Özellikle kafa bölgesi kaşıntılarına saç kepeği, saç parazitleri, saçların sık sık yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçların yıkandıktan sonra tam olarak durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması ve bazı hastalıklar sayılabilir.
Saç derisinde meydana gelen kaşıntının sebebi mantar veya bit olabilmektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz bir saç hijyeni, stres veya terleme saç kaşıntısının temel sebepleri içerisinde yer almaktadır.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Bir çay kaşı karbonatı suyla karıştırıp saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Bunu haftada 1 kez uygulamanız halinde kaşıntıdan kısmen kurtulabilirsiniz. Limon suyu antiseptik özellikli olduğundan saç kaşıntıları için önerilir. Bunun için suya birkaç damla limon suyu ekleyerek saç derinize uygulayabilirsiniz.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Günlük yaşamın getirdiği sorunlar ve kişisel problemler nedeniyle strese bağlı kaşıntı meydana gelir. Özellikle kişinin yaşamış olduğu stres üzerinden durum hafif ya da şiddetli biçimde ortaya çıkar. Böyle zamanlarda mutlaka bir doktora görünmek ve tedavi süreci geçirmek önemlidir.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Saç derisinde bu duruma neden olan diğer bir faktör ise saç dökülmesidir. Saç köklerindeki zayıflama nedeniyle deri kaşıntısı meydana gelebilir. Saç derisinde kaşıntı genellikle hafif bir sorun olarak görülse de uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir.
Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamak, saç derinizin kurumasına ve saç köklerinizin zarar görmesine neden olabilir. Keza saçta oluşan kaşıntının olası tüm sebepleri, saç derisindeki kurulukla ilişkilidir. Bu nedenle saç derinizi sıcak suyla temas ettirmekten kaçınmalı, saçlarınızı ılık suyla durulamalısınız.
C vitamini kaynağı olan limon, antioksidan bir besindir. Limon suyu, ciltte oluşan alerjik kaşıntıyı giderme konusunda etkili olabilir. Kaşıntıyı gidermek için bir miktar limon suyunu sodayla karıştırmalısınız. Karışımı bir pamuk yardımıyla, kaşınan yere sürüp masaj yapabilirsiniz.
Karaciğer Hastalıkları
Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Bize en çok sorulan sorulardan biri kolonya kaşıntıya iyi gelir mi? Hayır, kolonya veya kolonyalı mendil gibi ürünler kaşıntıya iyi gelmez, tam tersi kaşıntının ilerlemesine cildin tahriş olmasına yol açabilir.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Serotonin seviyesini yükselten antidepresan ilaçlar ise tedavi amaçlı kullanılır. Depresyonda görülen kaşıntı ise aslında benzer amaca sahiptir. Kaşımakla birlikte oluşan hafif ağrı duyumu, beyinde serotonin üretimini tetikler. Bu mekanizmadan dolayı ise bazı depresyon olgularında kaşıntı da birlikte gözlenir.
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri