Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Madenî paralar
1 Ocak 2009 tarihinde dokuzuncu emisyon ile birlikte tedavüle çıkarıldı. Madenî paralar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilmektedir.
Banknotlar, Merkez Bankası bünyesinde bulunan ve 1955 yılında kurulan Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmakta ve basılmaktadır. Merkez Bankası kendi banknot matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankalarındandır.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
Para basmak sanılanın aksine herhangi bir maliyeti veya götürüsü olmayan bir durum değildir ve ülkeler kafasına göre para basamaz. Her ülke para birimi kendi merkez bankası tarafından basılır.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
Bir ülkenin para basabilmesi ve parayı piyasaya sürebilmesi için, basacağı kadar paraya bir karşılık bulması gerekir. Bir tane hariç olmak üzere, piyasada bulunan basılmış her paranın karşılığı vardır. Bir ülkedeki paranın karşılığı, o ülkenin hazinesinde bulunan altına eş değerdir.
Arz ve Talep Dengesi:
Döviz kurları, arz ve talep dengesine göre şekillenir. Eğer bir ülkenin para birimine talep yüksekse ve arz sınırlıysa para biriminin değeri artar. Tam tersi durumda ise para biriminin değeri düşer.
Bir ülkenin parasının değeri, ayrıca o ülkenin uluslararası ticaretinde de önemli bir rol oynar. Düşük bir para birimi değeri, ihracatı artırabilir çünkü diğer ülkeler, düşük fiyatlar nedeniyle ürünleri satın almayı tercih edebilirler.
Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Merkez Bankası ülkemizde kâğıt para basma yetkisi olan tek kurumdur. Merkez Bankası, ekonomide ne kadar para olması gerektiğine karar verir ve buna göre basacağı banknot miktarını belirler. Merkez Bankası banknotların basımından ve dağıtımından sorumludur.
Banknot basımı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yürütülürken, madenî para basımı Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Para basmak (emisyon) işlemini ülkemizde Merkez Bankası kontrol eder ve parayı kafasına göre basamaz. Çünkü devletler, dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Yani para basabilmek için, elinizde (hazinenizde) altın rezervi olması gerekir.
Merkez bankalarının elinde tek bir araç var. O da para arzı. Dolayısı ile kriz durumunda yapabildikleri para arzını artırıp borçlanmayı kolaylaştırmak ve likidite akışını hızlandırmak.
Bankanın bağımsızlığını vurgulama amacı güdülerek 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresine ve kısaltılmış şekli olan 'T.C.'ye özellikle yer verilmedi. Kanun koyucu tarafından bankanın devlete ait bir kuruluş, bir kamu kuruluşu olduğu izlenimi vereceği endişesiyle bundan özenle kaçınıldı.
2023 yılı itibarıyla Kuveyt Dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir. Kuveyt dinarı, Kuveyt'te kullanılan para birimidir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Dinarın alt birimi filstir ve 1 dinar, 1.000 tane filse bölünür.
Farklı bir ifade ile bir birim, bir parayı elde etmek için paradan ödenmesi gereken birim değer sayısı olmaktadır. Yerli ve milli para her birim değer kazandığında, bir birim değer uluslararası ortamda herhangi bir yabancı parayı satın alması için vermesi gereken yerli para miktarı düşmektedir.
Japonya'nın genel ekonomik tutumu ihracata dayanır ve bu nedenle Japon Yeni fiyatı bilerek düşük tutulur. Bu şekilde yatırımcıya avantaj sağlanır, ülke içi milli gelir yükselir ve ihracatta global piyasalarda avantaj elde edilir. Dolayısıyla Japon Yeni üretime ağırlık veren bu ekonomiyi desteklemek için bol sıfırlıdır.
Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez banka- sı olarak, ülkenin tüm para politikasını yöneten ve mali sistemin istikrarının sağlanmasına ve idame ettirilmesine yardımcı olan sistem ve kurum, Fe- deral Reserve System (Federal Reserve), yani kı- saca ifadesiyle, FED' dir.
Hükümetin böyle bir hazırlık içinde olduğunu dillendiren uzmanlar, Türk Lirasının alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.
Madeni para, üzerinde yazılı değer kadar olmasa bile bir değer taşır. Kâğıt paranın üzerinde taşıdığı değere karşılık gerçek değeri ise yalnızca kâğıt ve mürekkep değeridir.
Darphane, bu yıl hiç 5 ve 1 kuruş basmadı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, yılın ilk altı ayındaki madeni para basım istatistiklerini açıkladı. Rapora göre bu yıl 206 milyon 77 bin 100 adet 1 lira, 68 milyon 134 bin 500 adet 50 kuruş basıldı.
MESAİLER 200 TL İÇİN
Banknot matbaası geçen yıl neredeyse tüm mesaisini 200 TL basımına harcadı. Basılan 685 milyon adet yeni banknotun 493 milyonu 200 TL, 72 milyonu 100 TL olmak üzere 565 milyonu büyük banknottan oluştu.
Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası. 200 TL'lik banknotun satın alma gücü uygulanan ekonomi politikası sonucu hızla eridi. Üstelik dolaşımdaki miktarı da rekor kırmış durumda. 2009'da dolaşımda 1,77 milyar TL'lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri