Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır. Kalp yetmezliği tedavisi sağlıklı yaşam tarzına uyulması, ilaç tedavisi, ameliyatlar ve tıbbi destek cihazları (kalp pilleri vb) kullanımını kapsar. İlaç tedavisinde genellikle birden fazla ilaç kullanılması gerekir.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
Haftada bir kez yağlı balık (somon, uskumru, sardalya) olmalıdır. Potasyum gıdalarla alınması gereken önemli mineraldir. Bu sebeple potasyum içeren gıdaları tüketmelisiniz. Örneğin, günlük sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız.
Dr. Fzt. Sema Savcı, “Kalp Yetersizliği” tedavisinde yürümenin önemli olduğunu belirtti.
İlgili 22 soru bulundu
Kalp yetmezliği kronik bir süreç olduğundan ömür boyu tedavi gerektirir. Düzenli tedavi ile çoğu hasta normale yakın bir hayat sürdürebilir. Tedavi ile hastaneye yatışların azalması, hayat süresinin uzaması ve ani ölümün engellenmesi amaçlanır.
Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Yoğurt kalp sağlığı için yararlı yağ asitleri sayesinde iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü azaltır ve böylece kalp damar hastalıklarından korunmayı sağlar. Ayrıca British Journal of Nutrition'da yayımlanan önemli bir çalışmada yüksek kan basıncını düşürücü etki göstererek kalbi koruduğu da bildirilmiştir.
Şeker, bal, reçel, pekmez ve şekerli tatlılar ile tuz tüketimini azaltınız. Günde en fazla 1 fincan kahve, 3-4 bardak açık çay içiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırınız. Hipertansiyonunuz varsa tuz ve tuz içeren besinleri tüketmeyiniz.
C vitamini, beta karoten, folat ve lif açısından zengin olan portakal, mandalina, papaya ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı dengeleyerek kalp hastalıklarından korurlar.
Kalp yetmezliği çeken 163 hasta üzerinde yapılan deneyler, normal olarak vücutta cildin güneşe maruz kalmasıyla üretilen D vitaminini takviye olarak almanın, kalbin kan pompalama kapasitesini artırdığını ortaya koydu.
Gün içerisinde çok fazla stres yaşıyorsanız ya da sağlığınız için yeterli vakti bulamıyorsanız gün sonunda tüketeceğiniz yeşil çay sayesinde kalp ritminizi düzenleyebilirsiniz. Aynı zamanda yeşil çaya ilave olarak papatya çayı, rezene çayı ya da adaçayı gibi diğer çayları da tüketebilirsiniz.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
YANIT: Kalbimiz poşetten çıkan hazır gıdaları, aşırı soslu, kremalı yiyecekler, sakatat, sucuk, sosis, salam, patates kızartması ve brunch'ı, katı yağlarla pişen yiyecekleri, katı yağları, margarinleri ve kızartmaları sevmiyor. Hazır ve dondurulmuş gıdalar da kalbimizin sevmediği yiyecekler arasında sayılabilir.
Maden suyu, kalbin ve damarların çalışmasını düzenler
Tansiyon yüksekliği yapabileceğini düşünenlerin aksine tansiyon ilacı kullananlarda bile sıkıntı yaratmamaktadır. Kalp yetmezliği yoksa kalbin ve damarların çalışmasını düzenleyeceğinden dolayı, zarar yerine fayda sağlar.
Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini ortaya koyuyor.
Sadece yürüyüş yaparak kalp sağlığına olumlu katkı sağlanabileceğini belirten Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, “Sağlıklı bir insanın egzersiz yapması, kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Önerimiz genellikle 45 dakika veya 1 saat biraz tempolu bir yürüyüş.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Doğru miktarda uyku kalp sağlığını korur. Çok az ya da çok fazla uyumaksa kalp krizi riskini arttırmaktadır.
Kalp yetmezliği aynı zamanda beyindeki solunum merkezini de etkileyerek beyine bağlı uyku apnelerine neden olabilir. Bazı kalp damar darlıklarına bağlı göğüs ağrıları gece gelebilir (nokturnal angina). Atrial fibrilasyon gibi bazı ritim bozuklukları uykunun kalitesini bozabilir.
Vücudumuzun dolaşım sisteminin merkezinde bulunan kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması hayati önem taşıyor. Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri