Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan myomlar rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup farklı yerleşimlerde (intramural, subseröz, intrakaviter, saplı vb .) olabilirler. Neden olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, ailesel yatkınlığın rol oynadığı bilinmektedir.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Adet öncesi genç kızlarda görülmemekle birlikte, adölesanlarda yani ergenlik çağındaki kızlarda bildirilen olgular mevcuttur. 40 yaş üzeri kadınlarda yeni ortaya çıkmış miyom saptanması oranı yaklaşık yüzde 40-50 arasındadır; bu demektir ki; 40 yaş üzerinde her iki kadından birinde miyom görülebilmektedir.
Miyom Nedir, Tehlikeli midir? Miyom hücreleri; rahim çevresinde veya içinde gelişen, kanser olmayan zararsız tümörlerdir. Rahimde oluşan miyomlar, sıklıkla doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanser olmayan tümör hücreleridir. Miyomların, rahim kanseri ve gelişimine, büyümesine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Miyomektomi işlemi, laparoskopik yöntemle yapılır ve rahimde bulunan miyomlar, cerrahi yöntemle çıkarılır. Miyom tedavisinde etkinliği kanıtlanmış tek tedavi yöntemi ise histerektomidir. Histerektomi işleminde rahim tamamen alınır. Kişinin menopoza girmesine yol açmayan histerektomi işlemi sonrasında kişi gebe kalamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan bilimsel çalışmalar, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını göstermektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artmakta, menopozda ise düşmektedir.
Miyom eğer rahimin iç kısmına yerleşmişse en büyük tehlike o zaman olmaktadır. Fakat karın içinde oluşan miyomlar rahim içine göre daha az tehlike boyuttadırlar. 8 veya 10 cm boyutlarında olan veya daha büyük olan miyomlar diğer organlara da baskı yaptıklarından tehlike arz etmektedirler.
Miyomlar kadınların üreme çağı dediğimiz 15-49 yaş aralığında en sık görülen iyi huylu tümördür. Miyomların artan yaşla görülme sıklığı artar ve bu oran 50 yaş üstü kadınlarda %80 leri bulur. Miyomlar bulundukları yer, sayı ve büyüklüklerine göre karından yada vajinal yoldan ameliyat edilir.
Miyomlar bulundukları yer itibariyle çeşitli semptomlar vererek kadın cinsel hayatını olumsuz etkiler. Rahim iç duvarına yakın miyomlar kanamalı geçen gün sayısını artırıp kadının temiz kaldığı gün sayısını azaltarak cinsel ilişki günlerini kısıtlanmasına neden olur.
Yapılan araştırmalar sonucunda lahana, domates, brokoli ve elmanın sıkça tüketilmesinin yüksek lif ve antioksidan içeriği sayesinde miyomlar için korucu olabileceği görülmüştür. Turpgillerdeki sebzeler ve taze meyvelerin sık tüketilmesi miyomların görülme sıklığını azaltabilir.
Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkıyor; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.
Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır. Miyom tedavi süreçlerinde ilaç tedavisi de vardır. Fakat ilaç tedavisi ile miyomların oluşturduğu etkileri ortadan kaldırılır.
Sinsi ilerleyen ve yaşla birlikte artan miyomlar, kadınlarda sık görülen sağlık problemlerinden biri. Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor.
Miyomlar o büyüklüğe gelince kadar miyom teşhisi genellikle çoktan konulmuş olur. Normal olarak kilo vermek ise bazı uzman kişiler göre rahimlerde ki miyomları azalmasında etkilidir.
Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir. Geçmişte kadınlar arasında en yaygın olan soğan kürü ise rahimi temizlediği bilinen mucizevi bir kürdür. Adet düzensizliği konusunda sorun yaşıyorsanız ilk etapta kekik çayı içmeniz önemlidir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Daha büyük ve sayıları fazla olan miyomların çıkarılırken kanama riski olması nedeniyle açık miyom ameliyatı ile alınması gerekir. Diğer taraftan nadiren de olsa bazı miyomlar kanserleşme riski taşırlar. Kansere neden olabilecek bir miyomun varlığı tespit edildiğinde, açık miyom ameliyatı ile çıkarılması gerekir.
Miyomlar, ultrasonda kolayca görülürler. Bu nedenle rutin kontroller sırasında, ek bir tahlile gerek duymadan, miyom tanısı konulabilir. Ancak miyomların bulunduğu bölge tam olarak görüntülenemiyorsa ya da hekim miyomun durumunu daha detaylı değerlendirmek istiyorsa histeroskopi ile rahmin içini görüntüleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri