Yumurta yememeli miyim?/Haftada kaç tane yemeliyim? Yumurtanın sadece sarısında kolesterol bulunur ve yağ yoğunluğu bu bölgede toplanmıştır. Haftada en fazla 4 tam yumurta yemenizde bir sakınca yoktur. Diğer günlerde yumurtanın sadece beyazını tüketmeniz gerekir.
Kalp hastaları dahi günde 1 yumurta yiyebilirler. Çünkü içindeki kolesterol 200 miligramdır. Günlük ihtiyacımız 5-5,5 gramdır. Vücut bunu yapar.
Sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca bulunmuyor. Şeker hastaları için ise günde bir yumurta çok hafif de olsa riski artırabiliyor. Diyabeti olanlar veya kalp krizi geçirmiş olanlar daha çok yumurtanın beyazını yemeli, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeli.
Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketiniz. Süt, yoğurt ve peynir alırken yağsız veya yarım yağlı ürünlerden tercih ediniz.
Yumurta, kolesterol ve kalp sağlığı
Kanıta dayalı son bilimsel veriler, toplumun genelinde yumurta tüketimi ile kalp-damar hastalığı riski arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır. Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
Prof. Canan Karatay: "Günde en az iki yumurta yiyin. Protein yağ ile tüketilmeli" dedi.
KALP HASTALARI KAHVALTIDA NE YEMELİ? Kalp hastaları güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir.
Anjiyonun ardından kişi beslenme rutinine her zaman olduğundan daha fazla özen göstermelidir. Çoğu kalp damar hastalığı genetik faktörler kadar beslenme sorunlarından kaynaklanır. Anjiyo sonrasında hastanın katı gıdalardan uzak durup sıvı besinler tüketmesi istenir. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
"Baklava gibi şerbetli tatlılar az da olsa tuz içerir. Dolayısıyla kalp yetmezliği ve yüksek tansiyonu bulunan hastalar daha çok sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketmeli, şerbetli hamur tatlılarından uzak durmalıdır. Bayramda şeker kullanımına dikkat edilmeli ve bitter çikolata dediğimiz siyah çikolata tüketmelidir.
Yani kolesterol sorununuz olsa bile her gün birkaç yumurtanın beyazını yemenizde (kolesterol yönünden) hiçbir sakınca yok. Eğer kolesterol sorunu olan kalp-damar hastası biriyseniz ve başka kaynaklardan kolesterol kazanmayacağınızı garanti ediyorsanız, kalp hastası olsanız bile her gün bir adet yumurta yiyebilirsiniz.
Günde 3 adet yumurtaya kadar yemek oldukça güvenlidir. Yumurta iyi kolesterolü yükseltip, kalp rahatsızlıklarına karşı korur. Dünya da hemen hemen herkes yumurta tüketmektedir. Hem lezzetli hem de sağlıklı olduğu için tüketimi oldukça yaygındır.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
İşlenmiş hazır gıdalardan, yağlı, şekerli, tuzlu yiyeceklerden ise uzak durmalısınız. Porsiyonlarımızı abartmayıp kilo almamalıyız. Aşırı şeker ve tuz tüketmemeliyiz. İşlenmiş, kızartılmış gıdalardan uzak durmalıyız.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yüksek protein, vitamin ve mineraller içerir. Bir adet haşlanmış yumurta yaklaşık 6 gram protein içerir ve kas gelişimini destekler. Ayrıca, yumurta sarısı kolin adı verilen bir besin maddesi içerir. Kolin, hafıza fonksiyonunu artırabilir, beyin sağlığını koruyabilir ve karaciğer yağlanmasını azaltabilir.
Bilim net bir şekilde sağlıklı kalmak isteyen sağlıklı insanların günde 3 taneye kadar yumurta tüketmesinin tamamen güvenli olduğunu gösteriyor.
Bunun için ideal kilonuza ulaşın, tuz alımını 5 gram ile sınırlandırın, fiziksel aktivitenizi artırın, sigara içmeyin, alkol tüketimini kısıtlayın, günde 50-90 mmol potasyum alın, doymuş yağ alımını sınırlandırın ve yeterli miktarda kalsiyum ile magnezyum içeren besinler tüketin.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin düzenlediği bir konferansta paylaşılan sonuçlar, ekmek, makarna ve patates gibi içinde lif bulunan karbonhidratlı gıdalardan uzak durdukları için aldıkları enerji miktarı azalan insanlarda kalp ritim bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu gösterdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri