John Forbes Nash Jr. (13 Haziran 1928 – †23 Mayıs 2015), oyunlar teorisinde ve diferansiyel geometri alanında köklü değişiklikler yapmış; aynı zamanda kısmi diferansiyel denklem üzerinde de çalışmış Amerikalı matematikçi.
John Nash'in hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkadaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştır. Daha sonra bu hastalığı kendi zekasını kullanarak yenmiştir.
John Nash, önemli bir örnek. Dünya çapında tanınan şizofren bireyler olduğunu belirten Prof.
Princeton'da matematik üzerine çalışmalar yapmaktaydı. Nash 23 sayısıyla takıntılıydı. Nash, toplam 23 bilimsel makale yayınlamıştı. Nash, 21 Ağustos 2009'da kalp krizi geçirdi.
Nobel ödülünü aslında 21 yaşındayken yazdığı 27 sayfalık doktora tezinde oyun teorisi konusunda kaydettiği ilerlemeler için aldı. - Ekonomi ve oyun teorisi alanında yaptığı keşifler dışında matematik ve geometri alanlarına da, matematikçilerin "Nash dengesi"nden daha da önemli olduğunu savukdukları katkılarda bulundu.
İlgili 18 soru bulundu
John Nash 86, eşi ise 81 yaşındaydı. Polis, olayın taksinin sollama yaparken şoförün kontrolü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini bildirdi. Nash 1994'te Oyun Teorisiyle Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştı.
Savant sendromu, aralarında öncelikle otizm spektrum bozuklukları olmak üzere ciddi zihinsel engelleri bulunan bireylerde, genellikle bu engel ile belirgin ve uyumsuz bir tezat oluşturan bir “deha adaları” olarak adlandırılan bir yeteneğin bulunduğu, nadir fakat olağanüstü bir durumdur.
Aspergerli ünlüler, Satoshi Tajiri, ELon Musk, Albert Einstein, Mozart gibi isimlerin asperger sendromlu olduğunu biliyor muydunuz?
Nash'in kendisine 1994 yılında Nobel ödürünü getiren akademik başarıları kadar, paranoid şizofreni ile mücadelesi de hayatının filme konu olmasına neden olmuştu.
Şizofreni, birçok faktörden etkilenerek bilişsel kaynaklı meydana gelen bozukluklardan, genetik yapıdan ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Şizofreni çok nedenli bir rahatsızlık olarak düşünülebilir. Şizofreninin bazı genetik faktörlerle ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Şizofreni, ırk, kültür, sosyal sınıf ve cinsiyetten bağımsız olarak kişileri eşit olarak etkiler. Varsanı, sanrı gibi belirtiler genellikle 16-30 yaşları arasında görülmeye başlar. Erkeklerde belirtiler kadınlara oranla daha erken görülmeye başlar. 45 yaşın üzerinde şizofreni görülme oranı yok denecek kadar azdır.
Akıl oyunları (A Beautiful Mind)
Film, önemli başarılarından uzun yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanıyor.
30 yaşında “efsane” olarak anılmaya başlayan Nash uzun süre klinikte kaldı. Klinikten sonra Princeton'a geri döndü ancak çalışmalarını sürdüremiyordu ve halen tedavi altındaydı. 90'lı yılların başında matematiğe geri döndü, tekrar problemlerle boğuşmaya başladı. Bir süre sonra tamamen iyileşti, derslere giriyordu.
İstanbul'da 22-26 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek GAMES 2012 açılışını, John Nash yapacak. GAMES 2012, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) platin sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Akıl Oyunları (İngilizce: A Beautiful Mind), Nobel Ekonomi Ödülü sahibi ve Abel Ödülü sahibi Amerikalı matematikçi John Nash'in hayatına dayanan 2001 yapımı bir Amerikan biyografik drama filmidir.
Saf strateji Nash dengesi, her bir oyuncunun diğer oyuncuların aksiyonlarına en iyi cevabı verdiği durumdur. Yani bir başka deyişle, hiçbir oyuncu seçtiği aksiyonu değiştirerek daha fazla kazanç elde edemez.
Oyun teorisi, bir karar biriminin kazançlarının, diğerlerinin kararlarına bağlı olduğu karşılıklı stratejik karar almanın yer aldığı durumları inceleyen uygulamalı matematiğin bir dalıdır.
John Forbes Nash, Jr. (June 13, 1928 – May 23, 2015), known and published as John Nash, was an American mathematician who made fundamental contributions to game theory, real algebraic geometry, differential geometry, and partial differential equations.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri