Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
125 TL tüketim bedelinin %1'i olan enerji fonu = 1,25 TL etmektedir. Tüketim bedelinin %5'i olan elektrik tüketim vergisi ise = 125 TL %5= 6,25 TL etmektedir. Toplam 208,15 TL'nin 52,04 TL'si kayıp kaçak bedeli çıkmaktadır.
Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
son dönemlerde elektrik faturalarında yer alan ve faturanın yaklaşık % 10'u nispetinde kullandığınız elektrik miktarı üzerine eklenen kayıp- kaçak kullanım bedeli ifadesidir. aynı zamanda, özellikle doğu ve güneydoğu anadolu bölgesindeki engellenemeyen kaçak elektrik kullanımının cezasını tüm ülke genelindeki abonelere ...
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Oluşan kaçak elektrik faturasına istinaden Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereği borcun bulunduğu tesisatın enerjisi kesilmektedir. Borçlu kişi veya tüzel kişilik adına yasal yaptırımlar(ilgili yasalar gereği ceza şikayetleri, icra takibi ile haciz işlemleri, vs.) uygulanır.
Yurttaş neye, kaç para ödediğini ne yazık ki öğrenemiyor. - Faturada yüzde 10: Kayıp kaçak bedeli faturada vergisiz çıplak tarife içinde yüzde 10'lara kadar çıkıyor.
Kayıp-kaçak bedeli; elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin, kayıp/kaçak hedefi oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir.
Kaçak elektrik kullanımı, karşılıksız yararlanma suçunu oluşturduğundan, bu davalara asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Dağıtım şirketi, kaçak elektrik kullanımı ile ilgili davayı, abonenin ya da dağıtım şirketinin ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemesine açabilir.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Dağıtım şirketlerine yakın kaynaklar, yeni düzenlemenin kaçak elektrik kullanan kişinin sisteme dahil olması ve yeniden kaçak kullanmaması halinde “ödül” ya da “bonus” verilecek.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Eski Ceza Kanununda “elektrik hırsızlığı” olarak bilinen suç da yeni Ceza Kanununda “Karşılıksız yararlanma” suçunun bünyesine katılmıştır. Karşılıksız yararlanma suçunda korunan hukuki yarar kişilerin mal varlığıdır.
Yargıtay'ın ve Dairemizin istikrar kazanmış uygulamasına göre abonelik iptal ettirilmedikçe o abonelik üzerinden tüketilen kaçak ve normal kullanım bedelinden fiili kullanıcıyla birlikte abone de müteselsilen sorumludur. Bir başka deyişle, abonelik iptal ettirilmedikçe abonenin sorumluluğu devam eder.
Ama işin aslı öyle değil; elektrik sistemlerinde faz- toprak iletkenleri arasında izolasyon hataları veya uygulama hataları ile anlık veya sürekli olarak elektriğiniz toprağa akabilir ve bu da sizin için fatura sürprizi olabilir.
Yargıtay'ın Resmi Gazete'de yayımlanan son kararına göre vatandaştan tahsil edilen kayıp kaçak bedelleri geri alınamayacak. Elektrik faturalarının kayıp kaçak bedeli Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan bir karar ile tekrar gündeme geldi.
Elektrik faturalarında ayrı başlıklar halinde yer alan bedeller, tek başlık altında toplanarak, dağıtım sistem kullanım bedeli hanesinde birleştirilecek. Böylece faturada çok tartışılan kayıp-kaçak bedeli gözükmeyecek.
Kaçak elektrik kullanımına ilişkin, illere göre oranların dağılımının yapıldığı haritada dikkat çeken detaylar öne çıktı. Güneydoğu Anadolu, kaçak elektrik kullanımında bölgedeki illerin toplam verileriyle birlikte ilk sırayı aldı. Bu bölgede 72,7'lik yüzdeyle Mardin ilk sırada yer aldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Nisan 2019'da yaptığı açıklamaya göre EPDK'nın elektrik dağıtım şirketlerine uyguladığı teşvik sistemi ile elektrikte kayıp-kaçak oranı yüzde 11,8 oldu. Yani dağıtılan her 100 birim elektriğin 12 birimi kayıp ve kaçak.
Nitekim bu değişikliğin hemen akabinde 17.06.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kayıp-kaçak bedeli uygulamasına kanuni bir dayanak oluşturulmuştur.
Kayıp kaçak bedeli tahsili adaletli değil
Kanundaki düzenleme, kurul tarafından onaylanan tarifeler içinde piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir maliyet unsurunun yer almaması, böylece tüm tüketicilerin kullandıkları enerji kadar ödeme yapmalarıdır.
Kaçak elektrik enerjisi kullanım ihbarlarında, kişi bilgileri gizli tutulmaktadır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri