karşı kullanıldı. Bombanın yaratıcısı yine Alman asıllı olan Robert Oppenhiemer'di.
7 Aralık 1941: Japonya, Pearl Harbor'u bombaladı. 8 Aralık 1941: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na girdi.
Tarihin seyrini değiştiren bu saldırı on binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden 13 bin ton TNT (tri-nitro-toluen) eşdeğeri kuvvetindeki nükleer bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece sıcaklık oluşturdu.
Atom bombasını Einstein yapmadı ve hatta Manhattan Projesinde görev almadı. Fakat Einstein'ın ABD başkanı Franklin D.Roosevelt'e gönderdiği, uranyum fisyon bombası teorisini ve enerji-kütle ilişkisini açıklayan ünlü E=m formülünü özetlediği her iki mektubu da nükleer silahların geliştirilmesine katkı sağladı.
Atomun parçalanabiliyor oluşu düşüncesi ilk olarak Cabir Bin Hayyan tarafından ortaya atılmıştır. Atomun parçalabiliyor oluşu ise Albert Einstein tarafından ispat olunmuştur. Bunu gerçekleştiren ilk bilim insanı ise Otto Hahn isimli Alman kimyagerdir.
Einstein ona, "Eğer ABD'nin sunduğu ödül bu ise, buna sırtını çevirmesi gerektiğini" söylemişti. Ancak Hobson, Oppenheimer'ın "Amerika'yı sevdiğini" ve bu sevginin fiziğe olan sevgisi kadar derin olduğunu iddia ediyor. Oppenheimer ise Hobson'a, "Einstein'ın bunu anlamayacağını" söylemişti.
Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı. Kentte yaşayan 350 bin kişiden 140 bini hayatını kaybetti.
Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagasaki'ye gerçekleştirdiği saldırı.
Hiroşima (Japonca: 広島市 Hiroshima-shi), Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir.
Türkiye ise Almanya, Hollanda, Belçika ve İtalya ile birlikte kendi nükleer silahı bulunmayan ancak NATO'nun nükleer paylaşım kapsamında silahlara ev sahipliği yapan ülkeler arasındadır.
Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır. Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev, 1961'de üretilmesini emretmiştir. Çar Bombası Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından 30 Ekim 1961 tarihinde Novaya Zemlya bölgesinde patlatıldı. Bomba yerden yaklaşık 4200 metre yükseklikte patladı.
Hiroşima'ya ve Nagazaki'ye atılan bombalar 15-20 kT, gü- nümüzdeki taktik bombalar(askeri birlik- lere karşı kullanılması hedeflenen) yakla- şık 0,5 kT-100 kT, stratejik bombalar (şehir- lere karşı kullanılması hedeflenen) yaklaşık 100 kT-10 MT, denenmiş en büyük bomba Çar Bombası ise 50 MT'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri