Gümüşhane, Trabzon ve Giresunlu vatandaşların ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynadı.
Kadırga Yaylası Cami Hikayesi
Arkadaşının şehit düştüğünü öğrenen Fatih Sultan Mehmet askerleri ile Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmek için yola koyulur. Bu olaydan sonra Fatih Sultan Mehmet yaylaya gelmesine vesile olan Kadir Ağa'nın ismini vermiştir.
Kadırga yaylası, Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli'nin 14 km. doğusuna düşer. Yayla, 2300 m. yükseklikte olup, ağaç yetişme sınırının üzerindedir. Her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü kutlanan Kadırga Şenlikleri'ne on binlerce kişi katılmaktadır.
11-12-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Kadırga Şenlikleri'nde, birçok sanatçı sahne alacak.
Trabzon'da bulunan 18 ilçeden 14'ünde kayıtlara geçmiş irili ufaklı 325 yayla mevcuttur. Bu şehirde bulunan yaylalar genellikle yaylacılık ve hayvancılık amacıyla kullanılsa da son dönemlerde turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Ayder Yaylası, Çamlıhemşin/Rize
Türkiye'nin en yüksek yaylası olan Samistal Yaylası ile aynı lokasyonda bulunan Ayder Yaylası, Çamlıhemşin ilçe merkezine 19 kilometre mesafede.
Gümüşhane'de 320 köy, 430 yayla bulunduğunu belirten Memiş, şöyle devam etti: "Bilinenin aksine, Doğu Karadeniz'de en fazla yaylaya sahip olan il, Gümüşhane. Karadenizli hemşehrilerimizin kullanmış olduğu yaylaların bir çoğu, aslında, mülki taksimatta Gümüşhane'ye bağlı.
Gümüşhane, Trabzon ve Giresunlu vatandaşların ortak kullandığı bin 800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda düzenlenen şenliğe katılanlar, yoğun sis ve yağmura rağmen kemençe eşliğinde horon oynadı.
GÖLCÜK BELEDİYESİ 1988 yılından beri düzenlenen Geleneksel "Kadırga Yayla Şenlikleri" her yıl Temmuz ayında periyodik olarak 3 gün süreyle devam etmektedir.
Kadirga Yaylası Otçular Haftası Tarihi
Kadırga Yaylası Üstü Açık Camii Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in Cuma namazı kılmak için ordularına yaptırdığı tarihi bir camidir. Yalnızca Temmuz ayının 3. haftası Cuma günü Otçular (Çokluk) haftasıdır.
Kadırga Yaylası, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları Zigana Dağları üzerinde, Zigana Geçidi'nin doğu yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.
İlçe merkezinden 17 km güneybatıda ve denizden 2000 m yükseklikte bulunan bu yaylada ayrıca I. Dünya Savaşı Rus ordularına karşı savaşan Osmanlı ordularının bir şehitliği vardır.
Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan çektiri (çektirme) tipi bir savaş gemisi. İlk olarak 8. yüzyılda Akdeniz'de deniz savaşlarında kullanılmaya başlandı. 17. yüzyıla kadar gelişme göstermiştir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir ve yelken buna yardımcı olması için tasarlanmıştır.
Gölcük Belediyesi Geleneksel Yazlık Kadırga Şenlikleri, 21-23 Temmuz tarihleri arasında Karadeniz müziğinin yıldız isimleri ile bu yıl da eğlencenin merkezi olacak.
Gümüşhane-Trabzon sınırındaki 1800 rakımlı Kadırga Yaylası'nda, "Kadırga Otçular Yayla Şenliği" gerçekleştirildi. Gümüşhane'nin Özkürtün, Kürtün, Trabzon'un ise Maçka, Şalpazarı, Tonya ve Beşikdüzü belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen geleneksel şenlik, kortej yürüyüşü ile başladı.
Gölcük Deniz Ana Üssü, Marmara Denizi'nin doğu kıyılarında (İzmit Körfezi), Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssüdür.
1988 yılından beri düzenlenen Geleneksel "Gölcük Belediyesi Yazlık Kadırga Yayla Şenlikleri" bu yılda vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşti. Bu yıl 27- 28 -29 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Gölcük Belediyesi Yazlık Kadırga Şenlikleri vatandaşların yoğun ilgi ve katılımıyla başladı.
Aladağ-Meydan Yaylası - Adana
Aladağ İlçesi'ne 6 kilometre uzaklıkta olan yaylaya stabilize yol ile ulaşılmaktadır. 1700 metre rakımda bulunan yayla, ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir.
1946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada, hediyelik eşya satış yerleri, bakkal, kahvehane, lokanta, fırın hizmetleri mevcuttur.
Coğrafi olarak da Trabzonun'un Akçaabat İlçesinin güneyinde yer alan Hıdırnebi Yaylası Kuruçam Mahallesi sınırları içerisindedir. Hıdırnebi Yaylası, Akçaabat ilçesinden 29 km uzaklıkta bulunmakta olup 1600 metre yükseklikte yer almaktadır.
Yayla daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Konaklama imkanı bulunan yaylanın geleneksel yayla evleri de ilgi çekicidir. Elevit yaylası horonları ile ünlü olması nedeniyle Ağustos aylarında yapılan şenlikleri ile de dikkat çeker.
Kozan Göller Yaylası
Kozan ilçesine 40 km. mesafede yer alan yaylaya stabilize yolla ulaşılmaktadır. Yaz aylarında Kozan ilçesinden yaylaya minibüs seferleri düzenlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri