Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. Ayrıca, genetik faktörlerin de metabolizma hızı üzerinde rol oynadığı biliniyor.
Yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşer. Metabolizmanın en hızlı çalıştığı dönem 15-30 yaş aralığıdır. 30 yaşından sonra düşmeye başlayan metabolizma hızı, kadınlarda menopoz dönemine girildiğinde tekrar hızlanır.
Yaş ilerledikçe metabolizma hızında yavaşlama oluşabilir. Aynı zamanda erkekler yüksek kas kütlesi sebebi ile kadınlara kıyasla daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir.
40 yaş sonrası vücut belli değişimler geçirir, metabolizma yavaşlar ve kilo vermek daha da zor bir hale gelir. Hormonlar, kas kaybı, düşük metabolizma gibi faktörler kilo verme yolundaki en büyük engellerden biri.
Bazal Metabolizma Hızı Kaç Olmalı? Bu değer kişiden kişiye değişen bir değerdir. Normal olarak kabul edilen değerler cinsiyet ve yaşa göre değişir. 20-40 yaş aralığında bulunan kadınlar için ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Bu yaş aralığındaki erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI
Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
Metabolizma yaşı gençleşir mi? Araştırmalar düzenli egzersiz, kimyasallardan arındırılmış beslenme tarzı, zihni boşaltıcı egzersizler ve uzun süreli yemek aralıklarının metabolizma üzerinde olumlu etki gösterdiği görüşünde.
Tek bir önlem vardır; 11 12 yaş zayıflama yöntemleri ile tanışmak. 11-12 yaş kilo verme sürecinin en kolay olduğu yaşlardır. Çünkü ergenlik dönemine giriş yapılan bu yaşlarda metabolizma oldukça hızlı çalışır. Boyun uzaması ve orantılı kilo alımı olduğunda çocukların daha sağlıklı fiziğe sahip olması mümkündür.
Dolayısı ile bayanlar 40-50, erkekler ise özellikle 55 yaşından sonra kilo almaya meyilli hale gelebilmektedir.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Uzun Süren Açlık Metabolizmayı Yavaşlatır!
Dolayısıyla kilo vereceğim diye gün boyu yemek yememek kilo vermeye yardımcı olmanın yanında kilo almaya neden olur. Bunun tersi olarak da yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınan beslenme düzenleri metabolizmanın düzenli çalışmasında etkili olur.” Diye konuştu.
3. Öğün Azaltmak Çözüm Değil. Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatır. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı olur.
Bazal metabolizma hızı genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet, kas kütlesi, hormonların çalışması gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Araştırmalar günlük harcanan kalori miktarının yaklaşık %60-80'inin hiçbir aktivite yapılmadığı zamanlarda harcandığını göstermektedir.
Yaş, cinsiyet, uyku süresi, sürekli açlık hali, ateşli hastalıklar, fiziksel aktivite gibi etmenler ve hormonlar da metabolizma hızını etkileyebiliyor. 25 yaşından sonra düşüşe geçen bu hız kilo alımına da sebep olabiliyor.
Yetişkinlerde Obezite Değerleri
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir.
Metabolizma Yaşı: Organlarınız Kaç Yaşında? Her insanın hem doğum yaşı hem de metabolizma yaşı vardır. Doğum yaşı dünyaya merhaba dediği günden itibaren hesaplanır. Metabolizma yaşı ise beslenme ve yaşam koşullarının bedende bıraktığı izlere göre belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri