Kendi isteğiyle, bir defa ve kesin bir değiştirme yapacak.
Bir mezhepten diğerine tamamen geçmek mümkün olduğu gibi, kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse o mevzuda diğer mezhebin içtihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir. Fakat bu taklit keyfi ve nefisten gelen bir arzu ile olmamalıdır. Bir zaruret ve maslahata göre yapılmalıdır.
Dört hak mezhepten birisine geçmek caizdir. Bunun için herhangi bir dua vs. bir şeye gerek yoktur. Kalben "Ben bundan sonra filan mezhebe göre amel edeceğim." demeniz yeterlidir. Bu niyetinizden sonra mezhebinizi değiştirmiş olursunuz.
Zındık olmaktan kurtulmak için, bir mezhebe girmek, yani Ehl-i sünnet olmak lazımdır.” Dört mezhebin kolaylıklarını toplayan kimse, dört mezhepten hiçbirine uymamış, Ehl-i sünnetten ayrılmış olur. Mezhepsiz olur. Görülüyor ki, dört mezhepten hiçbirine uymayan kimse, mezhepsizdir.
Sünni fıkıh mezhepleri
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
İlgili 33 soru bulundu
Hanefi mezhebi, İslam dini içerisinde sünni fıkıh mezheplerinden birisini oluşturmaktadır. Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Mezheplere tabi olmadan ibadetlerimi yapmak istiyorum; mezheplere uymam şart mı? Değerli kardeşimiz, Hak mezheplerde akıl ve mantığın tasdik etmediği hiçbir mesele yoktur.
Kendi mezhebimizde, çıkış yolu yoksa diğer üç mezhebe bakılır. Hangi mezhepte çıkış yolu varsa, o konuda, o mezhep taklit edilir. Dört mezhepte de çıkış yolu yoksa ve zaruret de varsa, ancak o zaman, farzı tehir veya terk etmek caiz olur. O iş haram ise, zaruret miktarınca işlemek caiz olur.
Bilmediğiniz bir konuyu nasıl bize soruyorsanız aynı şekilde mezheplerin o konuyla ilgili görüşleri ile de amel edebilirsiniz. Mezhepler din değildir kesinlikle. “Ben bir mezhebe tabi değilim” demek kişiyi dinden çıkarmaz.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
Sünni fıkıh mezhepleri Hanefi, Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerinden oluşur. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefî mezhebi Mâtûridîlik'e bağlı iken Şâfiî ve Mâlikîler Eş'ârîye bağlıdırlar. Ehl-i Sünnet'in İtikadi mezhepleri olan Eş'ârî ve Mâtûridî mezhepleri arasında inançsal açıdan büyük farklılık yoktur.
Herhangi bir yeri kanayan Hanefî mezhebine mensup bir kişinin, abdest almada zorluk yaşama, cum'a, cenâze ve bayram namazlarına yetişememe gibi endişelerle Şâfiî mezhebini taklit etmesinde bir sakınca yoktur.
Farklı mezhepten kadın ve erkeğin evlenmesi caizdir. Kadın evlendikten sonra kocasının mezhebine geçmek zorunda değildir. Ehl-i sünnet hanımın Şii veya Alevi erkek ile evlenmesi: Müslüman bir hanım ancak Müslüman bir kimse ile evlenebileceğinden, önce Müslümanı tanıtmamız lazımdır.
Peygamber efendimizin 632 yılındaki vefatından sonra Müslümanların arasındaki görüş farklılıkları giderek arttı. Bunun neticesinde birçok mezhep ve bu mezheplere bağlı olan tarikatlar ortaya çıktı. Özellikle son halife Hz. Ali ve Muaviye arasında çıkan savaş, birçok farklı mezhebin kurulmasına neden oldu.
İmanda ayrılık caiz olmaz. Bu dört hak mezhebe, (Ehl-i sünnet) denir. Bu dört mezhepten hiçbirine uymayana mezhepsiz denir.
- Şafii mezhebine göre üzerinde kan lekesi veya herhangi bir necaset olduğunu gören imamın ve bu imama uyan cemaatin durumu nedir? - Namazı tekrar kılmaları gerekir mi? Değerli kardeşimiz, Şafii mezhebine göre kan necistir.
Bu sebepler şunlardır: 1. Ümmet bilincinin yitirilmesi 2. Ahlakî sebepler 3. Güç ve İktidar mücadelesi 4. Hadis uydurmacılığı 5. Dini metinlerde yapılan tasarruf ve teviller .
Özürle bir veya birkaç namazı kılamayanın durumu ise şöyledir: Şafii, Hanbeli ve Maliki'de, kazası olanın, sünnet kılması haramdır. Hanbeli ve Maliki'de, sabahın sünneti, vitir ve bayram namazı bundan müstesnadır.
Mezhepsizin de, âyetten anladığı, onun yolu yani mezhebi olur. Mezhepsiz mezhebe karşı olsa da, onun da anladığı, bâtıl da olsa bir mezheptir. Herkesin Kur'andan anladığı kendi mezhebi olur.
Değerli kardeşimiz, Ehl-i sünnet mezheplerin hepsi haktır ve hepsi de doğrudur. Bu bakımdan şu mezhep diğerinden daha üstündür gibi bir düşünce yanlıştır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak kabul edilen Orta Öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 11. Sınıf kitabında Ehli Sünnet'in 4 ameli mezhebine bir yenisini daha eklenerek mezhep sayısını 5'e çıkartıldı..
Câferîlik ya da Câʿferîyye , İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. İsmini kurucusu olan Ca'fer es-Sâdık'tan (699-765) alır. Başta İran olmak üzere Azerbaycan ve Irak'ta yaygındır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri