Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı. Kentte yaşayan 350 bin kişiden 140 bini hayatını kaybetti.
Müttefik devletler, Temmuz 1945'te Japonya'ya teslim olması çağrısında bulundu, aksi halde "tamamen ve mutlak bir yıkım" olacağı uyarısında bulundu. Japonya'nın bu çağrılara yanıt vermemesi üzerine ABD, askeri ve endüstriyel önemi dolayısıyla Hiroşima ve Nagazaki'yi hedef olarak seçti.
Amerika, Trinity Test denemesinden sadece üç hafta sonra, 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine ilk adım bombasını attı. İkinci atom bombası ise Nagazaki'ye 9 Ağustos 1945'te atıldı. Atom bombaları atıldığında Almanya zaten teslim olmuştu, ancak Japonya savaşmayı sürdürüyordu.
ABD'nin 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombasını Hiroşima'ya atması sonucu 140 bin kişi öldü. Üç gün sonra Nagazaki'ye yapılan ikinci saldırıda da 70 bin kişi hayatını kaybetti. Japonya bu saldırıların ardından 15 Ağustos'ta teslim oldu ve 2. Dünya Savaşı sona erdi.
Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagasaki'ye gerçekleştirdiği saldırı.
İlgili 36 soru bulundu
Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.
Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer, yüzbinlerce insanı bir anda öldüren silahı, Japonya'ya değil, Hitler'e karşı caydırıcı olsun diye icat etmiş. Üstelik, bu silahın kullanılabileceğini de düşünmemiş, “caydırıcı” olur diye öngörüde bulunmuş.
Oluşan ateş topunun etkileri, bombanın gücüne ve hava koşullarına bağlıdır. Ateş topunun içindeki ve yakınındaki herşey buharlaşır ya da erir. Ateş topunun yakınında bulunan insanlarda ciddi yanıklar oluşur. Patlama ile oluşan ısı dalgası, geniş bir alanda yangınların oluşmasına sebep olur.
Atom bombası 5 mil çapındaki bir alanda canlı ve cansız herşeyi yokeder ve 1 mil çapındaki bir alanda öldürücü radyoaktivite bırakır.
Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır. Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev, 1961'de üretilmesini emretmiştir. Çar Bombası Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından 30 Ekim 1961 tarihinde Novaya Zemlya bölgesinde patlatıldı. Bomba yerden yaklaşık 4200 metre yükseklikte patladı.
Bilindiği gibi, uzayda nükleer patlamnın etkileri çok düşüktür. Patlama tamamen kaybolur. Hava olmadığı için termal radyasyon da yok olur ama yüksek frekanslı radyasyon daha çok yayılır.
Hidrojen bombasının yüksek boyutlardaki patlama gücü, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkimeden doğar. Bir başka deyişle, hidrojen bombasının patlaması bir çekirdek kaynaşması ya da birleşmesidir (füzyon). Oysa atom bombasınınki bir çekirdek bölünmesidir (fisyon).
Yaklaşık 13 bin TNT (tri-nitro-toluen) kuvvetindeki uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok etti. 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz eden atom bombası, ilk aşamada 80 bin ve 1945 sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açtı.
Fisyon tipi çekirdek tepkimesine dayalı atom bombalarında yüksek zenginlikte (saflıkta) Uranyum (235U) veya Plütonyum (239Pu) kullanılır. Günümüzde üretilen bombalar daha çok plütonyum içeriklidir. Bu yüksek zenginlikte malzeme, zenginleştirme tesislerinden ya da nükleer reaktörlerden elde edilmektedir.
Uyarı: Üçüncü tarafların sağladığı içerikte reklam bulunabilir. Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 78 yıl önce tanıştı. ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentinde kullandı.
Hiroşima'nın yüzde 70'i, Nagazaki'nin yarısı
Uranyum katkılı atom bombası, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden bomba, 1945 yılı sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açtı.
Bir atom bombasının dünyadaki tüm oksijeni yakarak bütün canlıları yeryüzünden silebileceğiyle alakalı ortaya atılan iddaların doğruluğu nedir? Gerçekten de atmosfere atılan bir atom bombası dünyadaki tüm oksijeni yakabilir mi ? böyle bir ihtimal var mı? Böyle bir şey söz konusu değildir.
1 megatonluk nükleer bombanın meydana getirdiği ateş topu 90 km. öteden bile, güneşten 30 kat daha parlak görünür. 100 kilotondan küçük bombaların ateş topları bile 600-700 km. uzaklıklardan görülebilir. Oluşur oluşmaz ateş topu büyümeye ve yükselmeye başlar. Bir dakika sonra da 7 km kadar yükselir.
Julius Robert Oppenheimer (22 Nisan 1904 - 18 Şubat 1967) Amerikalı bir teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.
Atomun parçalanabiliyor oluşu düşüncesi ilk olarak Cabir Bin Hayyan tarafından ortaya atılmıştır. Atomun parçalabiliyor oluşu ise Albert Einstein tarafından ispat olunmuştur. Bunu gerçekleştiren ilk bilim insanı ise Otto Hahn isimli Alman kimyagerdir.
Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, amacı nükleer silahların ve silah teknolojisinin yasaklanması olan uluslararası bir antlaşma. 7 Temmuz 2017'de kabul edildi, 20 Eylül 2017'de imzalandı ve 22 Ocak 2021'de yürürlüğe girdi.
Milyarlarca insanın ölümü ve endüstriyel altyapının yok edilmesi, şüphelenilen küresel ısınma hızını düşürebilir. İnsanların sebep olduğu çevresel tehdit azalacaktır. Radyoaktif serpinti toprak ve suların kirlenmesine sebep olacaktır. Bu durum insan yaşamının kalitesini önemli oranda düşürecektir.
Son dönemde yapılan değerlendirmelere göre İsrail dünyadaki altıncı nükleer güç olarak değerlendirilmekte ve cephaneliğinde 100-300 nükleer savaş başlığına sahiptir.
Bu bağlamda ABD ve Rusya, toplamı 12 bin 705'i bulan bu başlıkların yaklaşık yüzde 90'ına sahip durumda. Ocak 2022 itibarıyla ABD'nin 5 bin 428, Rusya'nın 5 bin 997, Çin'in 350, Fransa'nın 290, İngiltere'nin 225, Pakistan'ın 165, Hindistan'ın 156, İsrail'in 90, Kuzey Kore'nin 20 nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri