Buna göre kakao kelimesinin hecelenişi ka-ka-o şeklinde olacaktır. Bu kelime 3 hecede okunur.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
''a'' tek başına hem harf hem de hecedir. ''dört'' Kelimesi dört harften oluşan bir hecedir.
Şimdi sorumuza geçelim. İlk bakışta tek hece gibi görünse de, şiir sözcüğü iki heceden oluşur. Bunun sebebi, kelimenin içerisinde iki adet ünlü harf bulunmasıdır. Şi - ir şeklinde hecelerine ayrılan kelimeyi hecelerken ilk i harfinden sonra duraksarız ve ikinci i harfinden sonra hecelemeye devam ederiz.
MERHABA; KELEBEKLER KELİMESİ KE-LE-BEK-LER ŞEKLİNDE HECELENİR.
İlgili 43 soru bulundu
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Örneğin bandrol kelimesi okunurken band-rol şeklinde ele alındığı için heceleme sistemi de aynıdır. Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
7'li Hece Ölçüsü: 4+3 veya 3+4. 8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3.
Ses tekrarları yani ritim doğrudan kafiyelerle gerçekleştirilir. Türkçe'nin ses unsurları dış yapıyı canlı kılmıştır. Bu tekerleme beş dizeden oluşur ve hece sayısı altı ile sekiz arasında değişir.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz. Prof.
Bu sözcük tam olarak 4 heceli'dir.Ve Cumhuriyet kelimesi,''Cum-hu-ri-yet '' şeklinde hecelenir.
"Mum" kelimesi iki hecelidir.
Doğrulanmış Cevap
yapacağız. İl-Ko-Kul olur yani boýle Olur.
Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı “11”li hece ölçüsü” olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına “durgulanma”, bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de “durak” denir.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Doğrulanmış Cevap. ➪İ-çe-cek şeklinde ayrılacaktır 3 heceden oluşur.
Haşim, Feilâtün feilâtün feilün ve Mef'ûlü mefâilün feûlün kalıplarıyla 5'er; Mefâilün mefâilün mefâilün mefâilün kalıbıyla 2; Müstef'ilün müstef'ilün ve Mefâilün mefâilün feûlün kalıplarıyla da 1'er şiir kaleme almıştır. Ayrıca Haşim'in 9 şiirinde farklı kalıplar birlikte kullanılmıştır.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
Hece ölçüsü şiirin bütün mısralarındaki hece sayısının eşitliğine, aruz ölçüsü de açık (=kısa) ve kapalı (=uzun) olarak nitelenen hecelerin bir şiirin bütün mısralarında aynı düzen içerisinde tekrarlanması esasına dayanır.
Mutlaka TDK sözlüğünden kontrol edilmesi gereken birleşik kelimeler heceleme şekliyle en az 2 heceden oluşarak kelimenin uzunluğuna göre değişir. Buna göre TDK yazım kurallarına göre kırkayak "kır-ka-yak" şeklinde hecelenir.
a harfinin solunda b harfi vardır, o halde ilk hece; -ba olur. Kelimemizin doğru hecelenişi; Ba – lı - ke – sir şeklinde olacaktır.
Çanakkale: Ça-nak-ka-le şekilde hecelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri