eleman.net verilerine göre, Kabin Görevlisi 2023 yılında ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kabin Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.220 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.816 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
2023 yılı itibari ile 154 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kabin görevlisi maaşları 15580 TL'dir. En düşük Kabin görevlisi maaşı 12470 TL iken, en yüksek Kabin görevlisi maaşı 38790 TL'dir. Güncel Kabin görevlisi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Yapılması planlanan değişiklikle, bir önceki revizyonda yer alan ay tanımı bir takvim ayından, birbirini takip eden 28 güne dönüştürülerek; pilot ve kabin memurlarının aylık uçuş saati 110 saatten 100 saate, Yıllık uçuş saati de 1000 saatten 900 saate düşürülecek.
Adaylarımız, “Kabin Memuru Adayı” olarak kabin memurluğu temel eğitimine başlamakta olup bu dönemde kendilerine ücret ve sigorta desteği verilmektedir.
Bir süredir maaş zamları için devlet/sendika görüşmelerinin netice vermesi bekleniyordu. Peki 2023 yılı yeni asgari ücret ne kadar oldu? Yönetim Kurulu Başkanı'nın paylaştığı bilgilere göre Türk Hava Yolları'da en düşük personel maaşı, 26 bin 700 TL seviyesinde.
İlgili 21 soru bulundu
Haftalık uçuş görev süresi 60 saattir.
Genellikle tuvalet kabinleri uçuştan hemen önce hızlı bir şekilde temizlenir, uçuş sırasında ise her yarım saatte bir kontrol edilirler.
Hosteslik mesleği oldukça keyiftiği gibi zor ve riskli bir meslek grubudur. Bu meslek grubunda çalışan bireyler, kulak rahatsızlığı, radyasyon nedeniyle kanser, düzensiz beslenme, yorgunluk, uyku rahatsızlıkları, bel-boyun ve sırt ağrıları gibi meslek hastalıklarına daha kolay yakalanırlar.
Kabin görevlisi olmak için üniversite mezunu olmak şart değil. En az lise mezunu olmak yeterli. İyi derecede bir ya da iki yabancı dil bilmek tercih edilmek için önemli bir kriter.
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü 2023 taban puanları en düşük 179,27957, en yüksek 332,37109'dur.
En az 18 yaşında olmak.
Fakat Borçlar Kanunu'nda yıllık ücretli izin süresinin kıdem arttıkça artması gibi bir durum söz konusu değil. Borçlar Kanunu'na tabi olarak çalışanların yıllık izin süreleri 2 hafta ile sınırlı. Dolayısıyla hosteslerin kıdemi artsa da yıllık izin süreleri artmıyor.
eleman.net verilerine göre, Kabin Amiri 2023 yılında ortalama 50.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kabin Amiri , Ocak 2023 yılında ortalama 41.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 25.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Misafirperverlik ve müşteri hizmetleri alanını seviyorsanız ve kabin ekibi üyesi olmak ve yolcuların uçuş sırasında gerekli bilgileri edinmelerine yardımcı olmak istiyorsanız.
Hostes olmak için boy kilo şartı kadın ve erkeğe göre değişmektedir. Kadınlar 45-67 kg aralığında olmalıdır. Erkekler için boy limiti 170-190 aralığında olup kadınlarda bu 160-180 aralığındadır.
Host ve hosteslerin servis konusunda görev tanımı da şirketten şirkete göre değişmektedir. Bazı hava yollarında kabin memuru yolcuların tüm istekleri ile ilgilenir, bazı hava yollarında ise kabin memurunun görevi sadece belirli zamanlarda yolcular için servis ve büfe hizmetini başlatmaktır.
Boy şartları genellikle 157 cm ile 190 cm arasında değişebilir. Bu aralık, uçak içindeki yerleşim düzeni nedeniyle uygun olarak belirlenmiştir ve çalışanların rahat bir şekilde yürüyebilmeleri ve uçakta bulunan diğer ekip üyeleriyle iletişim kurabilmeleri için gereklidir.
Hostesler yolcuları herhangi bir nezaketsizlik yapmamak için ellerini arkaya atarak sayaçları yolcuların görmeyeceği şekilde tutarlar. Bu sayede yolcuları sayan hostesler eksik yolcunun olup olmadığını kolayca belirler.
Dünya Sağlık Teşkilatı da yolcuların alerji risklerine karşın kabin memurlarının uygun etkide parfüm kullanmasını öneriyor. Saçlara gelince; saçların topuz yapılması çok önemli. Çünkü havacılıkta kabin memurları ya da pilotlarla ilgili hazırlanan kurallarda temel olarak acil tahliye şartları göz önüne alınır.
Şu kişiler hostes olamaz: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar (Türkiye'de çalışacaklar için) 18 yaşını doldurmamış kişiler. Gerekli boy ve kilo şartını karşılamayanlar.
Uçağa bağlı olarak değişse de kabin ekibinin dinlenme odaları, genellikle kokpitin arkasında, first class üzerinde bulunuyor; Boeing 777'de olduğu gibi. Gizli merdivenler, kabin ekibinin uyuyacağı yatak odalarına çıkıyor.
Ayrıca meslekte geçirilen süre, uzun mesafe uçuşları, ekstra mesailer ve primler maaşa etki eden faktörler arasında yer almaktadır. Ortalama bir hostes en düşük 12 bin TL en yüksek 26 bin TL maaş almaktadır.
Kabin memurları için daha önce yıpranma payı da göz önünde bulundurularak 55 yaş sınırı vardı. Emeklilik yaşı hesaplanırken yıpranma payı da hesaba katılarak hostesler 48 yaşına geldiklerinde emeklilik hakkı kazanıyordu. Günümüzde ise Türkiye'de kabin memurlarının emeklilik yaş sınırı 45 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri