2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
4 numaralı tür, LDPE Az Yoğunluklu Polietilen içerir.
Zararsızdır. 5 numaralı plastik ürünler, yoğurt kapları, biberon ve şişe kapaklarında yer almaktadır. Sağlık için zararsızdır.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
2 Numaralı HDP ya da HDPE
Süt, deterjan, yağ muhafazaları, oyuncak ve plastik torbaların yapımında kullanılan bu grup, suya herhangi bir kimyasal karıştırmaz. Bu özelliği sayesinde su için en ideal plastik çeşitleri arasında yer alır. Bu kodların yer aldığı plastikler sağlığa zarar vermez.
Plastik kapların genellikle alt kısmına baktığınızda üçgen şeklindeki geri dönüşüm işaretinin içinde 1 PET, 2 HDPE, 3 PVC, 4 LDPE, 5 PP, 6 PS, 7 OTHER gibi numara ve harfler göreceksiniz. Dr. Mercola 3, 6 ve 7 numaralardan kaçınmak gerektiğini, 1, 2, 4 ve 5 numaraların GÖRECELİ olarak daha güvenli olduğunu söylüyor.
İlgili 26 soru bulundu
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
4 numara: LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme, çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır.
1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)
İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. Bu yüzden PET şişeleri tekrar tekrar kullanma alışkanlığını bırakmamız yararımıza olur.
Bu kapların içlerindeki sıvıların tekrardan doldurulup, kabın yeniden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. 5 sayısı, Polipropilen (PP) isimli plastik için kullanılmaktadır. Özellikle yoğurt kaplarında, içeceklerde kullanılan pipetlerde ve şişelerin kaplarda bu plastik kullanılır.
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
4 ve Anlamı
Low-density polyethylene'nin kısaltması olan LDPE, düşük yoğunluklu polietilen bir malzemedir ve ambalajlar üzerinde 4 numara ile sembolize edilmektedir.
'Tritan' ham maddesi en sağlıklı plastik çeşitlerindendir ve bpa, bps, fitalat vb... Zararlı maddeler içermemektedir. Güvenle çocuklarınıza kullandırabilirsiniz.
Polipropilen Plastik Sağlıklı Mıdır? Polipropilen en güvenilir plastik türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yüzde de özellikle gıda ambalajlarında, biberonlarda, yoğurt kaplarında, ketçap şişelerinde (PP) Polipropilen ambalaj kullanılır.
Bu rakamlardaki plastikler yüksek oranda kimyevi madde içermektedir. Bu numaralarda bulunan Bisfenol A (BPA) maddesi kanser yapmakta, kalp sağlığını bozmakta ve diyabet riskini artırmaktadır. En güvenilir numaralara ise 1, 2, 4 ve 5 numaralardır. Bunların içerisinde de en güvenlisi 5 numaradır.
Plastikler türlerine göre 1'den 7'ye kadar numaralandırılır. Özellikle 3, 6 ve 7 numaralı plastikler sağlığımızı ciddi şekilde tehdit eder; o nedenle plastiğin altındaki üçgenin içinde 1, 2, 4, 5 numaralı plastikleri ve üzerinde 'BPA'sızdır' yazan ürünleri tercih edin.
Sertleştirilmiş plastik su bidonlarının, PVC (Polikarbon), ftalat, BPA (Bisfenol-A) maddelerini ihtiva ettiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, bu maddelerden en önemlisinin sağlığa zararlı olan bisfenol-A olduğunu belirtti.
Plastik su şişeleri buzluğa konulmamalı. Arabada bırakılan pet şişedeki sular içilmemeli.
Polietilen tereftalat (bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır) eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir.
Plastiğin içerisinde bulunan maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr, İrkin, bunun da nörolojik hasarlar, kalp damar hastalıkları hatta kansere kadar varan sonuçlar yaratabileceğini ifade etti.
Bisfenol A olarak belirtilen bu kimyasal madde, organik bir bileşendir ve plastik ya da reçine üretiminde öncelikli olarak kullanılmaktadır. BPA Free ise, ürünler üzerinde sağlığa zararlı BPA maddesinin yani Bisphenol A kimyasal bileşeni bulunmadığını ifade eden bir ibaredir.
BPA yani Bisfenol A içermeyen plastik ambalajların da zararlı olabileceği ortaya çıktı. BPA'ya maruz kalan hayvanlarda üreme sistemlerinde problemler görülse de insanlarda maruziyet dozu halen bilinmiyor.
1 numara PET veya PETE– Polietilen tereftalat :
Bu plastik en yaygın kullanım oranına sahiptir. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım içim güvenli olduğu kabul edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır.
Naylon kumaşlar, 30-40 yılda. Teneke kutular, 50-100 yılda. Plastik atıklar, 1000 yılda. Cam şişeler, 4000 yılda.
Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur. Pet şişe, damacana, bidon gibi tüm plastik malzemelerin altında veya üzerinde genelde üçgen geri dönüşüm logosu içerisinde 1 ile 7 arasında numara bulunur.
Örneğin; gıda ambalajı olarak kullanılan PVC'nin yapısındaki vinil klorür kanserojendir. Fakat polimerizasyon sırasında vinil klorür monomeri PVC'ye dönüşür ve böylece serbest vinil klorür miktarı insan sağlığına zararlı olmayacak düzeye inerse PVC'nin gıda ambalajı olarak kullanımı uygun olur [1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri