Japonya'yı 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin izledi.
Japonya sahillerinden yaklaşık 50 km uzakta bulunan doğal gaz rezervi, şu an bütün enerji ihtiyacını dışarıdan satın alan Japonya için alternatif bir kaynak oluşturabilir.
Japonya'nın enerjisinin yaklaşık %84'ü diğer ülkelerden dış alımla karşılanmaktadır. Japonya dünyanın en büyük sıvı doğal gaz ithalatcısı, ikinci en büyük kömür ithalatcısı ve en büyük üçüncü net petrol dış alımcısıdır.
Amerika Birleşik Devletleri, yılda 961.854.094.546,149 Metreküp üretimiyle dünyanın en büyük doğal gaz üreticisidir. Rusya Federasyonu, 677.838.400.946,834 Metreküp yıllık üretimiyle ikinci sırada yer alıyor.
Bunun, diğer ülkeler ve transit için diğer kaynaklardan ne kadar gaz temin edilebileceği üzerinde zincirleme etkisi vardır. İngiltere'deki gaz fiyatları, Rusya'dan gelen herhangi bir haberde kıta Avrupa'sındaki fiyatlar kadar dalgalı seyrediyor, ancak genellikle gazının sadece %5'ini Rusya'dan alıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Cingolani bugün Senato'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarının son 10 yılda 20 milyar metreküpten 29 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Cingolani'nin açıklamasına göre İtalya halen doğalgaz ihtiyacının yüzde 95'ini ithalatla karşılıyor. Bunun yüzde 40'ını Rusya sağlıyor.
Gazprom ile olan sözleşme 1 Ekim'de zaten biteceğini ve bir daha yenilenmeyeceğini vurgulayan sözcü, 2 milyar metreküp gazın başka kaynaklardan tedarik edileceğini söyledi. Gazprom'un yan kuruluşu Wingas ile uzun süreli sözleşmesi olan Hollandalı enerji şirketi Eneco ise Rusya'dan gaz almaya devam ediyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Japonya, enerji talebini karşılamak için, 2018'de toplam birincil enerji arzının %95'inden fazlasını sağlayan fosil yakıtlara bağlı. Neredeyse ihmal edilebilir yerli fosil yakıt üretimi ile Japonya, 2018'de petrolünün %99,7'si, kömürünün %99,3'ü ve doğalgaz ihtiyacının %97,5'i için ithalata bağımlıydı.
Tokyo'nun bölgede en çok petrol ithal ettiği ülke ise günlük 1 milyon 72 bin varille Suudi Arabistan olurken onu günlük 718 bin 871 varil ile Birleşik Arap Emirlikleri izledi. Japonya, nisan ayında ithal ettiği 3 milyon 55 bin 897 varil ham petrolün yüzde 5,6'sını da Rusya'dan aldı.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Japon hükûmetinin kararı doğrultusunda özel ve devlet petrol rezervlerinden 15 milyon varil daha kullanıma açılacak. IEA'nın Mart 2022 kararı sonrası o dönem Japonya 7,5 milyon varil petrolü kullanıma sunacağını açıklamıştı.
ABD, geçen yıl AB'ye yaklaşık 22 milyar metreküp doğal gaz göndermişti. AB'nin doğal gaz tedarikinde ilk sırayı yüzde 40'la Rusya alıyor. AB geçen yıl Rusya'dan 155 milyar metreküplük doğal gaz ithal etmişti.
Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü 500 üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır. 710 milyar metreküplük doğal gaz Türkiye'nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl doğalgaz talebinin %99'undan fazlası ithalat yoluyla karşılanırken, en fazla doğalgaz ithal edilen ülke Rusya oldu. KPMG ve Enerji IQ tarafından ortak hazırlanan, Türkiye'deki enerji sektörünün 2021 yılı görünümünü ortaya koyan “Enerji Sektörel Bakış” raporu yayımlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Türkiye 2021'de doğal gazının yüzde 44,9'unu Rusya'dan, yüzde 16,1'ini İran'dan ve yüzde 15'ini Azerbaycan'dan aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1 sondaj sahasında 58 milyar metreküplük yeni keşfin müjdesini açıkladı. 540 milyar metreküp olarak tespit edilen doğal gaz rezervinin ise 652 milyar metreküp olarak güncellendiğini duyurdu. Böylece toplam rezerv son keşif ve güncellemelerle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Belçika'nın gaz rezervlerinin, ülkenin yıllık tüketiminin sadece yüzde 4'ünü karşıladığı bu nedenle Belçika ülke kapasitesinin sınırlı kaldığı vurgulanıyor. Buna karşın Belçika, özellikle Norveç'ten ve kendine ait Zeebrugge Terminali aracılığıyla ihtiyacından fazla gaz ithal edebilme kapasitesine sahip bulunuyor.
Veri şirketi ICIS'in analizlerine göre Almanya Aralık 2021'de doğal gaz ihtiyacının yüzde 32'sini boru hatları vasıtasıyla Rusya'dan, yüzde 20'sini Norveç'ten, yüzde 12'sini Hollanda'dan karşıladı, yüzde 22'sini ise stoklarından ve kalan kısmını da iç üretimi ve diğer küçük tedarikçilerden elde etti.
Macron, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada enerji kaynaklarını çeşitlendirme yolunda ülkesinin önemli adımlar attığını belirterek, doğal gazda Fransa'nın yüzde 20 oranında yurt dışına bağımlı olduğunu, bunun yüzde 8 ila 9 oranındaki bölümünün Cezayir'den yapılan ithalatla karşılandığını söylemişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri