Değerli kardeşimiz, - İslam'da asıl olan, ölen kişinin öldüğü yere defnedilmesidir. Özellikle hacda ölen bir kimsenin “cennetu'l-mualla” veya “cennetu'l-baki”de defnedilmesi bin canla arzu edilen şeydir. Hacıların pek çoğunun bunu arzu ettiğini düşünüyoruz.
Kişinin, öldüğü yerin kabristanına defnedilmesi müstehaptır. İstisnalar olmakla birlikte sahabe-i kiram genellikle vefat ettikleri yerlerde defnolunmuşlardır. Ancak cesedin bozulmasından endişe edilmiyorsa cenazenin başka bir şehre veya memlekete taşınmasında ve oraya defnedilmesinde dinî açıdan bir sakınca yoktur.
Cenaze toprağa koyulurken
Meyyiti sağ tarafına yatırıp, yüzünün Mekke'ye çevirilmesi sağlanır. Meyyit toprağa indirilirken indirenlerin, “Bismillâhi ve alâ milleti resûlillah” cümlelerini söylemeleri müstehaptır. Bayanların toprağa indirilmesinde yakınlarının indirmesi tavsiye edilir.
Suudi Arabistan'da umre ya da hac ibadetini yerine getirmek için Kâbe'de bulunan ve burada hayatını kaybeden kişiler şehit sayılıyor. Bir kişi Kâbe yolunda kaza sonucu vefat etse bile şehit olarak adlandırılıyor. Vefat edenlerin cenazeleri yüzler açık biçimde kılınıyor ve Mekke'deki Muaysım Mezarlığına defnediliyor.
Muhammed'in eşi Hz. Hatice'nin de defnedildiği Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'nda toprağa verilecek. O nedenle mezarları olmayacak. Hacda ölenler şehit kabul ediliyor ve zorunlu olarak buraya defnediliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ölmüş bulunan mûrisin vasiyeti bulunmasa bile, varisin onun adına yaptığı hac geçerlidir. g) Vekil, haccı bizzat kendisi yapmalıdır. h) Vekil, ihrama girerken sadece gönderen adına niyet etmelidir. i) Vekil, gönderenin isteğine uymalı, onun istediği haccı yapmalıdır.
Demek ki hacca giden her insanın bütün günahlarının affolunması yolu açıktır. Ancak yukarıdaki şartlara uyulduğu takdirde ve her hacının veya umrecinin durumuna göre günahlarının tamamı veya bir kısmı bağışlanmaktadır.
İslam'dan önceki Mekke halkı olan Kureyşliler Kabe'nin onarımı için yeterli parayı toparlayamayınca bu kısmı sadece alçak bir duvarla çevrelemişlerdir. İsmail ile annesi Hacer'in bu alanda gömülü olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle hacılar, bu duvar ile Kabe arasında kalan bölgede yürümemektedir.
2015 Hac izdihamı, 24 Eylül 2015'te Mekke şehrindeki Hac vazifesi nedeniyle Mina bölgesinde şeytan taşlama alanına giden caddede çıkan izdiham ve kargaşa sonucu, Suudi yetkililere göre 769 hacı adayının ölümü ve 900'den fazla kişinin yaralanması ile sonuçlanan facia.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Hacda ölenlerin cenazeleri verilmiyor
Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
Sevgili Peygamberimizin dedesi Abdülmuttalip, amcası Ebu Talip, hanımı Hz. Hatice validemiz, küçük yaşta ölen oğulları Kasım ve Abdullah'ın ve birçok sahabe ve İslam büyüklerinin kabirleri bu mezarlıkta bulunmaktadır. Mekke'de vefat eden yerli veya yabancı her müslüman günümüzde de bu mezarlığa defnedilmektedir.
Mekke'nin Yeniden Düzenlenmesi Projesi'nin tamamlanmasının ardından Kabe'de 2 milyon Müslüman aynı anda namaz kılabilecek. Mekke Belediye Başkanı Usame El-Bar, Mekke'nin görünümünü değiştirecek ve işlevselliğini artıracak proje hakkında AA muhabirine bilgi verdi.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı: Cenazeyi su ile yıkama imkanı olduğu sürece su ile yıkamak gerekir. Su ile yıkama imkanının olmadığı durumlarda cenazeye teyemmüm yaptırılır. Teyemmüm de yaptırılamıyorsa namazı kılınır ve defnedilir.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni câiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.
Oraya bilerek giderseniz her adımınızı bilerek atacaksınız. Hangi peygamberin kabrinin yanında olacağınızı bilerek dolaşacaksınız. Kâbe'nin tavaf alanında 70 peygamberin kabri var. Bunu bilen kişinin tavafıyla bilmeyenin tavafı aynı olmaz” şeklinde konuştu.
Kabe, yeryüzünde inşa edilmiş olan ilk mabettir. Tövbe ve dua etmek için kullanılan Kabe, Müslümanların ilk ibadet yeridir. Kuran-ı Kerim'de ise bu kutsal yapı beyt yani ev olarak tanımlanır. Tarih boyunca müşriklerin birçok saldırısına uğrayan Kabe, birçok kez yeniden inşa edilmiştir.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
Mescid-i Haram'ın zemininde kullanılan Thassos mermeri, Yunanistan'ın Thassos adasının dağlarından özel olarak ithal ediliyor. Thassos mermeri, kristal beyaz rengiyle öne çıkan, beş santimetre kalınlığıyla en saf ve en sağlam doğal taş türlerinden biri olarak kabul ediliyor.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
2023 HAC ÜCRETLERİ NE KADAR? Hac ibadeti fiyatları, Suudi Arabistan'ın resmi para birimi olan Riyal cinsinden belirleniyor. Hac fiyatları her yıl kişi başı ortalama 20 bin riyal ile 40 bin riyal arasında değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri