Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan sığınmaevine kabul edilir.
Kadın sığınma evleri/korunma evleri; fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmış tüm kadınlara açıktır. Dayak, hakaret ve tehdide maruz kalmış olmanız, tecavüze uğramış olmanız veya paraya erişim hakkınızın elinizden alınmış olması arasında hiçbir ayrım yapılmaz.
Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler hakkında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında tedbir kararı talep edilebilir.
Ancak temelde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların kadın sığınma evlerine başvurmaları mümkündür. Bununla birlikte kadın sığınma evine başvuracak olan bir bireyin 18 yaşında ya da daha büyük olması gerekir. Eşinden ya da herhangi birinden şiddet gören kadınların bu kurumlara başvurmaları uygun bulunur.
Türkiye'de kadın sığınma evlerinde en fazla kalma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında kadınların kendi ayakları üzerinde kalması sağlanır. Destek alan kadınlar sığınma evlerinden ayrılacak düzeye getirilir ve kadınlara dışarıdan da destekler verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Ancak bazı kadınlar, sığınma evlerindeki katı kurallardan rahatsız. Örneğin sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasak, dışarı da izinle çıkılabiliyor.
Resmi kanalllardan bulunduğunuz yerdeki aile ve sosyal politikalar bakanlığının ilgili birimine , belediyelere (şayet belediyenin sığınmaevi varsa) dilekçeyle başvurarak ilgili şahsın sığınmaevinde kalıp kalmadığı sorulabileceği gibi, kolluğa kayıp ihbarı yapılarak da sorgulama yapılabilir.
Kadın sığınma evlerinde kalan kadınlara devlet bir maaş bağlamaz. Maddi olarak destek olunmaz. Fakat kadın sığınma evlerinde kalan kadınlar iş imkânları elde edebilir. Kadın sığınma evi şartları bu şekilde sıralanabilir.
3-6 yaş arasında ise; kreş hizmeti alabilirsiniz, Gerekiyorsa psikolojik destek sağlanır. 6-18 yaş arasında ise; okula devam eder ve etüt desteği sağlanır. Gerekiyorsa psikolojik destek alabilir. 18 yaşına kadar kız, 12 yaşına kadar erkek çocuklarınız ile birlikte Kadın Sığınmaevinde kalabilirsiniz.
Çocuklar konuk evine anneleri ile birlikte kabul edilirler. Erkek çocukları için genellikle 14 yaş sınırı bulunmaktadır.
Belediyelere bağlı kadın danışma merkezleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezler hakkında bilgi edinmek için ilinizde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurabilir, Alo 183 Sosyal Destek Hattı'nı arayabilirsiniz.
Türkiye'de sığınmacılara, mültecilere ve vatansız kişilere yönelik bütün evlilik usulleri için geçerli kanun Türk kanunlarıdır. Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir.
* Eylül 2016 itibarıyla Türkiye'de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bulunuyor (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, ...
“Sığınak” kavramı toplumdaki sistematik erkek şiddetini deşifre ettiği için siyasetçiler ve yönetim kademesindeki kişiler, bu kavramı tercih etmeyip sığınakları “Kadın Konukevi” veya “Kadın Sığınma Evi” olarak adlandırıyorlar.
3 bin 624 kapasiteli, 112'si Bakanlığa bağlı toplam 149 kadın konukevi, ortalama yüzde 75 doluluk oranıyla hizmet veriyor. Bakanlık, şiddet mağduru kadınlar için 81 ilde kurulan kadın konukevlerini yaygınlaştırıyor.
Kadın sığınmaevi (kadın konukevi, kadın şefkatevi), kadına yönelik şiddet olaylarına karşı (fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik, sözlü istismar ve şiddetin her türlüsü) kadınların varsa çocukları ile birlikte, şiddetten geçici olarak korunmasını sağlamak, bu dönemde şiddet mağdurlarının psikolojik, sosyal ve ekonomik ...
Kadına şiddetin yoğun olarak tartışıldığı Türkiye'de erkekler için de İzmir ve İstanbul'da 2 sığınma evi bulunuyor.
Eskiden çocuk esirgeme kurumları vardı. Ve Sosyal Hizmetler'e bağlıydı. Çocuk Esirgeme Kurumları kapatıldı ve Sevgi Evleri'ne dönüştürüldüler. Devlet korumasındaki çocuklar Sevgi Evleri'nde yine Aile Bakanlığı'na bağlı olarak 18 yaşına kadar kalıyorlar.
İstanbul'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ve yerel yönetimlere bağlı 19 kadın sığınma evi bulunuyor.
Sığınma evleri, bir süreliğine kalacak güvenli bir yer sağlar ancak orada kalma ihtiyacı olmayan insanlar için de hizmet sunmaktadır. Bir sığınma evinde yaşamak ve hizmet almak ücretsizdir. Randevu veya sevk olmaksızın merkeze başvurabilirsiniz.
Erkek Konukevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların Erkek Konukevine şahsen, yazılı olarak başvuru yapmaları gerekir. Ayrıca diğer kamu kurumları ile yerel yönetimlerin yönlendirmeleri ve basında çıkan haberler de ihbar olarak değerlendirilebilir.
MADDE 5 – (1) Konukevi açmak isteyenler, açılış işlemleri için temsilci ya da konukevinin açılması ve işletilmesinden sorumlu bir müdür belirleyip, açmak istedikleri yerin il müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunurlar.
Mor Çatı kadına yönelik erkek şiddeti alanında mücadele yürüten feminist bir örgüttür ve erkek şiddetine karşı mücadelesini kadınlar tarafından oluşturulan geniş bir gönüllü ağı aracılığıyla sürdürmektedir. Mor Çatı gönüllülerinden Mor Çatı politikasını oluşturmaya katkı sunmaları beklenir.
Bize Ulaşın - Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Mor Çatı'ya hafta içi 10.00-16.30 saatleri arasında ulaşılabilmektedir. Acil durumlar için lütfen 155, 183 ve 0212 656 96 96'yı arayınız.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI İLGİLİ BİRİMLERİ
Şiddet mağduru veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine ve bulundukları yerde varsa ŞÖNİM'lere (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine) başvurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri