Enver Paşa, Rus işgali altında bulunan Azerbaycan ve Dağıstan'ı kurtararak Orta Asya ile olan bağlantısının önünü açmak istiyordu. Bu amaçla kurulan Kafkas İslam Ordusu, Bakü Muharebesi'ni kazanarak 15 Eylül 1918'de Bakü'ye girmiştir.
Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Mart-Ağustos 1918 tarihleri arasında kurduğu Doğu Ordular Grubu'na bağlı bir askeri birim. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle ve tamamen Müslümanlardan oluşmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun bu cepheyi kullanma sebepleri: 93 Harbi'nden beri Rusya'nın elinde olan Kars, Ardahan, Artvin ve Batum şehirlerini geri almak. Rusya'nın kontrolü altında olan Kafkasya Müslümanlarının ayaklanarak kendi topraklarını kurtarmasına yardım etmek.
30 Mart - 3 Nisan 1918 tarihleri arasında Bakü şehri ve civarında Bakü Sovyeti ve Ermeni Devrimci Federasyonu kuvvetlerinin Müsavat Partisi ve Kafkas Süvari Tümeni (Dikaya Diviziya) arasında çatışmalar meydana gelmiştir.
Kardeşi Nuri Paşa'yı da bu ordunun başına getirmiştir. Enver Paşa, Rus işgali altında bulunan Azerbaycan ve Dağıstan'ı kurtararak Orta Asya ile olan bağlantısının önünü açmak istiyordu. Bu amaçla kurulan Kafkas İslam Ordusu, Bakü Muharebesi'ni kazanarak 15 Eylül 1918'de Bakü'ye girmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Peygamber ve Hz. Ebû Bekir dönemlerinde gönüllülüğe dayanan askerlik şekli, Hz. Ömer zamanında divanın kurulmasıyla birlikte mecburiyet kazanmış, böylece, düzenli ordunun kurulması yönünde ilk adım atılmıştır.
Allahverdi, Reyhan Şahin. Kafkas Fatihi Özdemiroğlu Osman Paşa.
Özdemiroğlu Osman Paşa (1526 - 29 Ekim 1585), III. Murad saltanatı döneminde, 1584-1585 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. Kızıl Deniz çevresinde beylerbeyi olmuştur. Kafkasya'da elde ettiği başarılar ile Kafkas Fatihi unvanını almıştır.
1 Nisan 1916 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e Doğu (Kafkas) Cephesi olarak da bilinen Diyarbakır, Muş ve Bitlis cephelerinde göstermiş olduğu başarısından dolayı Tuğgenerallık Rütbesi verilmiştir. Bu cephede gösterilen başarı sonrası Rus birlikleri geri çekilmiştir.
Sovyet Rusya; 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya'nın eline geçen Kars, Ardahan, Artvin ve Batum'u Osmanlı Devleti'ne geri vermiştir. Geri alınan bu yerler sebebiyle Kafkas Cephesi Osmanlı Devleti için 1. Dünya Savaşı'nda toprak kazanılan ilk ve son cephe olması açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Mustafa Kemal, 26 Mart 1916'da Diyarbakır'a gelerek komutayı ele aldı. Kafkas Cephesi'ne atanan Mustafa Kemal, Ruslara karşı başarılı bir şekilde mücadele edip Muş ve Bitlis'i düşman işgalinden kurtardı. 01 Nisan 1916 tarihinde Mustafa Kemal general oldu.
Bir diğer adıyla Doğu Cephesi olarak bilinen Kafkas Cephesi, 1914 yılında kurulan bir cephe olarak bilinir. Rus ordularının saldırısı sonucu ile başında Enver Paşa'nın komutanlık ettiği ve Rusya'ya karşı açılan bir cephe olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra Osmanlıların açtığı ilk cephe olma özelliği bulunmaktadır.
Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan 1000 kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Kafkas İslam Ordusu, önce güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i düşman güçlerinden temizledi, 15 Eylül 1918'de 30 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra Bakü'yü kurtardı.
Enver Paşa; Türk Ordusunun Ruhudur. 1.Dünya Savaşında kazanılan 3 büyük savaşta da var olan kişidir. Kafkas İslam Ordusunun Bakü zaferi, Kutül Amera Zaferi ve Çanakkale Zaferinde Osmanlı Devletinin Harbiye Nazırıdır. Hürriyet Kahramanı, Edirne Fatihi, Türkistan özgürlük mücadelesinin korbaşısı Şehit İsmail Enverdir.
I inci Cihan savaşında Kafkas cephesinde (Sarıkamış) dolaylarında cereyan eden savaşlar sırasında Enver Paşa da 10 uncu Kolordu komutanı Ziya Paşa'nın yerine yeni atanan Albay İsmail Hakkı Bey'in (kısa bir süre sonra paşa olmuştur) yanında bizzat harekâtı idare etmekte idiler.
Kafkasya; Hazar Denizi ile Karadeniz arasında 440.000km2.lik bir alanı kaplayan, Rusya Federasyonu'nun Avrupa kesiminin güney batısı ile Gürcis- tan, Azerbaycan ve Ermenistan topraklarını da içine alan, coğrafi bölge ve dağ siste- mine verilen isimdir.
Kafkasya'nın asıl yerlileri Çerkezler, Gürcüler, Dağıstanlılar, Çeçenler, Kuşhanlar (Asetinler) ve bir miktar da Ermenilerdir. Yabancıları ise yani sonradan gelip yerleşmiş olanları ise Tatar, Türk, Rus, Acem, Alman, Yahudi gibi milletlerdir (İzzet, 2009: 9).
Çarlık Rusyası'na karşı verdiği mücadeleden dolayı Türkiye'de "Kafkas Kartalı" olarak bilinen Şeyh Şamil, vefatının 149. yılında yad ediliyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini önderi Şamil, Dağıstan'ın Gimri köyünde 1797 yılında dünyaya geldi.
Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan cumhuriyetleri Güney Kafkasya'da (Transkafkasya), Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan, Kalmuk, Karaçay-Çerkez, Kabarda-Balkar, İnguş, Kuzey Osetya cumhuriyetleri ve halen bağımsızlığına kavuşmaya çalışan Çeçenistan Kuzey Kafkasya'da (Kafkasönü) bulunmaktadır.
Dünyada görülmüş ilk daimi ordu, Asurluların ordusudur. Modern anlamdaki ilk daimi ordu, Osmanlıların Yeniçeri ordusudur.
Kapıkulu askerleri, Osmanlı devletinin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan askerlere verilen isimdir.
Tarihteki ilk İslam donanması, Halife Hz. Osman döneminde inşa edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri