Kaburga kemiği, yassı kemiktir. Burada kaburganın ne olduğu da bilinmelidir. Kaburga, göğüs kafesini meydana getiren 24 tane yassı kemiklerinden her birine verilen addır.
Kafatası kubbesi kemikleri (alın kemiği, duvar kemiği, Ģakak kemiği, artkafa kemiği), kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklerdir.
Uzun kemikler (Ossa longa): Kol, ön kol, uyluk, bacak kemikleri uzun kemiklerdir. Kısa kemikler (Ossa brevia) : El ve ayak bileği kemikleri kısa kemiklere örnektir. Yassı kemikler (Ossa plana) : İnce ve kavisli kemiklerdir. Kafa tası kemikleri, kaburgalar, kürek kemikleri ve göğüs kemiği yassı kemiklerdir.
Kırılan kaburgaların sivri ve düzensiz uç kısımları akciğere batarak kanama ve akciğer sönmesine neden olabilir. Nefes darlığında ani artış, ağrıda şiddetli yükselme gibi durumlarda kontrolü beklemeden acil servise başvurması önerilir.
Kaburga,göğüs ve kafa tası kemikleri yassı kemiklerdir. Sarı ilik ve kırmızı kanalı olmayan kemiklerdir. El ve ayak bilekleri kısa kemiklerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Eklemlerimizi yarı oynar ya da oynamaz eklemler ve oynar eklemler olarak iki sınıfa ayırabiliriz. Oynamaz ekleme örnek olarak kafatası kemikleri arasındaki eklemi, yarı oynar ekleme örnek olarak da göğüs kafesimiz ile kaburga kemiklerimiz arasındaki eklemi gösterebiliriz.
Kaburgaların genişlemesi, genellikle pektus ekskavatumlu hastalarda ortaya çıkan bir durumdur, ancak bununla sınırlı değildir. Pektus karinatum (güvercin göğsü) ile birlikte veya izole tek başına bulunabilir. Ayrıca pektus karinatum veya pektus ekskavatum deformitelerinin…
Bazı kaburga kırıkları genellikle çok fazla önemsenmez ve kısa süre içerisinde kendiliğinden iyileşme sağlanır. Fakat daha ileri seviyede kaburga kırıklarında hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde sorunlar ortaya çıkabilir.
Akciğer saplanan bir kaburga kırığına erkenden müdahale edilmediği takdirde hasta hiçbir şekilde nefes alamayacağı için hayatını kaybedebilir.
Kırık kaburga varlığında öksürünce de çok ağrı oluyor.
Onun için basit kaburga kırıklarında ağrının kesilmesi çok çok önemlidir. İkinci olarak da balgamı kişi çıkartamıyorsa doktor bir çeşit ince hortumla (nazotrakeal aspirasyon) balgamı çıkartmalıdır.
CEVAP: 1. Erkeklerin ve kadınların kaburga sayıları aynıdır.
Kürek kemikleri yassı kemiklere girer. Skapula, omuz kuşağının arkasını oluşturur. İnsanlarda, göğüs kafesinin posterolateral kısmına yerleştirilmiş, kabaca üçgen şeklinde yassı bir kemiktir.
Sedye ile yaralılar taşınırken düz yolda yürürken ve ambulansa bindirilirken baş önde olacak şekilde taşınır. Ancak merdiven inerken veya çıkarken, hastanın başı daima yukarı tarafta olmalıdır. Hasta her durumda mutlaka gözlenmelidir.
Her bir kaburga kemiği altında anatomik olarak birer adet atardamar, toplardamar ve sinir dokusu yerleşir ve bu damar-sinir paketi göğüs duvarının kanlanmasını ve sinirsel uyarılmasını sağlar.
İnsan vücudundaki kemikler şekillerine göre uzun kemikler (kol ve bacak kemikleri), kısa kemikler (el bileği ve ayak bileğindeki küçük kemikler), düz kemikler (kafatası kemikleri ve kaburgalar) ve düzensiz kemikler (omurga kemikleri) olarak dört ana grupta incelenebilir.
Uzun Kemikler: El tarak, el parmak, pazı, ön kol, dirsek, ayak tarak, ayak parmak, uyluk, baldır ve kaval kemikleridir. Yassı Kemikler: Kafatası, kaburga, göğüs, kalça ve kürek kemikleridir. Kısa Kemikler: Ayak bilek, el bilek ve omurgayı oluşturmakta olan omur kemikleridir.
Ağrı yaratmasına rağmen kaburga çatlakları kaburga kırığı kadar ciddi bir durum teşkil etmez. Ancak kemik kırıkları akciğer ile beraber kan damarlarına ciddi anlamda zarar verebilmektedir. Böyle durumlarda ciddi olmayan kaburga kırıkları yaklaşık olarak 1 veya 2 ay içerisinde iyileşir.
Uzman doktorlar tarafından da kaburga kırığı yaşayan kişilere et suyu önerilmektedir. Kemiklerin hızlı bir şekilde kaynaması için istirahat da oldukça önemlidir. Hastanın bu dönemde fazla hareket etmemesi ve devamlı olarak istirahat etmesi önerilmektedir. Kaburga kırığı için istirahat doktorlar tarafından da önerilir.
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Söz konusu kırığın gerçekleştiği bölgenin aniden ve şiddetli bir şekilde şişmeye başlamasıdır. Kırığın meydana geldiği bölge mor-kırmızı veya mavi-siyah olur ve morluklar oluşur. Bununla birlikte dokunmak zor ve acı veridir.
Kas spazmları ve darbelere bağlı olarak oluşan kaburga çürümeleri sonucunda gelişen ağrılarda soğuk kompres ve ağrı kesici ilaç uygulamaları sıklıkla tercih edilir.
Kişilerin kaburga ağrıları için sağlık kurumlarına başvurmaları halinde Ortopedi ve Nöroloji bölümlerine başvurulması gerekmektedir. Fakat ağrının yeri tam olarak bilinmemesi halinde Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir.
Un zeytinyağı ve bal karıştırılarak bir hamur haline getirilir. Elde edilen bu hamur et ezilmesi ve morarma olan bölgeye koyulur. Bu şekilde yaklaşık olarak 15-20 dakika bekledikten sonra şişlik olan bölgede hızlı bir şekilde iyileşme görülmektedir.
Göğüs Kafesi Şekil Bozuklukları Nedenleri
Göğüs kafesinde oluşan deformasyonların altında yatan neden hakkında en güncel teori; kolajen metabolizmasında meydana gelen bozulmadır. Bu durum kaburgaların kıkırdak bölümlerinde normalden fazla bir büyüme yaşanır. Sonucunda da şekil bozuklukları meydana gelir.
Çıkık kaburga, çeşitli travmalara ya da bazen doğuştan gelen anomalilere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavisinde hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemler bulunmaktadır. Yaş sınırlaması olmadan, her yaş grubunda tedavi edilebilir.
Kuzu kaburga yumuşak ve sinirsiz bir et olduğundan, sırt bölgesinden elde edilen diğer etlere benzer olarak, ızgarada ya da fırında pişirmek için oldukça uygundur. Kuzu kaburganın pişirme işleminden önce zeytinyağı ya da sütte yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında bekletilmesi, etin daha da yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri