Kalp krizi Tıkanıklıkla birlikte kan akışı yavaşlar ve kalp, ihtiyacı olan yeterli kana kavuşamaz. Kalp krizi sırasında yetersiz kan akışı göğüs ağrısı yanı sıra sol kolda uyuşmaya da neden olabilir. Kalp krizi sırasında boyun, göğüs, sırt ve yüz civarında bir baskı ve ağrı da görülebilir.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Göğüs Kafesi Ağrısı: Göğüste, sol kolda ağrı, uyuşma hissi kalp krizinin ilk belirtileri arasında gösterilebilir. Genellikle birkaç dakika süren bu ağrıda baskı ve sıkışma hissedilmektedir.
Bazı durumlarda sağ kol uyuşması kalp krizi belirtisi bile olabilir. Bazı durumlarda ise sol el parmak uyuşması kalp krizi ile ilişkilendirilebilmektedir. Kalp krizi belirtileri ne kadar sürer konusu da merak edilenler arasındadır. Genel olarak kriz ağrısı gerekli müdahale yapmadan geçmez.
İlgili 17 soru bulundu
Sağ kol uyuşması, şeker hastalığı, beslenme bozukluğu, sinir sıkışması, karpal tünel sendromu gibi nedenlerle ortaya çıkar. Sol kol uyuşması ise genellikle kalp krizinin habercisi olarak bilinir. Bu nedenle omuz ağrısı ve kol uyuşması gibi durumları ciddiye almak gerekir.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Sol kolda uyuşma hissediyorsanız ve aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa vakit kaybetmeden uzman doktora görünmeniz gerekmektedir: Kafa karışıklığı, baş dönmesi veya koordinasyon sorunu. Renksiz ve soluk bir cilt. Baş ağrısı
Kan akışının kısıtlanması sonucu yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeniyle oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar gözlenebilir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı gelişir.
Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer. Krizin ilerleme hızı ve büyüklüğü genel tabloyu (hem hayatta kalma hem de kalp kası açısından) etkiler. En sık görülen tipik tablo hızlı başlayan şiddetli göğüs ağrısıdır.
Belirti görüldüğünde ise hafif ya da şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene, boyun, sırt, kol veya omuzda ağrı, mide bulantısı, sersemlik hissi veya anormal şekilde yorgunluk kalp krizi belirtisi olarak hissedilebilir.
Örneğin göğsün tam ortasında, çeneye ve sol kola vuran ağrı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı, kusma tehlikenin habercisi. Ayrıca kalp krizi ağrısı istirahatte geçmeyen bir ağrı. Ağrı 20 dakikadan uzun sürüyorsa, istirahatle geçmiyorsa, kesinlikle acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilmektedir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir.
Sol kolda uyuşma, yanlış pozisyonda uyumak gibi basit bir sebepten kaynaklanabilir veya kalp krizi gibi hayati bir durumun belirtisi olabilir. Uyuşma, tıp dilinde parestezi olarak ifade edilir. Pek çok farklı sorun veya hastalık sol kolda uyuşma şikayetine neden olabilir.
Kalp krizi sırasında genellikle midede bulantısı hissedilir. Kalp krizi nedeniyle yeterli oksijeni alamamak baş dönmesine neden olur ve kalp krizi belirtilerinden biri de baş dönmesidir. El ve kol da uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra boyunda, ensede, omuzda, el ve kolda şiddetli kasılmalar ve ağrı hissedilir.
Hastada stress sonrası göğüs ve sol kol ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, terleme, bayılacak gibi olma gibi belirtilerle seyreder ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Yapılan tetkiklerde de tıpkı kalp krizinde olduğu gibi bulgular izlenir. Kalp enzimleri yükselir, EKG ve ekokardiyografide kalp krizi bulguları görülür.
Sol kolda oluşan uyuşmalar hayati tehlikeye işaret eden bir durum olarak görülmemekle birlikte sürekli devam eden sol kol uyuşmaları ise kalp krizinin belirtisi olabileceğinden mutlaka ciddiye alınması gereken uyuşmalardır.
Stres sırasında, vücuttaki kan akışı ve oksijen dağılımı da değişebilir. Bu değişiklikler nedeniyle, sinirlerin ve kan damarlarının sıkışması ya da baskı altında kalması sonucu, vücudun belirli bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
Endişeli anlarda, panik atak hâlinde, kaygının yoğun olduğu durumlarda, korkulu zamanlarda ve kötü haber alındığında tüm vücutta uyuşmalar hissedilebileceği gibi bölgesel noktalarda da psikolojik uyuşma yaşanabilir. Duygu yoğunluğu azaldıkça şikâyetlerin zamanla azaldığı gözlemlenmiştir.
Uykuda el uyuşması, vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak görülen bir sağlık sorunudur. Vücutta E ve B vitaminin hissedilmesi, el uyuşmalarına zemin hazırlayabiliyor. Bu durumda daha çok uyku esnasında görülmeye başlanıyor. El uyuşması içinde hemen Nöroloji Polikliniğe gidilmesi gerekecektir.
Sinsi gelişen kalp krizi; göğüs ağrısı olmadan her iki kolda veya sadece sol ya da sağ kolda ağrı ve uyuşma belirtileriyle de karşımıza çıkabiliyor. Ağrı ve uyuşma genellikle sol kolda gelişiyor. Bunun nedeni ise kalp ile ilişkili olan sinirlerin aynı zamanda sol kol ile de bağlantılı olması.
Bunun nedeni çoğu zaman kol üzerinde yatmış olmaktır. Bunun nedeni üzerine yatılmış olan kolda sinirler üzerine baskı oluşmasıdır. Pozisyonla ilişkili bu uyuşukluk, karıncalanma şikayeti sinirin uzun süre baskı altında kalması sonucu meydana gelir. Kişinin pozisyonunu değiştirmesi ile dakikalar içinde düzelir.
Kalp krizi geçirmeden önceki 2-3 günlük dönemde özellikle önemlidir. Açık havada, yeterli havayı alamama hissi, baygınlık ve huzursuzluk hali olarak kendini gösterir. Özellikle geceleri uykudan uyandırıp, nefes almak için balkona çıkma veya pencereyi açma istekleri olur.
Kalp Krizi Önceden Belirti Verir Mi? Kalp krizi zaman zaman son ana kadar bir belirti vermese de; genelde bazı şikayetler dikkatle izlenirse önceden krizi anlamak mümkün olabilmektedir. Bu durumu hastanın kendisi de farkına varıp erken önlem alınmasını sağlayabilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri